Raport CIA: Prinţul moştenitor saudit a aprobat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi
Administraţia Biden va prezenta joi un raport al serviciilor de informaţii care concluzionează că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a aprobat în 2018 asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, au declarat trei oficiali citaţi de NBC News.
De Veronica Micu la 25.02.2021, 12:04Evaluarea făcută de serviciile de infromaţii, bazată în mare parte pe analiza CIA, nu este nouă.
NBC News s-a numărat între organizaţiile care au confirmat-o în 2018. Însă lansarea ei public va marca un nou capitol important în relaţia SUA - Arabia Saudită şi o renunţare clară din partea preşedintelui Joe Biden a politicii lui Donald Trump de a sugera rolul statului saudit în ceea ce a fost pe larg condamnat în Congres, de jurnalişti şi de un investigator ONU.
Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat miercuri reporterilor că Biden va lua legătura cu regele saudit, şi nu cu fiul lui, prinţul moştenitor. Ea a spus că raportul declasificiat este pregătit pentru a fi prezentat curând.
Rămâne de văzut cum va afecta acest relaţiile dintre Statele Unite şi Arabia Saudită.
Jamal Khashoggi lucra pentru The Washington Post
Khashoggi, în vârstă de 59 de ani, era cetăţean saudit care lucra pentru The Washington Post când a fost ademenit în consulatul saudit din Istanbul, pe 2 octombrie 2018, şi ucis de o echipă de agenţi ai serviciilor secrete care aveau legături strânse cu prinţul moştenitor.
Citește și:După ce iniţial a negat asasinatul, guvernul saudit a declarat că jurnalistul a fost ucis din greşeală, în timp ce echipa căuta să îş extrădeze cu forţa. Saudiţii au spus că echipa a lucrat pe cont propriu şi că prinţul moştenitor nu este implicat.
Opt bărbaţi au fost condamnaţi într-un proces pe care observatorii internaţionali l-au numit o farsă. Cinci dintre ei au primit pedeapsa cu moartea. Sentinţele au fost comutate la 20 de ani de închisoare după ce, aparent, au fost iertaţi de rudele lui Jamal Khashoggi.
Raportul CIA, prezentat Casei Albe încă din 2018
Agnes Callamard, care a anchetat cazul pentru Naţiunile Unite, a acuzat Arabia Saudită de „execuţie deliberată şi premeditată, un asasinat extrajudiciar pentru care statul Arabia Saudită este responsabil sub legea internaţională a drepturilor omului”.
CIA a prezentat Casei Albe examinarea sa în 2018, însă asta nu a schimbat relaţia de prietenie a lui Trump cu Arabia Saudită şi cu prinţul bin Salman în particular.
Trump s-a lăudat, în interviuri înregistrate acordate în 2019 jurnalistului Bob Woodward, că l-a protejat pe prinţul moştenitor de controlul Congresului.
„I-am salvat fundul. Am reuşit să fac Congresul să îl lase în pace. Am reuşit să îi fac să se oprească”, a spus fostul preşedinte.
„Credeţi că a făcut asta?”, a întrebat Woodward.
„Nu, el spune că nu a făcut-o”, a fost răspunsul lui Trump.
În timpul campaniei din 2020, Biden a promis să îi facă pe saudiţi „să plătească preţul şi să îi facă, de fapt, proscrişii care sunt”.
Biden a pus capăt sprijinului american pentru Arabia Saudită în războiul din Yemen.
„Intenţia preşedintelui, precum şi a acestui guvern, este să recalibreze angajamentul nostru cu Arabia Saudită”, a mai spus Psaki miercuri, potrivit News.ro.