Prinţul moştenitor al Dubaiului a câștigat Formula 1 pe apă, organizată pe Lacul Siutghiol
Mamaia a fost în acest weekend locul de întâlnire al magnaţilor lumii, pasionaţi de bărci de mare viteză. După 14 ani de pauză, pe Lacul Siutghiol s-a ţinut Formula 1 pe apă. Competiţia a fost câştigată de nimeni altul decât prinţul moştenitor al Dubaiului. De evenimentul de talie mondială spectatorii au aflat, însă, abia în ultima clipă.
De Cristina Niță la 18.06.2023, 20:18Campionatul Mondial de Formula 1 pe apă a adus la linia de start politicieni şi oameni de afaceri străini din Emiratele Arabe Unite, Italia, Kuweit, Marea Britanie, Norvegia şi Suedia. Toţi au aceeaşi pasiune: bărcile de mare vitează. Şi au făcut spectacol pe Lacul Siutghiol.
Emanuele Corsico, politician italian: Avem 180 de cai putere pe barcă, ceea ce înseamnă că e mai puternică decât un Ferrari şi atingem 200 de kilometri pe oră pe apă. Ceea ce înseamnă o senzaţie dublă faţă de ceea ce simţi pe şosea.
Pentru demonstraţiile de putere şi tehnică, investiţiile sunt pe măsură, o recunoşte milionarul italian Alfredo Amato.
Bărcile de milioane au nevoie de echipe de milioane
- Formula 1 pe apă. "Regii ambarcaţiunilor" au ajuns la Mamaia pentru cel mai aşteptat concurs de la malul mării
- Vreme de plajă şi preţuri mai mari pe litoral. Staţiunea care-l va primi pe prinţul moştenitor al Dubaiului
- Formula 1 pe apă s-ar putea anula. Competiţia e găzduită de România, dar întrecerea bărcilor de mare viteză e...
Alfredo Amato, om de afaceri italian: Pastele sunt afacere, bărcile sunt pasiune. Preţul bărcii nu e foarte mare, problema este echipa. Nu e suficientă barca, o cumperi și cu 100.000 de euro. O echipă decentă costă între 300.000 și 500.000 de euro.
Emanuele Corsico, politician italian: Poate ajunge, de exemplu, la 75.000 de dolari, dacă piedem un motor, dar poate fi chiar şi mai mult.
Sebastiano Pellecchia, organizator: Contribuţia noastră ca organizator este în jur de 450.000 de euro, în total. Din care oraşul Constanţa ne susţine cu 350.000 de euro.
La eveniment a ajuns şi prințul Fazza. Cu o avere estimată la 12 miliarde de dolari, Prinţul Moştenitor al Dubaiului este cunoscut pentru pasiunile costisitoare. Echipa lui a ieşit triumfătoare. Alături de piloţii care au manevrat ambarcaţiunea de viteză care-i poartă numele, şeicul Hamdan, aşa cum este cunoscut în Dubai, a urcat şi el pe podium.
Participanţii la Formula 1 pe apă s-au declarat încântaţi de ospitalitatea românească
Williams Throttleman, pilot Marea Britanie: Românii au fost fantastici, este un loc minunat, nu m-am aşteptat să fie atât de plăcut, ca să fiu sincer.
Evenimentul internaţional a fost umbrit de organizare românescă. Cu doar câteva zile înainte, competiţia era însă încă sub semnul incertitudinii. Printr-un comunicat, clubul sportiv municipal aflat în subordinea Consiliului Local anunța că există probabilitatea ca evenimentul să nu se mai desfășoare conform calendarului stabilit. Ceea ce a făcut ca publicul să afle în ultimul moment.
La precedenta ediţie, organizată în 2009, malurile lacului au devenit neîncăpătoare pentru miile de spectatori. Iar în 2007, când a fost prima ediţie a Formulei 1 pe apă organizată la noi, şeicul Qatarului Hassan Bin Jabor Al-Thani a fost şi el prezent.
Formula 1 pe apă este un sport plin de adrenalină, dar şi extrem de periculos. În 1990, soţul Prinţesei Caroline de Monaco, Stefano Casiraghi, a murit în timpul unei astfel de curse.