Proiectul defibrilatoarelor, mort de 8 ani. Unde au dispărut aparatele care pot salva vieţi
Ar putea salva vieţi, dar nu le vrea nimeni. Zece defibrilatoare automate, care au fost montate în urmă cu câţiva ani în mai multe locuri din Bucureşti, zac acum în depozitele unui ONG. Şi asta pentru că nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru pază şi mentenanţă. În teorie, două dintre ele ar trebui să mai existe în aeroport. Echipa Observator a descoperit, însă, că cei de la Otopeni le-au demontat singuri.
De Cristina Filip la 21.06.2022, 20:18- Reporter: Bună ziua, înţeleg că este aici, în aeroport la plecări, montat un defibrilator automat. Aveţi idee în ce zonă?
- Angajat: Ce există?
- Reporter: Un defibrilator.
- Angajat: În aeroport?
- Reporter: Da, da.
- Angajat: Da, într-adevăr este. Cum vă duceţi spre b55, unde intră personalul de regulă, acolo este un defibrilator.
Doar că nu mai e. În anul 2014, în aeroportul Otopeni au fost montate 2 defibrilatoare care în cazul unui atac de cord puteau să facă diferenţa între viaţă şi moarte. De atunci nimeni nu s-a mai ocupat de mentenanţa lor aşa că au fost demontate. Pe lângă cele două din aeroport, alte opt defibrilatoare automate au fost montate în 2014 în staţii de metrou şi la muzeul Grigore Antipa. Au fost retrase însă după aproximativ şapte ani. "S-a refuzat continuu a se semna un protocol între organizaţia noastră şi instituţia respectivă am fost nevoiţi să le retragem pentru că nu îşi asuma nimeni responsabilitatea securităţii, mentenanţei", a declarat Nicolae Stavre, preşedinte Asociaţia pentru Intervenţii înSituaţii de Urgenţă.
Medicii spun că folosirea unui defibrilator poate creşte şansele de supravieţuire chiar şi cu 50%
Adică aproximativ 100 de euro o dată la 5 ani. Unde sunt acum echipamentele? "Cele de la metrou sunt la noi, într-un depozit, aflăm de la voi cu stupoare că cele de la muzeul antipa şi aeroport nu mai sunt", a declarat Nicolae Stavre, preşedinte Asociaţia pentru Intervenţii în Situaţii de Urgenţă. Potrivit unor surse, cei de la aeroport le ţin în propriul depozit. La fel şi Muzeul Grigore Antipa. Asta deşi aparatele ar putea salva vieţi. "Normal că trebuie defibrilatoarele astea, fără discuţie. Numai că la ei trebuia cineva să se ocupe, noi nu ne-am angajat că ne ocupăm noi de ele, sau DSU", a declarat Raed Arafat, şeful DSU.
Iar rolul defibrilatorului este să repornească inima. În timp ce autorităţile din Capitală le refuză, în Baia Mare unul a fost amplasat într-o şcoală. "Toată lumea are acces. Noi avem pază asigurată 24 din 24. Funcţional este", a declarat Tudor Andrei Tămâian, directorul Colegiul Anghel Saligny Baia Mare. Iar la Botoşani primarul vrea să cumpere. "Avem un buget de 40.000 de lei pentru 4 astfel de aparate pentru început. Intenţionez să le montez în centrul oraşului, dar în locuri accesibile", a declarat Andrei Cosmin, primarul din Botoşani. Medicii spun că folosirea unui defibrilator în caz de urgenţă medicală poate creşte şansele de supravieţuire ale pacientului chiar şi cu 50%.