Primele ipoteze în cazul tânărului care s-a înecat în lacul din Sovata, sub ochii prietenilor care îl filmau
Un tânăr de 22 de ani s-a înecat într-un lac din staţiunea Sovata, chiar sub ochii prietenilor cu care era în vacanţă. Minute în şir, s-a zbătut şi a încercat să strige după ajutor, dar ceilalţi au crezut că glumeşte.
De Redactia Observator la 08.08.2018, 22:10Un tânăr de 22 de ani s-a înecat într-un lac din staţiunea Sovata, chiar sub ochii prietenilor cu care era în vacanţă. Minute în şir, s-a zbătut şi a încercat să strige după ajutor, dar ceilalţi au crezut că glumeşte.
În apa rece şi adâncă, Daniel Ionuţ Oniga se luptă să supravieţuiască. Deşi se scufundă de mai multe ori, nimeni nu-l ia în serios. De pe mal, prietenii lui filmează scenele şocante.
Tânărul de 22 de ani nu reuşeşte să strige după ajutor. Abia după câteva minute, un amic îşi dă seama că nu glumeşte şi sare în apă după el. Era prea târziu. Trupul neînsufleţit a fost tras de curenţi în adâncuri.
Abia după 40 de minute de căutări, unul dintre scafandri l-a găsit. Pe mal, încep manevrele de resucitare, sub ochii prietenilor în stare de şoc, care-i imploră pe medici să nu renunţe.
În lacul Parascheva din Sovata, scăldatul este interzis. Apa ajunge chiar şi la şapte metri adâncime şi e plină de capcane. Ionuţ era în vacanţă şi a vrut să se răcorească. Mai mulţi martori au văzut când tinerii făceau sărituri riscante în apă. Nu e exclus ca el să se fi lovit sau să fi suferit un şoc hipotermic.
Robert Kovacs, sef Serviciu Salvamont Salvaspeo Mures
E o chestie de panică sau intră dintr-o zonă cu o apă caldă în una mult de rece, deci înecul este foarte rapid. El se zbate pentru viaţa lui, asta se întâmplă şi sub apă. Şi în apă când ajungi cu mişcările respective, tu mergi în jos.
Niciunul dintre prietenii tânărului nu a recunoscut măcar unul din semnele înecului. Mişcările haotice din mâini ar fi trebuit să îi îngrijoreze, spun specialiştii. Persoana în pericol de înec încearcă să înoate într-o direcţie, dar nu reuşeşte. Are capul lăsat uşor pe spate şi privirea confuză. Şi, foarte important, din cauza spaimei, nu poate să strige după ajutor.
Pericolele îi pândesc şi pe cei care sar să-i salveze. Este recomandat să arunce un colac, o funie sau o haină şi să nu se apropie prea mult de victimă. Din cauza spaimei, şi salvatorul ar putea sfârşi înecat.