Programul ceremoniei de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, 25 noiembrie 2018
Program sfinţire Catedrala Mântuirii Neamului, 25 noiembrie 2018. Ceremonia religioasă care deschide cel mai mare edificiu ortodox din lume are loc duminică, în Bucureşti. Peste 17 mii de oameni sunt aşteptaţi să participe la slujbă.
De Redactia Observator la 23.11.2018, 16:35- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Program sfinţire Catedrala Mântuirii Neamului, 25 noiembrie 2018. Ceremonia religioasă care deschide cel mai mare edificiu ortodox din lume are loc duminică, în Bucureşti. Peste 17 mii de oameni sunt aşteptaţi să participe la slujbă. Cu această ocazie, va fi adusă din Grecia şi racla cu Mâna Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României.
Ceremoniile religioase din ziua sfinţirii Catedralei Mântuirii Neamului se desfăşoară pe durata a patru ore şi jumătate. Printre invitaţii la ceremonie se va afla şi Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Primele slujbe vor fi însă oficiate în ajunul sfinţirii catedralei.
Program sfinţire Catedrala Mântuirii Neamului, în 25 noiembrie
- ora 07.45: accesul personalităţilor în catedrală
- Catedrala Mântuirii Neamului, aflată încă în şantier cu 3 zile înainte de sfinţire
- Slujbă sfinţire Catedrala Mântuirii Neamului. Doar 2.500 de oameni vor intra în lăcașul de cult, pe 25 noiembrie
- Încep ceremoniile de inaugurare a Catedralei Mântuirii Neamului. Azi sunt aduse moaştele Sfântului Andrei
- ora 08.00: se oficiază un paraclis (cântări şi texte bisericeşti), Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenițe
- orele 09.00 - 10.30: slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului. La final este citit Actul de Sfinţire
- orele 10.30 - 12.30: este oficiată Sfânta Liturghie, în interiorul catedralei, în prezenţa celor 2.000 de invitaţi şi personalităţi. Credincioşii care sunt afară pot urmări ceremonia religioasă de pe monitoarele instalate afară
- ora 13.00: Racla cu Mâna Sfântului Andrei, dar şi moaştele Sfintei Ecaterina sunt depuse la ieşirea din Altarul Catedralei Naţionale
- după finalul Sfintei Liturghii, credincioşii pot vizita catedrala şi se pot opri la moaştele Sfântului Andrei şi Sfintei Ecaterina, după ce s-au închinat în altar. Accesul publicului în catedrală este permis şi în zilele ce urmează, în perioada 26 - 29 noiembrie, considerată Zilele Sfinţirii. Publicul poate vizita, de asemenea, altarul.
- ora 18.30: La Sala Palatului are locu un concert extraordinar cu participarea Grupului psaltic „Tronos", a Orchestrei reprezentative a Armatei Române și a Orchestrei Naționale „Lăutarii din Chișinău". Concertul este organizat de Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române.
Unde se află Catedrala Mântuirii Neamului
Pentru cei interesaţi să participe la ceremonii, Catedrala Mântuirii Neamului se află pe fostul Deal al Arsenalului, la adresa Calea 13 Septembrie, Nr. 4 - 60, Bucureşti, Sector 5. Clădirea se află în spatele Palatului Parlamentului.
Conform estimărilor în ziua sfinţirii, peste 17 mii de persoane vor participa la ceremonii. În Catedrala Mântuirii Neamului vor fi 2500 de oameni: demnitari, oficiali ai statului, feţe bisericeşti. În curte sunt aşteptaţi aproximativ 15.000 de credincioşi, conform estimărilor făcute de Biserica Ortodoxă Română. În zonă au fost impuse şi restricţii de circulaţie, pentru că aproximativ 700 de autocare vor aduce oameni din toată ţara, la slujba de sfinţire.
Mâna Sfântului Andrei, adusă din Grecia
La ceremonia de sfinţire va fi adusă şi racla cu mâna Sfântului Apostol Andrei. La slujba de duminică, de asemenea, va participa, printre invitaţi şi Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, care e însoţit de o delegaţie de clerici. Sosirea e programată vineri. Tot vineri, soseşte delgaţia Bisericii Ortodoxe din Grecia, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolitul de Patra.
Delegaţia greacă este cea care aduce racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Mâna Apostolului Andrei e depusă la Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei până sâmbătă, la ora 16.00.
Prima slujbă în Catedrala Mântuirii Neamului, oficiată sâmbătă
Sâmbătă sunt ultimele pregătiri înaintea slujbei de sfinţire din 25 noiembrie. Racla cu mâna Sfântului Andrei şi un fragment din moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina sunt depuse în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Vor fi acolo şi pe durata slujbei de sfinţire, până duminică, ora 13.00.
Tot sâmbătă, la ora 17.00, este oficiată în Catedrala Mântuirii Neamului prima slujbă. Patriarhul Daniel şi alţi trei ierarhi ţin ceremonia religioasă de pomenire a Eroilor români.
La ora 18.00, este oficiată Slujba de Priveghere închinată Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și Sfântului Mare Mucenic Mercurie, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.