Românii, scoși în stradă de proiectul Legii grațierii. Proteste în toată țara. Incidente la CLUJ!
Protest de amploare la Piaţa Universităţii! Sute de oameni scandează în acest moment, în centrul Capitalei, împotriva proiectului graţierii. Proteste similare au loc în mai multe oraşe din ţară, între care Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova şi Sibiu.
De Redactia Observator la 18.01.2017, 22:31Protest de amploare în București. Aproape trei mii de oameni scandează în acest moment, în fața Guvernului, împotriva Excutivului. Proteste similare au loc în mai multe oraşe din ţară, între care Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova şi Sibiu.
UPDATE 20:30 - Numărul manifestanților a crescut considerabil. Aproximativ trei mii de oameni au ajuns în faţa sediului Guvernului. Manifestanţii scandează "Demisia, demisia!", "DNA să vină să vă ia", "Jos penalii!", "La închisoare, nu la guvernare!" "PSD, nu uita, România nu-i a ta", "Hoţii", "România, trezeşte-te!", "PSD, ciuma roşie", "ALDE şi cu PSD, aceeaşi mizerie".
UPDATE 20:10 Protestatarii au ajuns la Guvern, unde marea majoritatea scandează lozinci adresate președintelui PSD Liviu Dragnea și partidului pe care îl conduce.
- Igor DODON, declaraţii ULUITOARE în urma vizitei la Moscova: "Jumătate din teritoriul României este al Moldovei"
- Cererea de SUSPENDARE a procesului casei pierdute de familia IOHANNIS, RESPINSĂ de Curtea de Apel Piteşti
- Primele declaraţii ale lui COLDEA, la final de mandat: "Voi avea, în viitor, libertatea de a vorbi, lipsit de...
UPDATE 19:40: A fost blocata temporar circulația în Piata Universității din Capitală, protestatarii au pornit într-un marș spre Guvern. Scandează în continuare împotriva proiectului Legii Grațierii.
La Cluj-Napoca, în jur de 300 de persoane protestează faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului vizând graţierea şi modificările Codului penal, la un moment dat între câţiva manifestanţi şi jandarmi izbucnind un conflict, în condiţiile în care forţele de ordine le-au cerut acestora să se legitimeze, oamenii scandând ”Jandarmeria apără hoţia” şi ”Ruşine!”.
La Timişoara, aproximativ o sută de oameni protestează în Piaţa Victoriei din centrul municipiului, ei având pancarte cu mesaje precum ”Graţiere non grata” sau ”Spunem nu amnistiei şi graţierii”.
Şi în Piaţa Unirii din Iaşi s-au adunat aproximativ o sută de persoane, în majoritate tineri. Ei scandează împotriva Guvernului, Avocatului Poporului şi a lui liderului PSD, Liviu Dragnea: ”Guvernaţi, nu graţiaţi”, ”DNA să nu ne laşi vino şi la noi la Iaşi”, ”Decât la Casa Albă, mai bine la Poarta Albă”. Manifestanţii au şi pancarte pe care scrie ”Voi cu democraţia sau voi cu lescu?” sau ”Legea graţierii, ruşinea ţării”.
La Sibiu, aproximativ 200 de persoane - tineri şi vârstnici, dar şi câţiva copii - s-au strâns în Piaţa Mare având pancarte pe care se poate citi ”Ei graţiaţi, noi furaţi”. Participanţii la protest cântă ”Doi elefanţi se legănau pe o pânză a graţierii”. Majoritatea manifestanţilor sunt membri sau simpatizanţi ai PNL şi USR.
Totodată, aproximativ 30 de persoane au protestat şi la Craiova, în Piaţa Mihai Viteazul, ei afişând banere cu mesaje precum "Nu amnistiei" şi "Dragnea, te iubesc". Protestul a durat câteva zeci de minute.
Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.
Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și