Referendumul pentru familie, filmul primei zile. Speranțe mari, prezență mică și momente stânjenitoare
Prezenţă extrem de redusă la referendumul pentru modificarea definiţiei familiei în Constituţie. Ba chiar au fost şi secţii în care nu a votat nicio persoană. Astfel, cifrele oficiale prezentate de Biroul Electoral Central arată că, după prima zi, la nivel naţional, prezenţa la vot a fost de 5,72 la sută.
De Redactia Observator la 07.10.2018, 09:47Prezenţă extrem de redusă la referendumul pentru modificarea definiţiei familiei în Constituţie. Ba chiar au fost şi secţii în care nu a votat nicio persoană. Astfel, cifrele oficiale prezentate de Biroul Electoral Central arată că, după prima zi, la nivel naţional, prezenţa la vot a fost de 5,72 la sută.
În total, au votat ieri 1.046.583 de români, din cei peste 18.200.000 de alegatori înscrişi pe listele permanente. Prezenţa la urne a fost de 5,72%. Astfel, prezenţa cea mai ridicată s-a înregistrat în judeţele Bihor - 8,67%, Dâmbovița - 8.64 % şi Dolj - 7.78 %. În schimb, românii au ieşit la vot în număr foarte mic în Harghita - 2.22%, Covasna - 2.31%, Satu Mare - 3.45%.
În București au votat puţin peste 116.400 de oameni, adică 6,5% din totalul bucureştenilor înscrişi pe listele permanente. Şi diaspora a votat, aproape 45.800 dintre românii stabiliţi în străinătate s-au prezentat la urne.
Referendum pentru familie. Câți români din diaspora au votat
- Geamuri sparte, frig și șobolani la o secție de votare din Târgu Neamț: "Îmi e şi frică să deschid uşile...
- Referendum pentru familie. Prezență de aproape 270% în Neamț, la Mănăstirea Sihăstria. Media județului e de...
- Zero votanți la 17 secții de votare din țară, în prima zi de referendum pentru familie
Recordul absolut, nu doar în străinătate, ci şi în ţară, a fost la o secţie de votare din Londra, unde 2.340 de români au stat la o coadă uriaşă să-şi exprime opţiunea. La ora 21, în Italia votaseră 10.111 români, în Spania - peste 7.600, iar în Marea Britanie - puţin peste 6.200.
Pentru validarea referendumului şi modificarea Constituţiei trebuie să se prezinte la urne peste 5,68 de milioane de români cu drept de vot, adică cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale, iar numărul total de voturi valabile trebuie să fie 4,7 milioane.
Vezi și Imaginile marcante ale primei zile de referendum pentru familie
Dealtfel, mii de oameni s-au prezentat la urne şi în Salzburg, Dublin, Roma, Torino, Luton sau Trossingen.
Bate vântul în unele secții de votare
În două secţii din localitatea ieşeană Moşna, cu câteva ore înainte de închiderea urnelor, niciunul dintre oamenii înscrişi pe listele permanente nu se prezentase la vot.
La Iaşi, au mers la vot sute de pelerini. S-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva, apoi au trecut şi pe la secţia de lângă Mitropolia Moldovei. De altfel, printre primii care au venit la urne au fost reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române. Patriarhul Daniel a păşit hotărât în sală, urmat de un alai de preoţi.
Este important să menţionăm faptul că, ţinând seama de scopul acestui referendum, participarea la vot este o onoare, un drept şi o binecuvântare - Patriarhul Daniel
Şi premierul Viorica Dăncilă a mers la vot la 9 dimineaţa, împreună cu soţul.
Liviu Dragnea, în schimb, a trecut prin momente stânjenitoare. Doi membri ai Comisiei de vot au refuzat să dea mâna cu el. Prin aceeaşi experienţă a trecut şi fostul preşedinte Traian Băsescu.
Marele absent al zilei a fost chiar preşedintele Klaus Iohannis. Nici tinerii nu s-au înghesuit să-şi exercite dreptul la vot. În centrele universitare din ţară a fost pustiu. Mai entuziasmaţi au fost adolescenţii care abia au împlinit 18 ani.