'Revoluția fiscală' a trecut de Guvern! Şase milioane de oameni vor fi afectaţi de măsurile adoptate. Sindicaliştii anunţă proteste
Este oficial! În "miercurea neagră", Guvernul a făcut anunţul care afectează şase milioane de români.
De Redactia Observator la 08.11.2017, 19:40Este oficial! În "miercurea neagră", Guvernul a făcut anunţul care afectează şase milioane de români. De la 1 ianuarie, intră în vigoare controversatele măsuri care schimbă codul fiscal, în ciuda criticilor aduse de sindicate şi patronate. Revoluţia Fiscală a scos sute de oameni în stradă.
Pe ordinea de zi a şedinţei de la Palatul Victoria au fost măsurile de modificare a Codului Fiscal. Ministrul Finanţelor a făcut anunţul:
IONUŢ MIŞA, ministrul Finanţelor
Se urmăreşte reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, se reduc contribuţiile sociale de la 39,25 la 37,25. În corelaţie cu aceste două măsuri, este o a treia masură care vizează transferul contribuţiilor datorate de angajator la angajat.
Măsurile care afectează toţi angajaţii din România au trecut de Guvern după o şedinţă care a durat doar o oră. Adoptarea lor a fost contestată până în ultimul moment, chiar sub geamurile birourilor de la Palatul Victoria. În timp ce deciziile erau luate, oamenii protestau în stradă, deşi ministrul Mişa anunţa că toate aceste trei măsuri cumulate vor avea ca efect creşterea venitului net al angajatului fără ca angajatorul să plătească mai mulţi bani la bugetul de stat.
BOGDAN HOSSU, preşedinte Cartel Alfa:
Vom ataca la avocatul poporului si vom muta manifestarile acolo. Mutarea intregii sarcini fiscale catre salariat nu inseamna decat transformarea acestuia intr-un sclav modern.
Tot astăzi, Guvernul a aprobat majorarea punctului de pensie, dar şi mărirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. În schimb, salariul minim de 1.900 de lei a rămas în aer.
A lipsit, de asemnea, prevederea care i-ar putea obliga pe patroni să nu micşoreze salariile după mutarea contribuţiilor în sarcina angajaţilor.
Schimbările majore anunţate astăzi vin la doar doi ani după intrarea în vigore a altei revoluţii fiscale.
GABRIEL BIRIŞ, analist fiscal:
Codul asta fiscal care trebuia sa asigure stabilitate a inceput sa fie modificat. astea sunt toate modificarile. uitati. putem sa mai vorbim de stabilitate cand aveam asemnea volum de modificare a unei legislatii noi?
Sindicaliştii continuă protestele şi anunţă chiar şi o grevă generală care va paraliza întreaga ţară.