Proceduri încălcate în cazul pacientei incendiate pe masa de operații, la Spitalul Floreasca
Anchetă cu multe semne de întrebare la Spitalul Floreasca, după ce pacienta incendiată pe masa de operaţii a murit! Abia după o săptămână de tăcere, au început audierile printre medici. Procedurile au fost încălcate, spune ministrul Sănătăţii.
De Redactia Observator la 30.12.2019, 20:21Anchetă cu multe semne de întrebare la Spitalul Floreasca, după ce pacienta incendiată pe masa de operaţii a murit! Abia după o săptămână de tăcere, au început audierile printre medici. Procedurile au fost încălcate, spune ministrul Sănătăţii, iar biocidul de la care ar fi pornit focul nu trebuia folosit pe pacienţi. Anchetatorii au ridicat imaginile de pe camerele de supraveghere din spital şi aşteaptă acum şi concluziile legiştilor.
VICTOR COSTACHE, Ministrul Sănătăţii: Protocoalele nu au fost respectate. Este un eveniment deosebit de grav, care trebuie raportat imediat.
Aceasta este concluzia ministrului, la o zi de la moartea pacientei de 66 de ani - care a luat foc inexplicabil pe masa de operaţii. Timp de o săptămână, incendiul a fost ţinut sub tăcere de autorităţi. Iar ancheta internă s-ar fi desfăşurat într-o discreţie suspectă, susţine vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, care a şi făcut o plângere penală la Parchet.
EMANUEL UNGUREANU, vicepreşedinte Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaţilor: Cu certitudine s-a incercat musamalizarea acestei nenorociri. Nu se da niciun nume, e semnul clar ca oamenilor li s-a indicat initial sa ascunda acest incident.
Protocolul operator semnat de chirurgul Mircea Beuran, care şi-a asumat intervenţia deşi susţine că a ajuns la spital după ce pacienta a luat foc, nu precizează secundă cu secundă cum s-au derulat procedurile.
Martori la acest incident au fost initial 2 asistente, 3 medici, dar si un asistent de anestezie. Ulterior, au chemat in ajutor si alti membri ai personalului medoical aflati in cadrul Spitalului Floreasca.
Momentul în care chirurgul Mircea Beuran a preluat intervenţia este o altă necunoscută a anchetei.
EMANUEL UNGUREANU, vicepreşedinte Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaţilor: Nu exista absolut nicio proba ca el ar fi venit in sala dupa momentul incendierii. Conform actelor medico-legale, medicul Beuran a participat inclusiv la momentul in care pacienta ars. Astea sunt actele!
O necunoscută rămâne şi alegerea biocidului folosit pentru dezinfecţie, în timpul operaţiei.
HORAŢIU MOLDOVAN, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Este un dezinfectant folosit pentru dezinfectia mainilor chirurgului si a mainilor personalului, nu e un biocid pentru dezinfectarea tegumnetelor pacientului.
MIRCEA BEURAN, medicul chirurg care a finalizat operaţia: S-a spus: Nu tolereaza iodul, daţi o substanţă înlocuitoare care nu are iod. S-a folosit substanta care era in blocul operator respectiv.
Chirurgul Beuran susţine că nu biocidul ar fi declanşat focul. Ci un scurtcircuit care s-ar fi produs sub masa din blocul operator, în momentul când s-a folosit bisturiul electric, un dispozitiv pe care spitalul l-a cumpărat în urmă cu doar o lună.
MIRCEA BEURAN, medicul chirurg care a finalizat operaţia: Undeva s-a facut un scurt, o flamă, ceva care a angajat foc. Lucrul acesta trebuie dovedit de o expertiza tehnica.
VICTOR COSTACHE, Ministrul Sănătăţii: In practica chirurgicala se fac zeci de mii de astfel de interventii cu aceste dispozitive care sunt foarte sigure.
Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii l-a audiat luni şi pe chirurgul Mircea Beuran. Chiar dacă nu există o plângere din partea familiei pacientei, Serviciul Omoruri de la Poliţia Capitalei s-a autosesizat, pentru ucidere din culpă. Anchetă e şi la Colegiul Medicilor din România, al cărui preşedinte s-a grăbit să precizeze public, într-un comunicat, înainte să aibă concluziile cercetării, că medicul Beuran este victima unui asalt mediatic neinformat.