120 de mii de pelerini l-au întâmpinat pe Papa Francisc la Blaj
Pe Câmpia Libertăţii, în ultima zi în România, Sfântul Părinte a împărţit iubire şi bucurie celor 120 de mii de pelerini care au răspuns chemării sale aici. Au fost români şi străini, copii şi bunici, preoţi catolici, ortodocşi şi greco-catolici.
De Redactia Observator la 03.06.2019, 01:03Pe Câmpia Libertăţii, în ultima zi în România, Sfântul Părinte a împărţit iubire şi bucurie celor 120 de mii de pelerini care au răspuns chemării sale aici. Au fost români şi străini, copii şi bunici, preoţi catolici, ortodocşi şi greco-catolici. În faţa tuturor, Suveranul Pontif a beatificat şapte episcopi martiri care şi-au păstrat credinţa cu preţul vieţii. În fiecare an, ziua de 2 iunie va fi marcată în calendarul greco-catolic cu numele lor.
Cu aceeaşi bucurie şi căldură, Papa Francisc şi-a dus mesajul pe Câmpia Libertăţii din Blaj. Şi i s-a răspuns pe măsură: cu zâmbetul pe buze, dar cu lacrimi în ochi. Pentru că Papa a atins şi a vindecat răni vechi. A recunoscut sacrificiul celor şapte episcopi greco catolici care au murit în închisorile de la Gherla şi Sighet, înfometaţi şi umiliţi de comunişti, pentru că nu au renunţat la credinţa lor.
”Aceşti Pastori, martiri ai credinţei, au recâştigat şi au lăsat poporului român o preţioasă moştenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate şi milostivire. Este grăitor ceea ce a declarat în timpul închisorii Episcopul Iuliu Hossu: "Dumnezeu ne-a trimis în acest întuneric al suferinţei ca să dăruim iertarea şi să ne rugăm pentru convertirea tuturor”, a spus Papa Francisc.
Ceremonia a fost plină de simboluri şi emoţii. Tronul arhieresc pe care a stat Papa la Blaj este construit din lemn adus din puşcăriile de la Sighet și Gherla, iar pe braţele laterale ale scaunului sunt gratiile închisorilor. Sfântul Părinte a ţinut în mână un potir de argint care a fost ascuns în anii comunismului. În timpul slujbei, cei şapte episcopi au fost ridicaţi la rang de "Fericiţi" şi vor fi sărbătoriţi în calendarul greco-catolic în data de 2 iunie.
”Aş dori să vă încurajez să duceţi lumina Evangheliei la contemporanii noştri şi să continuaţi să luptaţi, ca aceşti Fericiţi, împotriva acestor noi ideologii care apar. Să fiţi mărturisitori ai libertăţii şi ai milostivirii, făcând să prevaleze fraternitatea şi dialogul asupra diviziunilor”, a declarat Papa.
Gestul Sfântului Părinte face dreptate şi aduce alinare după aproape 7 decenii urmaşilor prelaţilor martiri. Mulţi dintre ei au fost astăzi la liturghia de la Blaj. Suveranul Pontif s-a oprit şi l-a binecuvântat pe cel mai mic dintre ei: Răzvan, un băieţel de 12 ani, cu probleme medicale, urmaşul episcopului Ioan Suciu.
”A venit la mine, mi-a dat un pachet, nu ştiu ce e în el, nu am văzut. Și m-am simţit extraordinar”, spune Răzvan.
”În sufletul meu era de fapt un moment aşteptat, pentru că eu pot să spun că Răzvan este. vindecarea lui i-o datorez Presfinţitului Vasile Aftenie, unul dintre episcopii martiri, căruia i l-am încredinţat”, spune mama lui Răzvan.
La ceremonie au participat şi Custodele Coroanei, Margareta, alături de Principele Radu. Nepotul regelui, Nicolae, a venit însoţit de soţia lui. Iar preşedintele Klaus Iohannis şi prima doamnă au fost primiţi în aplauze de credincioşi.
Un cor de 50 de oameni, condus de artista Paula Seling, a interpretat imnuri religioase.
Pentru a treia zi la rând, liderul spiritual al Bisericii catolice a înseninat cerul. Ploaia s-a oprit chiar în momentul în care a ajuns printre oameni cu papamobilul.
Un sprijin pe care nu doar tinerii ci fiecare din cei peste 100 de mii de pelerini de la Blaj se va baza de acum înainte.