Reacţiile românilor prinşi în cozi kilometrice la graniţă, după ce au aflat că de la 1 ianuarie intrăm în Schengen
Zi istorică pentru ţara noastră! După 13 ani de aşteptări, de la 1 ianuarie, vom intra în Schengen cu drepturi depline! Miniştrii de Interne din ţările Uniunii Europene au făcut anunţul în această dimineaţă, la Bruxelles. Din prima zi a anului viitor, controalele la frontierele terestre cu Bulgaria şi Ungaria vor mai exista doar în cazuri speciale.
De Cristi Popovici la 12.12.2024, 19:28Anunţul intrării României în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie i-a prins într-o coadă kilometrică pe românii care ieşeau sau intrau în ţară pe la vama Nădlac. "Aştepătăm de mult, nu numai eu, toată lumea aşteaptă! Aseară la ora 22 erau cozi de 5 km, maşini pe banda de urgenţă", spune un român. "Nu prea îmi vine să cred, doamnă. Nu mi vine să cred. La ce cozi sunt aici...", zice un şofer de TIR.
România, în Schengen din 2025
Şi la Giurgiu, românii care veneau din Bulgaria s-au arătat sceptici că vom scăpa în curând de controale la graniţă. "Nu cred, nu cred. Batem şi la pariu. Eu nu cred că s-a votat aşa ceva. De când ne amână pe noi Austria", crede un român.
În tot acest timp, la Bruxelles, miniştrii de Interne din Uniunea Europeană parafau aderarea noastră şi a Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie.
- Sistemul biometric de trecere a frontierei va fi lansat în UE în 2025. Cine va trebui să-l folosească
- Ce impact va avea intrarea României în Schengen pe plan economic. Specialist: Atenţie la elefantul din încăpere
- Ce înseamnă pentru șoferii de TIR intrarea României în Schengen terestru. Mulți sunt sceptici că măsura se...
În primă fază, timpii de așteptare la frontierele cu Ungaria și Bulgaria vor fi mult diminuaţi, pentru ca în cele din urmă să dispară de tot. Același lucru se va întâmpla și la frontierele dintre Bulgaria și Grecia. Va fi un proces care se va desfășura în timp, pentru a putea fi controlat fenomenul migrației ilegale.
"Controale aleatorii, controale bazate pe analiza de risc. Controale care să nu stingherească traficul la frontieră. Obiectivul este să dispară cozile de kilometri de la vămile noastre", a declarat Cătălin Predoiu, ministrul de Interne.
Din spaţiul Spaţiul Schengen fac parte 27 de ţări, iar de la 1 ianuarie, România şi Bulgaria completează lista statelor membre. "Ajută foarte mult, că nu mai stau mult acolo la vamă, câte şapte ore, vedeam că sunt disperaţi", spune un bărbat. "Mai puţină birocraţie, mai uşor de tranzitat vama, mi se pare un lucru foarte bun", zice un altul.
"Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera un boost economic pentru România. O creştere potenţială de aproximativ 2% a Produsului Intern Brut. Sunt câteva sectoare economice care pot profita de aderarea la zona de liberă circulaţie. Vorbim de agricultură, de transporturi, zone de turism, sau zona de producţie industrială", a declarat Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European.
Austria a renunţat la obiecţii
Înainte de acest moment, Austria s-a opus intrării noastre în spaţiul european de liberă circulaţie, motivând că migranţi din Asia pătrund ilegal în Europa pe la vămile noastre. După lungi negocieri, guvernul de la Viena a renunţat la obiecţii.
"Cred că această aşteptare de doi ani, pentru a face acest pas pentru lărgirea Schengen, a fost necesară. Vreau să transmit un mare "Mulţumesc!" în special României şi lui Cătălin Predoiu, am muncit mult în aceşti doi ani şi situaţia de acum este mult mai bună decât acum doi ani, când avem 80.000 de imigranţi ilegali la graniţa noastră cu Ungaria, iar în acest an au fost doar 4.500", a precizat Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne.
"Decizia de asăzi este o confirmare clară, fără vreun fel de interpretare, a unei realităţi. Locul României este în spaţiul Schengen", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României. "Este, de fapt, o victorie a dreptăţii şi a demnităţii naţionale şi un semnal clar că nu vom mai accepta vreodată să fim cetăţeni de mâna a doua în Europa", spune Marcel Ciolacu, premierul României.
Reacţiile de la cel mai înalt nivel nu au întârziat. Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola şi Şefa Comisiei Europene Ursula Von der Leyen au felicitat România şi Bulgaria pentru aderarea la Schengen.
În ultimul an, peste 27 de milioane de persoane au tranzitat graniţele României cu Ungaria şi Bulgaria şi aproape 3 milioane de autoturisme au fost controlate, spun datele Poliţiei de Frontieră. În acelaşi interval, peste 2 milioane şi jumătate de TIR-uri au fost verificate în vămi.