Pericolul luminţelor de Crăciun. Electrician: Improvizaţiile se pot transforma în capcane mortale
Crăciunul este cea mai frumoasă perioadă din an, iar împodobirea bradului şi decorarea locuinţei sunt momente speciale petrecute alături de cei dragi. Însă, în goana de a crea decoruri spectaculoase, se întâmplă să uităm că aceste lumini festive se pot tranforma rapid într-un pericol. Pentru a ne petrece sărbătorile în linişte, specialiştii au câteva reguli care să ne ţină departe de incidentele nedorite.
De Diana Severin la 26.12.2024, 10:45Indiferent că vorbim despre instalaţii led de ultimă generaţie sau ornamentele tradiţionale multicolore, cei care doresc să-şi tranforme casa într-un spectacol de lumini trebuie să ţină cont de câteva reguli esenţiale.
Cobzariu Constantin, Centrul operațional ISU Dolj: Nu folosiţi improvizaţii, nu solicitaţi instalaţile electrice folosind mai mulţi consumatori simultan. Apelaţi la personalul autorizat pentru verificarea instalaţilor, folosiţi doar echipamente omologate, decuplaţi echipamentele electrice atunci când lipsiţi o perioadă mai lungă de acasă, nu permiteţi copiilor să se joace cu instalaţii electrice.
Iar atunci când vine vorba de bradul de Crăciun, pericolul este şi mai mare.
Cobzariu Constantin, Centrul operațional ISU Dolj: Lemnul de brad este uşor inflamabil, iar atunci când se usucă se aprinde şi mai repede. La fel şi în cazul brazilor artificiali, în doar câteva secunde aceştia se pot tranforma în adevărate torţe.
Improvizaţiile se pot transforma în capcane mortale
Şi pentru a evita riscul producerii unui incendiu, instalaţile trebuie folosite după anumite standarde.
Valentin Țuțulan, electrician: Trebuie să ne uităm mai exact cum sunt ele folosite, pentru interior sau pentru exterior. Ele au un standard de protecţie, dacă este folosit neconform, adică dacă instalaţiile de exterior sunt puse în interior, o să existe riscul de scurtcircuitare.
Însă, în cazul unei defecţiuni, improvizaţiile se pot transforma în capcane mortale.
Valentin Țuțulan, electrician: Verificăm dacă avem defecţiuni pe întreaga suprafaţă. Nu încercăm să reparăm sau să prelungim cu altceva, ideal ar fi să înlocuim produsul cu unul care să repecte standardul.
Românii însă par că au găsit deja toate soluţile: Meseria mea de bază este cea de electrician, aşa că nu îmi fac probleme / Le-am ales, unele sunt cu baterii care nu afectează într-un mod periculos.
Cu toate acestea, cea mai frecventă cauză a producerii incedilor în prejmea sărbătorilor de iarnă rămâne scurtcircuitul electric.