România, pe locul doi în Europa la numărul de ovine, însă meseria de cioban e pe cale de dispariție
Crescătorii de oi din toată ţara s-au reunit, ieri, la Costeşti, în Hunedoara, pentru a lua parte la un târg cu vânzare. România se află pe locul doi în Europa, după Spania, la numărul de ovine, chiar dacă munca e grea şi nici nu prea se mai găsesc ciobani. Vedetele târgului au fost oile din rasa ţurcana.
De Redactia Observator la 26.09.2022, 08:15Sute de crescători şi-au adus cele mai frumoase mioare la târg. Oaia ţurcană ajunge la 70-80 de kilograme, iar berbecii la peste 150.
Radu Răducu, director Institut Palas - Constanța: E și o zonă în care oile de rasă țurcană s-au dezvolatat foarte mult. E o zonă în care se găsesc multe pășuni.
Fermier: Lucrăm pe cele patru ecotipuri să le omologăm ca și rase, să sporim zestrea genetică a României cu încă patru rase.
Crescătorii de oi găsesc la târg tot ce au nevoie, de la talăngi la şube.
- Coborâtul oilor, o tradiție de secole, respectată în Alba. Ciobanii își pregătesc turmele pentru iarnă
- "Nu ştiu ce e, dar e curcubeu pe cerul gurii!" Paranghelie cu multă carne la Balul Ciobanilor din Șoimuș. S-a...
- Stâna Fest 2022: Turiştii pot învăţa să tundă oile sau pot da o mână de ajutor la producerea untului şi a...
Femeie: Se caută, dar mai puțin, meșterii se pierd, nu mai sunt animale, nu mai dau importanță la meșteșug.
Nea Nicolae are 87 de ani şi de mic copil s-a ocupat cu oieritul.
Nicolae Nistorescu: Nu e prea greu să creşti oi, numai să știi cum. Să vrei și să-și placă oile. Haina ciobanului e o îmbrăcăminte mai amară că acolo ești ca melcul cu casa în spate, Vine ploaia, acolo nu se stă cu umbrela.
De la târg nu au lipsit muzica şi mâncarea bună. Oamenii spun că asemenea evenimente sunt utile şi necesare. Pe lângă expoziţie, vremea bună, distracţia, muzica şi atmosfera le-au asigurat participanţilor o zi de neuitat.