Radarele Poliţiei, montate doar pe maşini inscripţionate. Vânătoarea de amenzi va fi interzisă prin lege!
Radarele Poliţiei Rutiere vor fi montate doar pe maşini inscripţionate ale Ministerului de Interne. Astfel, vânătoare de amenzi va fi interzisă prin lege.
De Alin Tarnovschi la 20.02.2018, 13:21- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Radarele Poliţiei Rutiere vor fi montate doar pe maşini inscripţionate ale Ministerului de Interne. Astfel, vânătoare de amenzi va fi interzisă prin lege.
Comisia juridică a Senatului a dat, astăzi, raport favorabil pentru propunerea legisaltivă a 16 deputaţi şi senatori PNL, potrivit căreia radarele rutiere să fie instalate exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei.
"Pentru că, atât prin cadrul normativ (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice), cât şi prin atitudinea şi comportamentul lucrătorilor poliţiei rutiere nu se acordă niciun fel de atenţie prevenţiei apariţiei evenimentelor rutiere nedorite şi din dorinţa de a acorda lucrătorului de poliţie demnitatea şi respectulş cuvenit ca reprezentant al legii, propunem următoarele modificări ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice - constatarea contravenţiilor şi aplicare sancţiunilor să se facă direct de către poliţistul rutier, respectiv poliţistul de frontieră, care sunt obligaţi să poarte uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive", se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor, notează news.ro.
Potrivit aceluiaşi proiect de interzicere a vânătorii de amenzi a poliţiştilor rutieri, "dispozitivele fixe sau mobile destinate măsuării vitezei se vor instala exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisuri şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Mai mult, dispozitivele mobile (tip pistol) destinate măsurării vitezei se vor utiliza la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere".
Parlamentarii care au iniţiat proiectul de lege privind radarele neinscriptionate au precizat că această lege doreşte să prevină accidentele rutiere, dar şi să îi facă pe şoferi mai responsabili.
"Aceste modificări au scopul principal de a readuce Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice la scopul său iniţial – prevenţia accidentelor şi dobândirea unui comportament responsabil al conducătorului auto. În forma sa acutală şi aşa cum este ea interpretată şi aplicată, OUG nr. 195/2002 este o ordonanţă orientată doar către aplicarea de sancţiuni şi atât. Ori, aplicarea de sancţiuni trebuie să fie ultima modalitate în modelarea comportamentului conducătorului auto. O lege poate avea obiectiv fundamental aplicarea de sancţiuni", se mai arată în expunerea de motive.
Mii de şoferi au fost amendaţi de Poliţia Rutieră după ce au fost surprinşi în timp ce conduceau cu viteză de radare montate pe maşini neinscripţionate.
Aceştia aflau că au fost amendaţi doar în momentul în care primeau procesul-verbal de constatare a contravenţiei, iar acest lucru a stârnit o adevărată revoltă a şoferilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și