Antena Meniu Search
x

Breaking News Incendiu la Matei Balş, bilanțul dezastrului a crescut la 5 morți. O persoană a fost găsită carbonizată într-o baie a spitalului

Cinci persoane au murit în urma unui incendiu care a izbucnit la Institutul Matei Balș. Pacienții din pavilionul care a luat foc au fost evacuați și transportați la alte spitale.

de Redactia Observator

la 29.01.2021, 18:54

  • Incendiu la Spitalul Matei Balș: trei persoane au fost găsite carbonizate.
  • 120 de pacienți au fost evacuați și vor fi internați în alte spitale.

UPDATE, 18.50: Au apărut primele imagini surprinse în interiorul pavilionului de la Matei Balş unde a izbucnit, vineri dimineaţa, un incendiu devastator.

UPDATE, 18.00: Reprezentanţii Institutului Matei Balş au oferit o primă reacţie în legătură cu tragedie petrecută vineri dimineaţa. Mai multe detalii, AICI.

UPDATE, 16.45: Ultimele informaţii de la faţa locului arată că cele cinci persoane care au murit în incendiul de la Matei Balş erau trei bărbaţi şi două femei şi aveau în jur de 62-63 de ani fiecare.

UPDATE, 15.30: Reprezentanţii Termoenergetica dau asigurări că nu erau probleme cu căldura la Matei Balş. Mai multe detalii, AICI.

UPDATE, 14.30: Reacţia premierului Florin Cîţu, după tragedia de la Matei Balş: "Le spun angajaților din sistemele de control: ieșiți din birouri și faceți-vă treaba, altfel plecați cu toții acasă". Mai multe detalii, AICI.

UPDATE 13:30: Președintele României, Klaus Iohannis, a mers vineri la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, unde a avut loc incendiul în care au murit cinci persoane. "Este nevoie urgentă de o reformă profundă în sistemul de sănătate", a transmis șeful statului.

"Avem de-a face cu probleme structurale în spitale și am cerut ministrului Sănătății să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate și aștept cât de curând primele idei", a transmis șeful statului. 

UPDATE 12:30: Starea pacienților transferați în acest moment:

În funcție de rezultatele investigațiilor atunci când este necesar pacienții pot fi transferați între unitățile sanitare din București. 

  • Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București - toți cei 11 pacienți sunt stabili, dependenți de oxigen pe mască.
  • Spitalul Universitar de Urgență din București - un pacient intubat de la intoxicație cu fum, ceilalți 4 stabili. 
  • Spitalul Universitar de Urgență „Elias” - toți cei 6 pacienți, sunt cu oxigen pe mască, stabili. 
  • Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” - dintrei cei patru pacienți, unul este internat la ATI, oxigen pe mască. Așteaptă încă doi pacienți de la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni. 
  • Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” - 4 pacienți în ATI cu oxigen pe mască și unul pe CPAP. 
  • Spitalul Militar Central 2 pacienti stabili la -ROL 2, un pacient intubat ATI în spital, un pacient stabil in ATI. 
  • Spitalul „Witting” - trei pacienți stabili conștienți, cel de-al patrulea adus în această unitate a fost transferat la Spitalul Militar Central 
  • Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" - doi în ATI cu oxigen pe mască, un pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”, un pacient intubat. 
  • Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” - trei pacienți stabili, un pacient a fost transferat  la Spitalul Monza și alți doi pacienți urmează a fi transferați  la Spitalul V Babeș.
  • Spitalul de Urgență Floreasca - 6 pacienți stabili și un pacient decedat (este cel care a avut nevoie de resuscitare - a patra victimă).  

UPDATE 11:30 Bilanțul tragediei de la "Matei Balș" a crescut la cinci morți. Anunţul a fost făcut de ministrul de Interne Lucian Bode.

Bode a precizat că victima a fost găsită carbonizată într-o baie în pavilionul Instititului, în care patru saloane au fost afectate azi dimineaţă de un incendiu.

”Din păcate vă confirm că în urma incendiului de la Matei Balş este vorba despre cinci victime. Transmit condoleanţe familiilor”, a declarat Lucian Bode, potrivit News.ro.

Trei pacienţi au fost găsiţi carbonizaţi de forţele de intervenţie în urma incendiului. Ulterior, a decedat şi o altă pacientă, o femeie de 80 de ani, transferată la Spitalul Floreasca.

UPDATE 11:15 Premierul Florin Cițu a transmis un mesaj de condoleanțe familiilor pacienților decedați în urma incendiului de la Institutul Matei Balș și a lăudat intervenția "eficientă și rapidă" a autorităților.

”În aceasta dimineaţă o tragedie a lovit Bucureştiul. Din păcate, cu victime. În primul rând transmit sincere condoleanţe familiilor îndoliate. În acelaşi timp au fost identificate locuri în alte spitale din Bucureşti unde au fost transferaţi imediat mai mulţi pacienţi. M-am asigurat că transferul s-a făcut în condiţii sigure. Un lucru este cert, de aceasta dată reacţia autorităţilor a fost eficientă şi rapidă. Despre cauze şi responsabili discutăm după ce avem toate informaţiile”, a transmis, vineri, premierul Florin Cîţu.

UPDATE 10:19 Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în cazul incendiului de la Institutul Matei Balş din Capitală.

UPDATE 09:45 Klaus Iohannis va merge la ora 13:00 la Institutul Matei Balș, unde a avut loc incendiul în care au murit patru pacienți.

