Peste 43.000 de doze de vaccin AstraZeneca ajung azi în România
La doar câteva ore, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că vaccinul AstraZeneca este sigur şi eficient, România va primi vineri o nouă tanșă.
De Monica Palade la 19.03.2021, 07:14Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV) anunța că 43.200 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge vineri, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.
„Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman. Urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se impun criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în lanțul rece (care necesită manipulare la temperaturi scăzute)”, anunța joi CNCAV.
În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID- 19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), în 8 martie s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.
Începând cu data de 15 martie, au fost operaționalizate listele de așteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19, atât în centrele de vaccinare deja existente, cât și cele care vor fi operaționalizate în luna aprilie 2021. După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de așteptare.
Vaccinul AstraZeneca este sigur şi eficient, a anunţat Agenţia Europeană a Medicamentului
În cursul zilei de joi, Agenţia Europeană a Medicamentului a transmis că beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford sunt mai mari decât riscurile, însă continuă să studieze legătura între vaccin şi formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin. După acest anunţ mai multe state care suspendaseră vaccinarea cu AstraZeneca au reluat vaccinarea cu acest ser.
Emer Cooke, director Agenţia Europeană a Medicamentului: "În ce priveşte riscul apariţiei de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate cu serul împotriva COVID-19 al AstraZeneca, Comitetul a ajuns la o concluzie clară şi ştiinşifică: acesta este un vaccin sigur şi eficient. Comitetul a stabilit, de asemenea, că vaccinul nu este asociat cu creşterea riscului formării de cheaguri de sânge şi evenimente tromboembolice".
Specialiştii europeni spun că beneficiile vaccinului AstraZeneca în combaterea infectărilor şi deceselor asociate coronavirusului, sunt superioare riscurilor folosirii acestui ser, însă nu pot exclude definitiv o legătură între cheaguri și vaccin, de aceea vor continua studiile în aceste cazuri.
Emer Cooke, director Agenţia Europeană a Medicamentului: "Comitetul recomandă creşterea conştientizării asupra acestor potenţiale riscuri şi să ne asigurăm că sunt trecute pe prospect. Atragerea atenţiei asupra acestor efecte secunda rare şi informarea cadrelor medicale şi a celor vaccinaţi ne ajută să detectăm şi să prevenim orice posibile efecte secundare".
CNCAV decide ce se întâmplă cu lotul carantinat în 11 martie din vaccinul AstraZeneca
Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis, joi, după decizia Agenţiei Europene a Medicamentului referitoare la vaccinul AstraZeneca, că va discuta în cursul zilei de vineri despre lotul ABV2856, carantinat din precauţie la data de 11 martie 2021. Tot atunci se va lua o decizie cu privire la cele 4.200 de doze de vaccin care mai sunt din acest lot.
CNCAV a transmis, joi seară, precizări cu principalele concluzii ale şedinţei de joi a Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee - PRAC), din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului, cu privire la evaluarea cazurilor raportate de evenimente tromboembolice şi trombocitopenie în urma imunizării cu vaccinul produs de compania farmaceutică AstraZeneca.