Antena LIVE

Peste 43.000 de doze de vaccin AstraZeneca ajung azi în România

La doar câteva ore, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că vaccinul AstraZeneca este sigur şi eficient, România va primi vineri o nouă tanșă.

De la 19.03.2021, 07:14
Peste 43.000 de doze de vaccin AstraZeneca ajung azi în România Profimediaimages

Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV) anunța că 43.200 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge vineri, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.

„Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman. Urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se impun criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în lanțul rece (care necesită manipulare la temperaturi scăzute)”, anunța joi CNCAV.

În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID- 19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), în 8 martie s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Începând cu data de 15 martie, au fost operaționalizate listele de așteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19, atât în centrele de vaccinare deja existente, cât și cele care vor fi operaționalizate în luna aprilie 2021. După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de așteptare.

Vaccinul AstraZeneca este sigur şi eficient, a anunţat Agenţia Europeană a Medicamentului

În cursul zilei de joi, Agenţia Europeană a Medicamentului a transmis că beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford sunt mai mari decât riscurile, însă continuă să studieze legătura între vaccin şi formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin. După acest anunţ mai multe state care suspendaseră vaccinarea cu AstraZeneca au reluat vaccinarea cu acest ser. 

Emer Cooke, director Agenţia Europeană a Medicamentului: "În ce priveşte riscul apariţiei de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate cu serul împotriva COVID-19 al AstraZeneca, Comitetul a ajuns la o concluzie clară şi ştiinşifică: acesta este un vaccin sigur şi eficient. Comitetul a stabilit, de asemenea, că vaccinul nu este asociat cu creşterea riscului formării de cheaguri de sânge şi evenimente tromboembolice".

Specialiştii europeni spun că beneficiile vaccinului AstraZeneca în combaterea infectărilor şi deceselor asociate coronavirusului, sunt superioare riscurilor folosirii acestui ser, însă nu pot exclude definitiv o legătură între cheaguri și vaccin, de aceea vor continua studiile în aceste cazuri.

Emer Cooke, director Agenţia Europeană a Medicamentului: "Comitetul recomandă creşterea conştientizării asupra acestor potenţiale riscuri şi să ne asigurăm că sunt trecute pe prospect. Atragerea atenţiei asupra acestor efecte secunda rare şi informarea cadrelor medicale şi a celor vaccinaţi ne ajută să detectăm şi să prevenim orice posibile efecte secundare".

CNCAV decide ce se întâmplă cu lotul carantinat în 11 martie din vaccinul AstraZeneca

Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis, joi, după decizia Agenţiei Europene a Medicamentului referitoare la vaccinul AstraZeneca, că va discuta în cursul zilei de vineri despre lotul ABV2856, carantinat din precauţie la data de 11 martie 2021. Tot atunci se va lua o decizie cu privire la cele 4.200 de doze de vaccin care mai sunt din acest lot.

CNCAV a transmis, joi seară, precizări cu principalele concluzii ale şedinţei de joi a Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee - PRAC), din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului, cu privire la evaluarea cazurilor raportate de evenimente tromboembolice şi trombocitopenie în urma imunizării cu vaccinul produs de compania farmaceutică AstraZeneca.

Ți-a plăcut acest articol?

astrazeneca
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare,...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Ce nou lanţ de supermarketuri intră în România! Angajări MASIVE în mai multe...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Ce a făcut avocatul din Iași acuzat că și-a aruncat iubita de la etajul 6, în...
libertatea.ro
Publicat 06.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024