Antena LIVE

Curs valutar

Un procuror le-a interzis mascaților să intre în casa criminalului în serie din Caracal până la ora 06.00

Nouăsprezece ore, atât a durat ca mascaţii să intre în casa groazei. 19 ore în care căutările au fost făcute ca-n Evul Mediu, iar în acest timp, Alexandra era torturată şi ucisă cu sânge rece, fără ca cineva să-l deranjeze pe criminal. 

De la 27.07.2019, 10:40
WhatsApp
Vezi și:

Nouăsprezece ore, atât a durat ca mascaţii să intre în casa groazei. 19 ore în care căutările au fost făcute ca-n Evul Mediu, iar în acest timp, Alexandra era torturată şi ucisă cu sânge rece, fără ca cineva să-l deranjeze pe criminal. 

Fata a sunat de trei ori la 112 înainte să moară şi cu toate astea, nu a fost salvată. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu a fost în stare să localizeze apelurile la timp.

Destinul i-a fost curmat în timp ce poliţiştii bâjbâiau pe la alte adrese. După demascarea criminalului, curg anchetele şi demisiile. 

Captivă în casa groazei, joi dimineaţa, Alexandra cere cu disperare ajutor. De trei ori a sunat la 112. Primul apel: la ora 11, 5 minute şi şapte secunde. De frică, închide telefonul după 45 de secunde. Triunghiul pe care îl vedeţi este aria identificată de STS la primul apel. 

Pe acelaşi subiect

După 30 de secunde, fata sună din nou. Atunci este transferată la Poliţie, însă discuţia se întrerupe rapid. Potrivit STS, aparatul de pe care a sunat ar fi comutat pe o altă celulă a operatorului de telefonie mobilă, aşa încât aria afişată a fost diferită de prima.

Câteva minute mai târziu, Alexandra dă al treilea telefon. De această dată, descrie în detaliu curtea unde este ţinută. Nici acum însă, cei de la STS nu o localizează cu precizie.

Mariana Pop, purtator de cuvant al STS: Operatorii 112 ai STS transfera apelurile catre dispecerii agentiilor de interventie. STS nu are atributii sau responsabilitati care vizeaza relizarea interventiei. Cele trei apeluri primite, preluate de operatorii 112 ai STS, au fost transferate dispecerilor.

Informaţiile STS mai mult i-au încurcat pe poliţişti. Trei adrese au fost verificate fără succes. Iar pentru fiecare dintre percheziţii, oamenii legii au aşteptat emiterea unui mandat.

Într-un final, poliţiştii din Olt au decis să meargă pe altă cale. Au accesat camerele de supraveghere din oraş şi au urmărit traseul maşinii în care s-ar fi urcat fata, înaintă să dispară.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR: Colegii mei de la Operaţiuni Speciale au intervenit, au efectuat verificări de specialitate, în urma cărora s-a ajuns la a patra locaţie.

Ceea a urmat depăşeşte orice imaginaţie. Poliţiştii nu au intervenit nici după ce au găsit casa groazei. Pentru că nu aveau mandat de percheziţie. Iar procurorul le-a interzis să acţioneze până la emiterea documentului.

Ioan Buda, fostul şef al Poliţiei Române: Nu puteau interveni mai devreme de ora 6 pentru ca procurorul a permis interventia politistilor numai la ora 6.

Aşa că au aşteptat ora 6, cum cerea procedura pe care au urmat-o orbeşte, fără să ţină cont că, la câţiva paşi de ei, o fată de 15 ani era în pericol de moarte. Iar legea spune clar: aveau voie să intervină şi fără mandat.

Bogdan Licu: Constituţia permite ca, în cazul infracţiunii flagrante, mai ales când este vorba de protejarea unei vieţi, să poată interveni, ca organ de poliţie, fără autorizaţia instanţei de judecată.

Ioan Buda, fostul şef al Poliţiei Române: Puteau sa se ia si alte masuri, sa se gaseasca si alte tertipuri. Puteau sa intervina, nu au intervenit pentru ca au asteptat ora 6 pentru a interveni la aceasta perchezitie conform mandatului.

Nouăsprezece ore. Atât a durat ca mascaţii să intre în locuinţa criminalului. În acest timp, şefa parchetului de pe lângă Tribunalul Olt nu poate aprecia dacă procurorul a procedat corect sau nu.

Anca Anuţa, prim-procuror Parchetul Tribunalului Olt: Conform normelor de procedură, ora şase este ora când se poate descinde într-un domiciliu.

Dan Antonescu: Toata birocraţia asta este in detrimentul anchetatorilor si in special, al victimelor.

Unchiul fetei este ziaristul Alexandru Cumpănaşu. Vine cu alte acuzaţii grave. Atunci când tatăl Alexandrei a mers să anunţe dispariţiei fiicei sale, şeful Poliţiei din Caracal l-ar fi ameninţat că va plăti pagubele intervenţiei dacă se va dovedi o alarmă falsă.

Ba chiar, în timpul primelor două percheziţii, poliţişti l-ar fi pus pe el să spargă uşile.

Alexandru Cumpănaşu: Eu nu pot sa ii las pe oamenii astia nepedepsiti. Cum sa ii spui tatalui ca daca cumva s-a incurcat cu vreunul, o sa platesti tu pagubele acestei investigatii.

Intervenţia întârziată nu a fost singura greşeală fatală din această operaţiune. Deşi în ţara noastră a fost introdus un sistem de alertă naţională în cazul persoanelor răpite, în acest caz mesajul de alertă nu a fost trimis.

Mai mult, părinţii fetei dispărute au fost nevoiţi să identifice vocea fiicei lor în apelurile la 112, şi astfel s-au pierdut alte minute preţioase.

Consiliul Superior al Magistraturii a reacţionat în cazul Alexandrei şi a cerut Inspecţiei Judiciare şi Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie să verifice modul în care a acţionat procurorul de la Tribunalul Caracal.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

criminal in serie caracal
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
Ce sport extrem a practicat Călin Georgescu, surpriza prezidențialelor
GSP
Publicat 25.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Ce avere are Călin Georgescu. Câștigătorul primului tur își ține banii...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Entuziasm la Moscova, după alegerile din România: Călin Georgescu este numit...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024