Antena Meniu Search
x

Pensionarii cu venituri mari vor plăti contribuţii de sănătate. "Ordonanţa-trenuleţ" a fost pusă în dezbatere publică

Guvernul pregăteşte noi măsuri din ianuarie. Caută bani pentru alte majorări. Prevederile sunt cuprinse în aşa-numita "ordonanţă-trenuleţ". Potrivit documentului, nu cresc taxele locale și amenzile. Sporurile bugetarilor vor fi înghețate, iar TVA-ul pentru apartamentele care costă mai puţin de 140.000 de euro va fi de 5 la sută. 

de Redactia Observator

la 16.12.2021, 17:20

Vezi și

O veste excelentă pentru cei care vor să-şi cumpere o casă. Din ianuarie, TVA-ul pentru apartamentele de până la 140.000 de euro va fi de 5 la sută. Acum, TVA-ul pentru locuinţele care costă mai mult de 90 de mii de euro este de 19 la sută. Atenţie, TVA-ul redus va fi valabil doar pentru prima casă.

Ordonanţa de Urgenţă prevede şi limitarea duratei de aplicare a salariului minim la cel mult la 24 de luni. După 2 ani, angajatorul va trebui să-i mărească leafa angajatului. În practică însă, salariatul poate să primească doar 1 leu în plus de la angajator după cele 24 de luni.

Bugetarii vor primi în continuare vouchere de vacanţă. Valoarea tichetelor va rămâne aceeași, 1.450 lei pentru fiecare salariat. Documentul pus în dezbatere publică prevede şi majorarea salariilor medicilor, profesorilor şi polițiștilor. De asemenea, impozitele, taxele locale și amenzile NU vor creşte.

Contribuţii de sănătate pentru pensiile peste 4.000 de lei

Pe acelaşi subiect

În schimb, pensionarii cu pensii de peste 4.000 de lei vor plăti contribuţii de sănătate.

Indemnizațiile demnitarilor şi pensiile speciale vor fi îngheţate, la fel şi sporurile pentru angajaţii de la stat. Actul normativ va fi adoptat mâine de Guvern, care speră să strângă la buget din toate aceste măsuri aproape 88 de miliarde lei.

Ordonanţa amână şi pentru anul viitor alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi a 1% din PIB pentru cercetare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Pensionarii cu venituri mari vor plăti contribuţii de sănătate. "Ordonanţa-trenuleţ" a fost pusă în dezbatere publică