Românii, campioni la stat. Suntem pe locul 5 într-un top mondial al sedentarismului: care sunt cele mai des folosite scuze
Suntem campioni la stat. Statisticile ne plasează pe locul 4 la nivel european și 5 la nivel mondial la sedentarism. Românilor nu le prea place sportul, așadar. Scuza unora este ca nu ne ajută infrastructura.
De Clara Mihociu la 23.09.2024, 20:21Suntem prea obosiţi şi prea ocupaţi. Lipsa timpului e cel mai des invocat motiv pentru lipsa mişcării printre români. Ţara noastră se află pe locul cinci în lume la capitolul sedentarism. 62% dintre români nu practică niciun sport, cei mai mulţi dintre aceştia stau ore în şir în faţa calculatorului sau a telefonului mobil, fie la locul de muncă, fie că se joacă pe o platformă. Potrivit statisticilor, aproape 8 milioane de români pratică aceste jocuri în reţea. Şi cel mai mulţi dintre aceştia nu au activităţi fizice deloc.
Nu numai că nu facem sport, dar refuzăm chiar şi o simplă plimbar
Nu numai că nu facem sport, dar refuzăm chiar şi o simplă plimbare. Cei mai mulți nu reușesc să facă nici cei 10 mii de paşi, numărul minim indicat zilnic. "Mişcarea este esenţială, ave recomandări de 30 de minute de mişcare în fiecare zi, bineînţeles, se poate face mult mai mult, mişcarea nu înseamnă doar activitate la o sală de sport, mişcarea poate însemna activitate casnică, o scurtă alergare, plimbări. Vorbim despre boli cardiovasculare şi cea mai gravă situaţie este infarctul miocardic acut", a declarat Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași.
La Iaşi, în Săptămâna Europeană a Sportului, sute de elevi au participat în curtea Liceului Vasile Alecsandri din Iași la un exercițiu de grup pentru a atrage atenţia asupra acestor statistici îngrijorătoare. "Sportul este foarte important pentru toate vârstele, nu numai pentru copii. Aş sune eu că este cel mai important obiect din programa şcolară pentru că este singurul care te dezvoltă atât pe plan fizic, cât şi psihic. Noi, în primul rând, aici la colegiul nostru nu avem o sală de sport. Ăsta este unul din motivele pentru care facem acţiunea de astăzi, să încurajăm autorităţile locale să ne construiască o sală de sport la colegiul nostru", a declarat Andrei Doroftei, profesor de Educație Fizică și Sport.
Potrivit statisticilor, doar 2% dintre români merg la sală în mod frecvent. Iar... la pachet cu alimentația nesănătoasă, lipsa de mișcare se vede și în statisticile privind obezitatea. În rândul copiilor cu vârste între 7 şi 9 ani, rata obezității este de peste 170 la mia de locuitori.