Primele imagini cu mercenarii români din Congo, pe Aeroportul din Otopeni. Avioanele cu care au fost aduși în țară ar fi fost plătite de Horațiu Potra
Aproximativ 300 de mercenari români trimişi de Horațiu Potra să lupte în Congo și care au fost prinși într-o ambuscada zilele trecute, au ajuns aseară în Capitală. Românii se aflau în Africa cu misiunea de a instrui militarii congolezi pentru protecția civililor. Pe 26 ianuarie aceștia fost prinși într-o ciocnire puternică între rebeli și armata congoleză. În urma violențelor, patru dintre români au fost răniți și evacuați imediat din zona de război.
De Redactia Observator la 02.02.2025, 08:51Când ofensiva asupra oraşului Goma a început pe data de 26 ianuarie, românii au fost nevoiți să se refugieze la o bază de menținere a păcii a ONU.
"Suntem uşuraţi că în sfârşit ne putem întoarce acasă."
Ministerul de Externe a înființat o celulă de criză pentru aducerea în țară a tuturor românilor implicaţi.
Mercenarii din Congo au ajuns acasă, în România
Mercenarii au ajuns pe Aeroportul din Otopeni în jurul orei 21:00. Pentru ei a fost negociat un culoar de trecere în siguranță în Rwanda, de unde au fost preluați de autorități. Au fost aduși în România cu un Airbus A330.
Unii dintre aceștia s-au întors răniți. Au fost așteptați la aeroport de familii sau foști camarazi, dar au fugit de camere și întrebări. Din primele informații, avioanele folosite pentru aducerea în țară a românilor au fost plătite de Horațiu Potra.
Discuție reporter Observator - Darius Bâdeancă, fost mercenar în Congo
Reporter Observator: Cine a plătit acest zbor?
Darius Bâdeancă, fost mercenar în Congo: Compania angajatoare.
Reporter Observator: Cine e compania?
Darius Bâdeancă, fost mercenar în Congo: Compania care a angajat băieții.
Reporter Observator: Și cine conduce această companie?
Darius Bâdeancă, fost mercenar în Congo: Horațiu Potra. ONU s-a implicat foarte mult, Horațiu Potra a fost în contact direct cu toate organismele, a coordonat împreună cu echipa de pe teren.
Conform jurnaliștilor de la BBC, mercenarii români câștigau în jur de 5.000 dolari pe lună, în timp ce militarii câștigau aproximativ 100 de dolari sau chiar nu erau plătiți deloc. Anul trecut, patru dintre românii aflați în misiune în Republica Democrată Congo au fost uciși în urma unor atacuri ale rebelilor.