Raed Arafat: La acest moment, la București nu mai sunt locuri libere la ATI. Soluțiile găsite de Ministerul Sănătății
Secretarul de stat Raed Arafat a prezentat, luni, soluțiile identificate de autorități pentru mărirea capacității de tratare a pacienţilor în secţiile ATI COVID. Șeful DSU a declarat că în București, în aceste momente, nu mai există paturi libere, dar situația este dinamică, se poate schimba.
De Redactia Observator la 15.03.2021, 18:18- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Andreea Moldovan a anunţat că se are în vedere suplimentarea locurilor pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus, cei care au forme moderate şi severe de boală, având loc mai multe discuţii cu managerii spitalelor din Bucureşti şi din ţară.
”Ştim cu toţii că este o creştere a numărului de cazuri şi observăm o creştere a numărului de cazuri de pacienţi cu forme moderate sau severe de infecţie COVID care necesită acces şi terapie în secţii de terapie intensivă. Prima întâlnire pe care am avut-o azi de dimineaţă a fost cu managerii spitalelor din Bucureşti şi Ilfov”, a anunţat Moldovan.
”Pe lângă paturile actuale dedicate pacienţilor cu COVID să avem acces la alte paturi suplimentare ATI din spitalele unde infrastructura o permite şi unde există capacitatea de investigaţie corectă a pacnţilor pentru a oferi acestor pacienţi o îngrijire medicală cât de bună se poate. Diferenţa de supravieţuire şi letalitate o face tocmai o îngrjire corectă în uităţi ATI unde acest lucru se face corect”, a adăugat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.
Andreea Moldovan a precizat că după primele întâlniri există deja un plus de paturi de terapie intensivă.
”La Bucureşti avem un surplus identificat de 50 de paturi ATI şi un surplus de 140 de paturi de terapie intermediară”, aprecizat Moldova, explicând că surplusul la nivel naţional se va cunoaşte în cursul zilei de marţi.
”Ceea ce se întâmplă în prezent este cu o viteză foarte mare şi, practic, deosebirea faţă de ce a fost în octombrie – noiembrie din punct de vedere al evoluţiei cazurilor este o creştere mai mare a cazurilor într-un interval foarte scurt”, a completat andreea Moldovan.
Șeful Departamentui pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat a spus că situația paturilor de ATI din România este critică. Luni dimineața în Bucuresti nu mai erau locuri la ATI, iar în țară mai erau 20-30 de paturi, cea mai grea situație fiind la Timișoara, unde presiunea este maximă.
Criza paturilor ATI
Premierul Florin Cîţu a cerut duminică, la şedinţa Comitetului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI), în perspectiva unei intensificări a valului 3 al pandemiei de COVID-19, creşterea numărului paturilor ATI la 1.600 şi ientificarea unor spitale care ar putea trata pacienţi COVID-19, asigurarea echipamentelor de protecţie şi a stocurilor de medicamente, un plan pentru situaţia în care va fi necesară detaşarea cadrelor medicale, precum şi continuarea în forţă a vaccinării. Cîţu subliniază că în România nu este o creştere accelerată a infectărilor cu noul coronavirus, dar măsurile sunt luate din precauţie.