Revolta unui medic ATI, după incendiul de la Matei Balş: "Nu, nu trebuie să sărim în foc pentru nimeni"
Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina din Capitala, spune că este "o ruşine" să se dea vina pe medici pentru tragedia de la Insitutul "Matei Balş" şi le transmite celor care spun că doctorii nu au semnalat problemele din spitale că se înşeală.
De Veronica Micu la 03.02.2021, 08:14- Bilanțul tragediei de la Batei Balș a ajuns la 10 morți.
- Din salonul în care a izbucnit incendiul nu mai e nimeni în viaţă.
Prin intermediul unei postăre pe Facebook, Laura Zarafin atrage atenția că nu medicii trebuie să fie făcuţi responsabili pentru tot ce nu s-a făcut în spitale de 30 de ani încoace:
"Este o rușine să găsiți mereu țapi ispășitori pe singurii oameni din țara asta care lucrează 24 de ore neîntrerupt. (...) Este o rușine să aruncați vina pe cei mici, pe pălmașii sistemului, pe cei ce au făcut mii de ore suplimentare și mii de gărzi, pe cei de care ați tras la maxim, inuman, de un an întreg".
Redăm mai jos, integral, mesajul postat de Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina din Capitală:
"Medicii, ca toți oamenii, au si lumini și umbre, cu siguranță.
În nici un caz, însă, nu pot fi făcuți răspunzători pt tot ce nu s-a făcut în spitale de 30 de ani încoace .
Că suntem urâți visceral de mare parte a populației care moare de grija salariilor medicilor, neînțelegând că banii adunați de la ei pt. sănătate sunt sifonați în stil mafiot de găști și de mafia care s-a infiltrat în sistemul de sănătate – de unde dispar în buzunarele unora milioane și milioane de €, asta nu mă mai miră atâta timp cât mare parte din poporul acesta crede în cip-ul implantat prin vaccinare.
Ce îmi aduce, însă, maximă indignare este tăcerea și inacțiunea celor care ȘTIU adevărul și continuă să aibă discursuri nesimțite și defăimătoare la adresa medicilor, până și atunci când vine vorba de o priză, de supraîncărcarea acelorași spitale cu pacienți cu necesar de oxigen foarte mare, de lipsa camerelor cu presiune negativă din spitale și mai ales din ATI, de lipsa instalațiilor de stingere automată a incendiilor (deși mă îndoiesc că și acestea ar putea face ceva mai ales în caz de vreo defecțiune la rețeaua electrică într-o secție ATI Covid), de lipsa senzorilor care să alarmeze când concentrația de oxigen într-o încăpere crește peste limită.
Nu, domnilor, nu medicii au aceste lucruri în atribuții.
Spun unii că nu am semnalat?
Se înșală !!
Au existat în multe locuri medici care au făcut memorii, care au vorbit, care au atras atenția de ani de zile, nu numai cu ocazia nenorocitului ăsta de virus, în ce hal de degradare sunt spitalele.
Ce vreți voi, oameni buni, de la medicul de gardă?
Să umble în mișcare browniană 24 de ore încontinuu din salon în salon, pe mai multe etaje, la 120 de paturi, cu senzori de fum în nas și instalație de stingere a incendiilor în frunte?
Este o rușine să găsiți mereu țapi ispășitori pe singurii oameni din țara asta care lucrează 24 de ore, neîntrerupt (șoferii sunt obligați la pauze când conduc prea mult!!!).
Este o rușine să aruncați vina pe cei mici, pe pălmașii sistemului, pe cei ce au făcut mii de ore suplimentare și mii de gărzi, pe cei de care ați tras la maxim, inuman, de un an întreg.
Legea răspunderii ministeriale există, totuși, în țara asta ?
Cine răspunde de tot dezastrul din sistemul sanitar? Cel legat de lipsa infrastructurii și a celor necesare pt, siguranța pacienților și personalului?
ATENȚIE – La Matei Balș chiar erau condiții.
Sau dreptatea nu e si pentru căței în țara asta?
P.S. ȘI NU, NU TREBUIE SĂ SĂRIM ÎN FOC PT. NIMENI. DOAR POMPIERII, CU ECHIPAMENTE SPECIALE, CU TOT CE TREBUIE, DAR ȘI EI NUMAI PE UNDE NU ÎȘI RISCĂ VIAȚA".
10 morți după incendiul de la Matei Balș
Ieri, bilanțul tragediei de la Batei Balș a ajuns la 10 morți, după ce încă două persoane internate în pavilionul ars în incendiul din 29 ianuarie au încetat de viață.
O femeie de 70 de ani și un bărbat de 80 de ani.
Între timp, ancheta deschisă după dezastrul de vineri dimineață continuă. Până acum, procurorii au audiat 20 de martori și au strâns sute de probe.
Filmul unei tragedii
Primele patru victime au fost găsite în saloane. După tragedie, 44 de pacienți au fost mutați în alte corpuri ale Spitalului Balș. Dintre aceștia, doi au murit. Alţi 53 au fost transferaţi la alte spitale. 11 direct la ATI, iar 4 au murit în ultimele zile. Cei care au supraviețuit vor fi audiați la externare.
Din salonul în care a izbucnit incendiul nu mai e nimeni în viaţă.