Antena Meniu Search
x

Stenogramă: Ultimele cuvinte ale lui Jamal Khashoggi, înainte de a fi ucis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul

Serviciile secrete din Turcia au înregistrat momentul morții jurnalistului Jamal Khashoggi, ucis de o echipă de mercenari în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, în luna octombrie a anului trecut. "Nu o faceți, mă voi sufoca", a spus Khashoggi, în timp ce i se punea o pungă de plastic pe cap.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 10.09.2019, 17:35

Jamal Khashoggi, jurnalistul ucis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul
Jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis pe 2 octombrie 2018, în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul - Abaca Press / Balkis Press via Hepta

Serviciile secrete din Turcia au înregistrat momentul morții jurnalistului Jamal Khashoggi, ucis de o echipă de mercenari în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, în luna octombrie a anului trecut. "Nu o faceți, mă voi sufoca", a spus Khashoggi, în timp ce i se punea o pungă de plastic pe cap.

În ultimele sale clipe de viață, Jamal Khashoggi nu a bănuit nicio secundă că va fi ucis, chiar într-un consulat al Arabiei Saudite.

Pe înregistrarea făcută de serviciile secrete turcești, cu microfoane ascunse, se poate auzi cum doi ucigași discută cu lejeritate despre cum îl vor tranșa și îl vor pune în valize, pentru a-l scoate bucăți din instituție. 

Mercenarii l-au descris pe Khashoggi drept "un animal ce trebuie sacrificat". Între ei, Maher Abdulaziz Mutreb, șeful echipei, și doctorul Salah Muhammed Al-Tubaigy, cel care i-a secționat trupul.

Discuție între asasini

Pe stenogramele date publicității Mutreb propune ca jurnalistul să fie pus într-o geantă, după ce va fi ucis, însă Al-Tubaigy îi răspunde că e prea greu și înalt, așa că va trebuie să fie tăiat și scos în geamantane. Specialistul chiar i-a explicat lui Mutreb că ascultă muzică, bea cafea și fumează, atunci când taie cadavre.

Înregistrarea pornește de pe 2 octombrie, la ora 13:02, cu doar 12 minute de sosirea lui Khashoggi în consulat.

Mutreb: Este posibil să-l punem într-o geantă?

Al-Tubaigy: Nu. Prea greu și prea înalt. De fapt, am lucrat mereu pe cadavre. Știu cum să tai foarte bine. Nu am lucrat niciodată pe un trup cald, dar o să mă descurc ușor cu asta. De obicei îmi pun căștile și ascult muzică când tai cadavre. Între timp, sorb cafeaua și fumez. După ce îl dezmembrez, tu vei înfășura bucățile în pungi de plastic, le vei pune în valize și le vei scoate afară.

După câteva momente, în consulat își face apariția Jamal Khashoggi. Este dus imediat într-o începere specială, pentru a fi ucis.

Ultimele clipe ale lui Jamal Khashoggi

Mutreb: Lasă un mesaj pentru fiul tău.

Khashoggi: Ce să-i zic fiului meu?

Mutreb: Vei scrie un mesaj, hai să repetăm.

Khashoggi: Ce să-i zic, "ne vedem în curând"?

Bărbat neidentificat: Fă-o scurt. 

Mutreb: Vei scrie ceva de genul "Sunt în Istanbul. Nu te îngrijora dacă nu dai de mine".

Khashoggi: Nu ar trebui să zic răpit.

Bărbat neidentificat: Dă-ți jacheta jos.

Khashoggi: Cum se poate întâmpla așa ceva într-un consulat? Nu scriu nimic.

Bărbat neidentificat: Fă-o scurt.

Khashoggi: Nu scriu nimic.

Mutreb: Scrie, domnule Jamal. Grăbește-te. Ajută-ne ca să te ajutăm, pentru că te vom lua în Arabia Saudită și dacă nu ne ajuți știi ce se va întâmpla la final.

Khashoggi: E un prosop aici, mă veți droga?

Al-Tubaigy: Te vom adormi.

Khashoggi a fost apoi sedat, însă a apucat să le spună mercenarilor să nu îi acopere gura, în timp ce îi aceștia îi puneau o pungă de plastic pe cap.

Khashoggi: Am astm. Nu o faceți, mă voi sufoca.

După aceste ultime cuvinte ale lui Jamal Khashoggi, se aud zgomote și discuții scurte între ucigași, care se întrebau dacă se mai mișcă sau nu.

Câteva minute mai târziu începe dezmembrarea cadavrului, care durează jumătate de oră.

Rămășițele lui Khashoggi nu au fost încă găsite.

Potrivit Daily Mail, acesta venise în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a semna documente care să-i permită să se căsătorească cu partenera sa, Hatice Cengiz. În tot acest timp, femeia aștepta fără să bănuiască nimic la porțile instituției.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri externe » Stenogramă: Ultimele cuvinte ale lui Jamal Khashoggi, înainte de a fi ucis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul