Răsturnare de situație în ancheta crimei de la Sibiu. Dan Santo era martor în procesul în care era judecat criminalul lui
Răsturnare de situație în ancheta crimei de la Sibiu. Dan Santo era martor în procesul în care era judecat criminalul lui, cei doi se cunoșteau de mult timp și fuseseră prieteni.
De Cosmin Stăniloiu la 23.09.2020, 08:51- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Dan Santo avea 28 de ani și era tatăl unui băiețel.
- Criminalul lui are 25 de ani.
În noaptea de 9 spre 10 septembrie 2020, Robert Avram, zis Roby, l-a înjunghiat mortal pe un tânăr de 28 de ani, Dan Santo, pe o stradă din Sibiu. "Chi tace campa" scrie tatuat pe pieptul criminalului, în dreptul inimii. Este dictonul mafiei italiene: “Cine tace trăiește”.
Iar cel care și-a tatuat asta nu s-a ferit să se poarte ca un mafiot. Traficant de droguri și interlop periculos în Sibiu, Avram şi-a format “o brigadă” cu care făcea trafic de droguri și a devenit renumit ca fiind necruţător, scrie Libertatea. Purta mereu cuţitul la el şi-i ataca pe cei care nu-i dădea banii la timp; erau clienţi, dar şi alţi dealeri pe care el îi aproviziona.
Un martor povesteşte că Avram l-a bătut pe unul care și-a cumpărat etnobotanice din altă parte și n-a vrut să-i spună de la cine, iar “unui băiat i-a dat șapte cuțite, într-un club din Sibiu, după ce s-au luat la ceartă”. Procurorii care l-au trimis în judecată spun că în 2018 Avram a înjunghiat un bărbat, în Piața Cibin din Sibiu. Rănitul, care iniţial era neidentificat, a fugit din spital înainte să ajungă poliţia, apoi a plecat din țară.
În noiembrie 2018, DIICOT Sibiu i-au trimis în judecată pe Avram şi pe alţi 20 de coinculpaţi, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc şi trafic internațional de droguri de risc. Avram era în arest preventiv.
Patru luni mai târziu, el a fost trimis în judecată şi de DIICOT Hunedoara, pentru că furnizase droguri unei grupări de traficanţi din acest judeţ.
La 2 octombrie 2019, judecătoarea Cristina Buzdugeanu l-a condamnat pe Avram la 10 luni cu suspendare şi a decis punerea lui în libertate. Iar trei săptămâni mai târziu, în dosarul de la Tribunalul Sibiu, judecătorul Radu Trifan a decis să-l trimită pe traficantul de droguri în arest la domiciliu.
La 14 ianuarie anul acesta, DIICOT Sibiu a cerut din nou arest preventiv pentru Avram, dar judecătorul Trifan nu a fost de acord. Câteva zile mai târziu, Curtea de Apel Alba Iulia a dat decizia definitivă în dosarul de la Hunedoara, iar Avram a primit un an şi 4 luni de închisoare cu executare. A fost încarcerat în Penitenciarul Deva.
S-a liberat, la termen, luna trecută şi a intrat în arestul la domiciliu impus de Tribunalul Sibiu. După numai trei săptămâni, Avram a plecat noaptea de acasă, în maşina condusă de un prieten, şi a comis o crimă.
Victima, Santo Mihai Dan, avea 28 de ani şi era prieten cu Avram. Jurnaliştii de la turnulsfatului.ro au aflat că, în martie 2014, Avram, Santo și un alt amic de-al lor au intrat noaptea într-un garaj, peste nişte tineri, şi au distrus cu bâtele totul în jur.
În noaptea de 9 spre 10 septembrie 2020, “în jurul orei 1.00”, Santo era, conform unui comunicat emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, “pe terasa unui bar din cartierul Terezian, unde consuma băuturi alcoolice împreună cu alte persoane”.
Avram a trecut cu maşina prin faţa acelui bar şi a avut un prim schimb de replici cu victima. Peste o oră, Santo a plecat de la terasă şi a revăzut maşina în care se plimba prin cartier “arestatul la domiciliu”.
La ora 2.55, cineva a sunat la 112 şi a anunţat că “într-o parcare de pe strada Daliei din Sibiu se află un bărbat înjunghiat, posibil decedat”. A doua zi, Avram a fost arestat preventiv, fiind acuzat de omor.
Santo era pe lista celor peste 80 de martori audiaţi în dosarul în care Avram este judecat la Sibiu pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Iar în mai, judecătorul care-l trimisese în arest la domiciliu l-a condamnat pe Avram la 5 ani, 3 luni şi 10 zile de închisoare.
Avram a atacat decizia şi chiar pe 10 septembrie, ziua în care şi-a ucis fostul prieten, trebuia să meargă la Curtea de Apel Alba Iulia, unde fusese citat la proces.