Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Salvatorii care răspund apelurilor 112 de pe motociclete. Serviciul, folosit deja în 11 oraşe din România

Diferenţa dintre viaţă şi moarte o face chiar şi o secundă. Iar în cazul unei situaţii de urgenţă, ajungerea medicilor în timp util este vitală pentru pacient. În marile oraşe ale României, acolo unde traficul este blocat la orele de vârf, salvatorii răspund apelurilor 112 de pe motociclete. Doar de la începutul anului şi până acum, la aproape 12.000 de cazuri s-a ajuns pe două roţi. În cadrul unui schimb de experinţă, salvatori din 13 ţări s-au reunit la Conferinţa Internaţională Moto, ce a avut loc la Târgu Mureş. 

de Sorin Tanţoş

la 06.10.2024 , 12:07

Înâlnire de gradul zero la Târgu Mureş în acest weekend. Zeci de cadre medicale din România şi din alte 12 ţări şi-au dat întâlnire în cadrul celui de-al şaptelea congres al paramedicilor care în cazurile de urgenţă, acţionează pe motociclete. Evenimentul, unul mondial, este mai degrabă un schimb de experienţă între medicii şi paramedicii români şi cei din străinătate.

"Este conferinţa care reuneşte mai multe ţări care folosesc motociclete în intervenţiile medicale de urgenţă sau de prim ajutor. România este una din aceste ţări cu deja peste 20.000 de intervenţii pe motociclete în 11 oraşe", a declarat Raed Arafat, şeful DSU.

Atuul principal al salvatorilor pe două roţi este viteza de reacţie şi de intervenţie în oraşele mari, acolo unde la ore de vârf traficul este paralizat. "Intervențiile pe motociclete se realizează într-un timp foarte scurt în comparație cu timpul în care ar ajunge o ambulanță la locul unde se află un pacient în starea critică", spune Cristian Boeriu, medic șef UPU SMURD Târgu Mureș.

Vezi și

Serviciul, folosit deja în 11 oraşe

În România, serviciul de urgenţă pe motocicletă este folosit deja în 11 oraşe. "Faţă de o ambulanţă are dimensiuni mai reduse şi ne strecurăm mai uşor în trafic să ajungem mai repede la caz. Timpul de intervenţie este undeva între 3 şi 5 minute pe motocicletă, pe ambulanţă fiind puţin mai mare", spune un paramedic.

"Avem monitor pentru monitorizarea funcţiilor vitale, avem oxigen, avem aparatură care ne ajută la stopurile cardiace dacă este cazul şi, bineînţeles, tot felul de pansamente şi dezinfectante în caz de răni exterioare", arată un paramedic. De la începutul anului şi până acum, în România s-au înregistrat aproximativ 12.000 de intervenţii pe motocicletă.

Sorin Tanţoş Like
Întrebarea zilei
Vă permiteţi să investiţi cel puţin 25 de lei pe zi?
Observator » Evenimente » Salvatorii care răspund apelurilor 112 de pe motociclete. Serviciul, folosit deja în 11 oraşe din România