Nicolae Ciucă: Guvernul renunță la ideea coborârii plafonului de impozitare pentru IMM-uri. Cota redusă de TVA la Prima Casă la 5%
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat înainte de şedinţa de guvern ce decizii urmează să se ia în "ordonanţa trenuleţ" ce va fi adoptată astăzi.
De Redactia Observator la 17.12.2021, 10:39Iată principalele măsuri, care vor fi adoptate:
Avem astăzi pe agenda şedinţei de guvern două proiecte ce va sta la fundamentarea bugetului pe 2022. Astăzi avem ordonanţa privind principalele măsuri bugetare şi plafoanele de cheltuieli.
Un buget responsabil: protejarea populatiei şi sprijinirea populaţiei cu venituri mici. Vom stabili ca de la 1 ianuarie să fie aplicată cota a taxări de 5% pentru livrarea de energie termică pentru populaţie, şcoli, spitale şi alte insituţii de stat. Măsura pe perioada iernii.
În completarea programului Prima Casei, 5% a unei singure locuinţe care nu depăşeşte suma de 700.000 de lei. Susţinerea mediului de afacere din perspectiva sumelor alocate prin ordonanţa de urgenţă, o serie de măsuri pentru evaziune fiscală. Buget pentru investiţii cel mai mare din ultimii 32 de ani.
- Proiect de OUG: Neplata impozitelor şi contribuţiilor, pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani. În ce condiţii...
- Pensionarii cu venituri mari vor plăti contribuţii de sănătate. "Ordonanţa-trenuleţ" a fost pusă în dezbatere...
- Mai multe tipuri de venituri vor fi îngheţate de Guvern printr-o Ordonanţă de Urgenţă pregătită pentru vineri...
Noi măsuri pentru eliminarea evaziunii fiscale
Ordonanţa introduce măsuri pentru eliminarea evaziunii fiscale. Va fi reincriminată fapta prin neplata impozitelor cu reţinere la sursă. Este important ca banii prin care angajatorii îi reţin de la angajaţi să fie viraţi la stat.
Coborârea de la 1 ianuarie a încadrării pragului de impozitare a microînreprinderilor, Guvernul nu va aproba o astfel de iniţiativă, afaceriştii au nevoie de un mediu prietenos, nu trebuie taxaţi suplimentar. Vom respecta prevederile.
România are nevoie de un set de legi pentru corupţie, creşterea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului. Atingem o ţintă asumată de România în domeniul justiţiei.
Gestiunea financiară a banilor europeni, fondurile europene, fondurile de coeziune, precum şi de fondul de tranziţie justă.