Pregătiri pentru funeraliile Regelui Mihai. Ce diferenţe sunt faţă de precedentele înmormântări regale
România se pregăteşte de funeraliile ultimului ei Suveran. Înmormântarea Regelui Mihai nu va semăna întrutotul cu cele ale predecesorilor.
De Redactia Observator la 07.12.2017, 20:29România se pregăteşte de funeraliile ultimului ei Suveran. Funeralii care stârnesc deja controverse. Înmormântarea Majestăţii Sale Regele Mihai nu va semăna întru totul cu cea a predecesorilor săi. Diferă anumite momente. Iar ora, spun unele voci, ar fi una nepotrivită. Regele va avea lângă el, pentru ultima ceremonie, Coroana de Oţel a României.
În 1914, poporul român asista la primele funeralii regale din istorie. Înmormântarea Regelui Carol 1 a fost fastuoasă şi copleşitoare. Toate celelalte dispariţii regeşti au fost marcate după acelaşi ritual: sicriul era transportat mai întâi cu trenul regal, apoi, pe umeri de aghiotanţi. Slujba era orânduită de zeci de preoţi, iar Coroana de Oţel a României purtată înaintea sicriului.
De această dată, ultima ceremonie pentru Majestatea Sa, Regele Mihai al României, va avea elemente distincte.
Regele va ajunge acasă miercuri, 13 decembrie, cu o aeronavă militară. Trupul său va fi aşezat într-o maşină mortuară care va pleca spre Castelul Peleş. Iar la întoarcere va avea un traseu special.
Potrivit unor surse, Coroana de Oţel, simbolul monarhiei, şi pe care toţii Regii României au purtat-o la înscăunare, ar urma să fie aşezată pe sicriu.
Se discută încă detaliile privind transportul Coroanei de la Muzeul de Istorie, unde se află acum, pentru momentele de ceremonie. Stindardul Regal şi perna de Catifea pe care va sta Coroana sunt deja pregătite. Majestatea Sa se va odihni pentru totdeauna lângă regină, în locul pe care l-au ales împreună.
Înhumarea va avea loc sâmbătă seară, la 18.45. Patriarhia a transmis că nu există rânduieli creştine pentru orele de înmormântare.