Antrenamente în noroi pentru parada de 1 Decembrie
Cei peste patru mii de militari care vor trece pe sub Arcul de Triumf la parada de 1 Decembrie au repetat fiecare mişcare a defilării, astăzi, la baza militară din Ghencea. Au lipsit doar avioanele. 50 de aeronave vor survola cerul Capitalei de Ziua Naţională, cu excepţia MIG-urilor, care au fost detaşate către alte oraşe.
De Redactia Observator la 23.11.2018, 22:46Cei peste patru mii de militari care vor trece pe sub Arcul de Triumf la parada de 1 Decembrie au repetat fiecare mişcare a defilării, astăzi, la baza militară din Ghencea. Au lipsit doar avioanele. 50 de aeronave vor survola cerul Capitalei de Ziua Naţională, cu excepţia MIG-urilor, care au fost detaşate către alte oraşe.
În timpul repetiţiilor, soldaţii au îndurat frigul, dar s-au luptat şi cu noroiul care a făcut ca manevrele să se execute cu dificultate.
Inspirat de marşul prezidenţial cântat de fanfară, un soldat joacă rolul preşedintelui republicii. Este unul dintre cele mai importante momente ale paradei de 1 Decembrie, aşa că fiecare trebuie să ştie exact ce să facă.
Până şi gesturile depunerii florilor sunt repetate sub atenta supraveghere a comandanţilor. De 1 Decembrie, peste 4.000 de soldaţi şi 200 de tancuri sau vehicule blindate vor defila sub Arcul de Triumf. 50 de avioane şi elicoptere se vor ridica în aer, printre care aeronave F-16 sau F-18. Aparatele MIG nu vor lua parte la ceremonie. Iar pentru al patrulea an consecutiv, parada va fi coordonată de acelaşi om.
Comandantul paradei este generalul locotenent Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării. Acum 100 de ani, bunicul său şi-a făcut datoria faţă de ţară pe câmpurile de bătălie ale Primului Război Mondial.
Nu doar bunicul generalului a luptat pentru ţară. Tatăl său a participat la cel de-al Doilea Război Mondial.
Adrian Tonea, generalul dirijor al paradei de 1 Decembrie: Tatăl meu a parcurs traseul din Carpaţi până în Caucaz. În stepa calmucă, în Astrahan, la Stalingrad şi de la Stalingrad până în Câmpia Boemă.
Astăzi, însă, noroiul bazei militare din Ghencea le-a dat de furcă soldaţilor. Pentru că defilarea în linie dreaptă este dificilă pe teren accidentat, ostaşii au fost nevoiţi să improvizeze.
Pe urmele trasate în noroi au defilat inclusiv vehiculele blindate Piranha 5. Echipamentele aparţin armatelor străine invitate la paradă, însă vor intra în dotarea Armatei Române de anul viitor. Bucureştenii le vor putea vedea şi sub Arcul de Triumf. Parada va fi încheiată, însă, de o cavalerie a militarilor în rezervă care vor purta uniforme de acum 100 de ani.