Preţul gigacaloriei aproape s-a dublat în Bucureşti, Primăria nu a decis dacă va suporta costul integral: "Să vedem cu gazul. Vorbim cu Nicuşor Dan să ne dea bănişorii"
Una caldă, două reci! Bucureştenii se pregătesc de încă o iarnă fără apă caldă şi căldură. Iar puţinul agent termic care va costa mai mult. Conform ANRE, preţul gigacaloriei aproape că s-a dublat în Capitală. Iar primăria nu a decis încă dacă va suporta costul integral.
De Andre Rotaru la 28.10.2021, 20:25Suntem în sectorul 2, aproape de Piaţa Obor. Apartamentul doamnei Ana este singurul din care a ieşit aer cald atunci când ne-a deschis uşa. Fără apă caldă şi căldură, ţine două aparate de aer condiţionat şi un calorifer electric pornite aproape tot timpul. Are noroc de fata ei, plecată la muncă în străinătate, care-i trimite bani pentru facturi.
Vecinii ei se încălzesc cu speranţă sau răbdare. În Capitală, situaţia se agravează pe zi ce trece. "Ne punem plăpumile pe noi. Eu ştiu ce o să facem? Răbdăm ca tot românul!", spune o femeie. În prezent, în Bucureşti, apa caldă şi agentul termic fie nu ajung, fie ajung reci în peste 400 de blocuri. Cea mai gravă situaţie este în sectoarele 2, 5 şi 6 acolo unde o centrală care ar trebui să alimenteze 60.000 de locatari nu funcţionează pentru că administratorii nu mai au, pur şi simplu, bani pentru gaz.
Sunt şi zone în care creşterile sunt mai mici, acolo unde centralele funcţionează pe cărbune
"Să vedem cu gazul. Ce găsim cu gazul. Şi vorbim cu Nicuşor Dan să ne dea bănişorii. De la 1 ar trebui să pornim de luni. Dar, deocamdată nu ştim nimic. Asta e situaţia", a declarat Vasile Bucur, administrator CET Vest. La capitolul producţie, din şapte centrale termice imense, trei nu funcţionează. Iar din cei peste 4000 de kilometri de reţea de transport, doar câteva zeci au fost înlocuiţi în ultimul an. Şi totuşi, preţurile cresc. ANRE a anunţat astăzi noile tarife pentru energia termică. În Bucureşti, preţul gigacaloriei a crescut cu peste 86 de procente, de la 176 de lei la peste 329. La acest cost se adaugă şi tariful de transport practicat de Termoenergetica. Până acum, era de 220 de lei pe Gigacalorie. Doar că surse din conducere spun că şi acesta s-ar putea să crească, ducând preţul total la aproape 600 de lei per gigacalorie. Nu se ştie cât va suporta primăria.
Sunt şi zone în care creşterile sunt mai mici, acolo unde centralele funcţionează pe cărbune. În Craiova, Motru sau Govora preţul pe gigacalorie nu a crescut cu mai mult de 23 de procente. În schimb, în Arad, Botoşani, Oradea sau Bârlad, preţurile aproape s-au dublat.