UPDATE 9:27 Ministerul Sănătăţii a anunţat unde au fost transferaţi pacienţii aflaţi în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, afectat de incendiu:  

  • 11 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București;
  • 5 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență din București;
  • 6 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”;
  • 4 pacienți la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”;
  • 5 pacioenți la Sf.  Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”;
  • 3 pacienți la Spitalul Militar Central-ROL 2
  • 4 pacienți la Spitalul „Witting”;
  • 4 pacienți la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”;
  • 1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”; 

  • 3 pacienti la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”;
  • 7 pacienți la Spitalul de Urgență Floreasca

Conform informațiilor primite, unul dintre pacienții ajunși la Spitalul de Urgență Floreasca este cel care a avut nevoie de resuscitare  și care, între timp, a decedat (a patra victimă).

Este vorba despre o femeie, în jurul vârstei de 80 de ani, care avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală.

Echipele medicale evaluează în prezent starea de sănătate atât a pacienților transferați, cât și a celor rămași în Institutul „Matei Balș”.

UPDATE 8:55 La sediul DSU sunt operaționalizate 2 linii telefonice unde aparținătorii pot afla informații despre relocarea pacienților evacuați în urma incendiului de la Institutul Matei Balș din Capitală. Cele două numere disponibile pentru aparținători sunt:

021.2069398

021.2648515

UPDATE 8:37 O pacientă transportată la Spitalul Universitar are arsuri pe căile aeriene și a fost intubată, fiind în stare gravă.

UPDATE 8:25 GALERIE FOTO: Imagini de la incendiul de la Matei Balș. Patru saloane au ars, iar un pavilion întreg a fost afectat de fum

UPDATE 8:15 La Spitalul Sf. Ioan au ajuns 9 pacienți. Niciunul nu este în stare gravă.

Imagini de la incendiul de la Matei Balș

Hepta

UPDATE 8:08 La Spitalul Pantelimon au fost transferați până acum 5 pacienți, unul singur cu arsuri la nivelul scalpului, arsură de gradul 2.

Restul sunt stabili, fără complicații.

UPDATE 8:00 Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat că 42 de pacienţi au fost relocaţi la alte spitale, iar 60 au fost mutaţi în alte pavilioane ale spitalului. el a precizat că este în curs de desfăşurare o anchetă.

UPDATE 7:50 “Toţi pacienţi care sunt internaţi au nevoie de oxigen, erau conectaţi la oxigen. Starea lor era medie spre severă, tot ce se internează în Matei Balş pacienţii au stare medie sau severă. (...) Clădirea aceea este făcută în 1953 şi a fost refăcută din toate punctele de vedere, inclusiv din punctul de vedere al aprovizionării cu oxigen”, a explicat Streinu-Cercel.

UPDATE 7:45 Raed Arafat a declarat că nu există victime în afară de cele trei persoane găsite carbonizate și pacientul care nu a mai putut fi resuscitat.

Incendiul a fost lichidat. În afară de cele 4 persoane decedate, nu mai avem persoane în stare critică, în afară de cei care au avut covid, deoarece aici avem un pavilion covid, și care au fost transportate.

Urmează să se investigheze care este cauza incendiului, asupra căreia, la acest moment, nu vom specula.”, a fost declarația făcută de Raed Arafat la fața locului.

UPDATE 7:25 Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că pacienții evacuați de la Matei Balș vor fi evaluați la camera de gardă și transportați la alte spitale.

Este clar că este o problemă şi vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară. De asemenea, vorbim despre spitalul care a tratat, sunt două spitale mari în Bucureşti care au tratat, foarte mulţi pacienţi, au fost folosite la capacitate până astăzi", a afirmat Vlad Voiculescu, într-o intervenţie telefonică la Observator.

Imagini de la incendiul de la Matei Balș

Hepta

UPDATE 7:15 Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, declarat că bilanțul a ajuns la patru morți, după ce persoana resuscitată nu a răspuns manevrelor.

UPDATE 7:10 Managerul de la spitalul Victor Babeș a transmis că în jur de 10 pacienți transferați au ajuns până acum la spital. Sunt peste 200 de locuri libere la Victor Baeș, însă doar pentru 70 de pacienți se poate furniza și oxigen în acest moment. În secția ATI nu era niciun loc.

200 de angajați ai spitalului, medici, asistente și personal auxiliar, au fost chemați mai devreme în ture.

UPDATE 7:05 A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, a precizat Parchetul de pe Lângă Tribunalul București.

Imagini de la incendiul de la Matei Balș

Hepta

UPDATE 6:58 Alte persoane, care nu se află în stare gravă, se află în ambulanțe, sub supraveghere. Pacienţii aflaţi în stare gravă sunt transferaţi către alte spitale.

UPDATE 6:50 O parte din pacienții evacuați au fost transferați la Spitalul Victor Babeș. Ministrul Sănătății a precizat că se caută locuri disponibile pentru toți cei 120 de pacienți care erau internați la Matei Balș, în pavilionul 5, unde a izbucnit incendiul.

UPDATE 6:40 Incendiul a fost stins, iar operațiunea de evacuare a pacienților s-a încheiat.

Imagini de la incendiul de la Matei Balș

Hepta

UPDATE 6:30 Incendiul a izbucnit la un pavilion de la parterul spitalului, iar în clădire se aflau aproximativ 100 de persoane.

La nivelul ISU-BIF a fost declanșat Planul Roșu, iar la fața locului au fost trimise mai multe ambulanțe.

Știre în curs de actualizare

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Incendiu la Matei Balş, bilanțul dezastrului a crescut la 5 morți. O persoană a fost găsită carbonizată într-o baie a spitalului