1 decembrie 2018. Povestea Tricolorului vechi de 100 de ani
Un steag tricolor realizat acum un secol stă mândru într-o biserică din comuna bistriţeană Şieu. A fost trimis de românii plecaţi peste Ocean, înainte de Marea Unire, drept cadou. Atunci, oamenii au plătit pentru el 200 de dolari, aproape patru salarii la vremea aceea.
De Redactia Observator la 01.12.2018, 12:40- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Un steag tricolor realizat acum un secol stă mândru într-o biserică din comuna bistriţeană Şieu. A fost trimis de românii plecaţi peste Ocean, înainte de Marea Unire, drept cadou. Atunci, oamenii au plătit pentru el 200 de dolari, aproape patru salarii la vremea aceea. Tricolorul este din mătase şi a avut stema regalităţii brodată cu fir de aur pe o parte, iar pe cealaltă parte - sfinţii Mihail şi Gavril. A fost ascuns, atenţie - aproape jumătate de secol în duşumeaua vechii biserici.
Păzind parcă altarul, steagul stă agăţat pe unul din pereţii bisericii pentru ca toţi credincioşii care îi trec pragul să îl admire. E din mătase, brodat cu fir de aur şi este de-o vârstă cu Marea Unire. Atunci când a fost donat bisericii de 12 români plecaţi la muncă în America.
Aurel Macarie, preot: Drapelul atunci când a fost adus a fost împodobit. Podoabele lui cele mai frumoase au fost că pe o parte a fost coroana regală. După aceea, pe partea cealaltă au fost doi arhangheli Mihail şi Gavril, hramul Bisericii din Şieu.
Istoria zbuciumată a României a lăsat urme şi asupra drapelului. Pentru a-l salva de la distrugere, preoţii l-au ascuns. A fost cel mai bine păzit secret al micii comunităţi.
Aurel Macarie, preot: În timpul ocupaţiei maghiare între anii 1940-1944, drapelul a fost ascuns, împăturit într-o cutie metalică şi ascuns în biserica veche. Acolo a stat mai multă vreme, apoi a fost scos iaraşi la lumină după terminarea Războiului al Doilea Mondial, apoi iaraşi în 1947 odată cu abolirea Monarhiei şi declararea ţării noastre ca Republică, iarăşi a fost ascuns de români.
Aurel Câmpean are 82 de ani şi ştie povestea tricolorului chiar de la bunicul său. Care, împreună cu alţii, au confecţionat steagul acum 100 de ani.
Aurel Câmpean: Drapelul respectiv a fost ascuns, sub masa altarului şi a stat din 1940 şi până în 1944.
Nu este însă, singura variantă a istoriei drapelului.
Aurel Câmpean: O altă variantă ce am aflat-o în anul în curs ar fi fost ascuns sub închinătorul la bărbaţi.
De-abia după Revoluţie, tricolorul a fost scos la lumină. Însă fără coroană regală şi fără sfinţii arhangheli.
Aurel Macarie, preot: În 1995 am venit ca preot la Şieu, am văzut şi eu şi am admirat drapelul aici expus în Biserică şi multă lume îmi spunea că acest drapel e vechi şi cu el au participat românii noştri din Şieu la Marea Adunare de la Alba Iulia.
De atunci, sute de oameni vin să-l admire, an de an, la Biserica din Şieu.