România, în rândul marilor puteri. ”NATO e mai mult decât o geografie de 29 de ţări”
Cândva doar un vis, locul României în NATO este astăzi respectat în toată lumea. În cei 16 ani, de când steagul ţării noastre s-a ridicat pentru prima oară la sediul Alianţei, am ajuns în vârful ierarhiei.
De Redactia Observator la 06.03.2020, 23:04- Echipa Observator a filmat la sediul NATO.
- Un reportaj de Alessandra Stoicescu.
Cândva doar un vis, locul României în NATO este astăzi respectat în toată lumea. În cei 16 ani, de când steagul ţării noastre s-a ridicat pentru prima oară la sediul Alianţei, am ajuns în vârful ierarhiei. Cum a fost drumul până aici şi mai ales cum arată viitorul României la masa puterii, vedeţi într-un reportaj de Alessandra Stoicescu, Cosmin Herea şi Dragoş Coman.
Un curcubeu pe cer înseamnă un legământ puternic. În anul 2004, România era primită în cea mai puternică alianţă politico-militară a lumii. Moment în care un curcubeu ireal a apărut în timpul discursului de bun venit al preşedintelui american George W. Bush. Pentru români, se împlinise în sfârşit un vis vechi de decenii: în sfârşit, veniseră americanii.
Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Exact peste drum, în sediul vechi, ca ministru de Externe, un pic lăcrimând, priveam cum steagul României se ridica pe catargul NATO ca stat membru.
Mircea Geoană era ambasador şi trăia unul dintre vârfurile carierei. Nici nu visa pe-atunci că, 16 ani mai târziu, va privi acelaşi steag din vârful ierarhiei NATO.
Alessandra Stoicescu: Vă vedeaţi aici în poziţia în care sunteţi astăzi – primul secretar general adjunct al NATO dintr-o ţară din estul Europei?
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Nu-mi imaginam aşa ceva. Atunci eram încă tânăr, aveam 37 de ani, încă nu se vedea biroul ăsta.
Şi nu se vedeau nici poziţia sau influenţa pe care ţara noastră le va avea în lume.
Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: România în NATO este foarte influentă, este foarte respectată, militarii noştri sunt respectaţi. România este o ţară care are o valenţă strategică multidimensională. Nu suntem doar o ţară la Marea Neagră, suntem un punct de stabilitate pentru Balcani, pentru zona de Orient Mijlociu Extins. Poate învăţăm să promovăm interesele ţării, încerc să o fac şi eu în limitele mandatului meu.
Să fii parte a unei structuri ce acoperă un teritoriu uriaş de ambele părţi ale Oceanului Atlantic şi aproape un miliard de oameni e un avantaj de care noi, ca naţiune, ar trebui să profităm mai mult.
Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: România nu este ameninţată de riscuri de natură militară, de acţiuni militare agresive din partea oricui se poate întampla. De ce? Pentru că atunci când faci parte dintr-un club foarte puternic, când alături de tine sunt alte 28 de ţări începând cu Statele Unite şi terminând cu Canada şi toţi ceilalţi, automat este un element de descurajare în sine. Nu te apuci să începi o confruntare cu un rival care este de zece ori mai puternic decât tine. NATO este mai mult decât o geografie de 29 de ţări sau 30 în curând, e un uriaş spaţiu normativ, un spaţiu al valorilor împărtăşite, un spaţiu al democraţiei, al libertăţii individuale şi colective, al domniei legii.
Forţa acestei alianţe se simte cel mai bine în sala în care au loc consiliile NATO. Aici s-au rostit în ultimii ani cuvinte care au modelat istoria recentă.
Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: A fost un moment delicat, nu trebuie să-l ascundem, de exemplu după episodul din Siria, după eliminarea lui Suleimani. Aici este locul natural în care aliaţii spun între colegi, între aliaţi, între democraţii, aici n-a fost bine, aici ne-ai pus în pericol. Pot spune că este o maşinărie politico-militară şi de securitate care funcţionează impecabil.
E o lecţie din care avem de învăţat şi noi ca ţară. Pentru a ne apăra interesele şi a conta cu adevărat în cercurile puterii mondiale trebuie să fim uniţi.
Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Liderii pe care ni-i alegem aduc cu ei interesele mai largi ale ţării. Iar atunci când aceste interese mari ale ţării sunt împărtăşite de ambele părţi ale spectrului politic, de-asta aici vocea României este mai puternică.
Şi, alături de aliaţii potriviţi, ne vom bucura de şansa istorică de a sta la masă cu cei mai puternici oameni ai lumii.