Referendum în Catalonia: ce se întâmplă după votul separatist
Guvernul Spaniei a dus o amplă campanie pentru a împiedica referendumul din Catalonia.
De Redactia Observator la 01.10.2017, 07:34Guvernul Spaniei a dus o amplă campanie pentru a împiedica referendumul din Catalonia. Separatiștii catalani spun însă că votul va avea loc, în ciuda opoziției Madridului. Ce se va întâmpla dacă majoritatea votează pentru independență?
Specialiștii spun că un referendum credibil în Catalonia, din punct de vedere al dreptului international, nu poate fi organizat astăzi, după ce Madridul a făcut totul pentru a-l submina.
Poliţia a confiscat milioane de buletine de vot şi a convocat 45.000 de oficiali. Listele electorale nu au fost publicate, iar susţinătorii taberei “nu” au anunţat căă vor boicota scrutinul.
Comisia Electorală, organism care garantează buna organizare a scrutinului, a fost dizolvat sub ameninţarea amenzilor.
Mii de poliţişti au ca misiune sigilarea secţiilor de vot.
Însă oficialii catalane au dat asigurăr că referendumul va avea loc. « În cele din urmă, vor fi 2.315 secţii de vot” pentru referendum, iar 5,3 milioane de locuitori vor fi chemaţi la urne, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului catalan, Jordi Turull, într-o conferinţă de presă organizată la Barcelona.
Între timp, preşedintele catalan, Carles Puigdemont, a declarat pentru Reuters că este convins că toţi alegătorii vor fi paşnici duminică. “Nu cred că va fi cineva care să folosească violenţa sau care va vrea să provoace violenţă care să afecteze imaginea ireproşabilă de pacifistă a mişcării de independenţă catalane”, a subliniat el.
Negocieri?
Cum este din ce în ce mai sigur că o parte dintre alegătorii catalani vor merge la urne (improvizate sau nu) indiferent de situaţie şi că ‘da’ va câştiga, ţinând cont că cei care se opun independenţei nu vor vota, liderii separatişti vor încerca să profite, chiar dacă nu vor proclama independenţa.
Dar cum ?
Prima opţiune ar fi un apel la mobilizare masivă în toată Catalonia, a explicat Gabriel Colome, profesor de ştiinţe politice la Universitatea autonomă din Barcelona.
Micul sindicat anarhist CGT a îndemnat déjà la o grevă generală începând din 3 octombrie, însă principalele organizaţii sindicale, UGT şi CCOO, nu au răspuns deocamdată apelului.
O grevă prelungită ar afecta economia spaniolă în ansamblu, în condiţiile în care Catalonia reprezintă 19% din PIB-ul naţional.
Manifestaţii şi tulburări?
Un scenario cu manifestaţii de amploare şi tulburări rămâne posibil în acest context. Guvernul conservatorului Mariano Rajoy a trimis déjà în regiune două treimi dintre poliţiştii săi antirevoltă. In total, aproape 10.000 de poliţişti şi membrii ai Gărzii Civile au fost trimişi în zonă, găzduiţi în mare parte pe feriboturi.
Pe fondul acestui scenariu de mobilizare masivă, separatiştii “ar încerca să negociere” în chestiuni legate de autonomia şi finanţarea Cataloniei, a apreciat Colome.
Socialiştii au creat deja o comisie parlamentară la Madrid, pentru a dezbate schimbarea statutului regiunilor spaniole.
Unul dintre partidele separatist catalane, PDeCat, a acceptat să participle la dialog, ceea c ear putea fi un semn că cel puţin o parte din coaliţia care conduce Catalonia vrea negocieri.
Proclamarea republicii ?
Pentru Rafael Arenas Garcia, profesor de drept la Universitatea Autonomă din Barcelona, o altă opţiune ar fi o proclamare unilaterală a independenţei, ceea ce ar obliga Madridul să reacţioneze.
Statul are, în această situaţie, posibilitatea de a suspenda autonomia Cataloniei şi să preia, de exemplu, controlul asupra poliţiei regionale.
De asemenea, ar putea să îi aresteze pe liderii catalani, precum pe preşedintele Carles Puigdemont, dar imaginea acestor separatişti înconjuraţi de poliţişti ar risca să facă înconjurul lumii şi le-ar da separatiştilor ocazia să “treacă de la logica independenţei la cea a apărării democraţiei împotriva unui stat represiv”, a afirmat Colome.
Alegeri anticipate ?
Al treilea scenariu ar fi cel al dizolvării Parlamentului catalan, fără ca independenţa să fie proclamată, ar putea duce, mai devreme sau mai târziu, la noi alegeri regionale.
Separatiştii ar putea spera să câştige de pe urmele crizei din ultimele zile şi să obţină o majoritate mai puternică în Parlamentul regional să continue lupta pentru independenţă.
Sursa: News.ro