Românii pierd obiecte personale pe bandă rulantă. Ce riscăm dacă nu ducem la poliție un portofel găsit pe stradă
Ce facem noi când găsim un portofel? Întrebarea pusă în seria Brigada Diverse este şi astăzi de actualitate. Mai ales că mii de telefoane, acte sau diverse sume de bani sunt pierdute anual pe stradă, în magazine sau în mijloacele de transport în comun. Iar răspunsul e acelaşi: anunţăm poliţia. În caz contrar, însușirea oricărui obiect, indiferent de valoare, duce la dosar penal.
De Cristina Tănasă la 09.11.2024, 21:33- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- A treia răsturnare de situație în cazul asasinării lui Ioan Crișan. Fiica lui, lăsată în libertate acum 3 săptămâni, a fost arestată alături de complici
De când acţiona Brigada Diverse şi până acum lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. Oamenii pierd în continuare bunuri personale din neatenţie. Eliza şi-a uitat telefonul într-o mașină de ridesharing şi şi-a dat seama abia după ce a coborât.
”Imediat am început să sun de pe telefonul altei prietene însă, nu răspundea nimeni. Nerăspunzând la telefon, deși am insistat destul de mult, părea că nu vrea să mi-l dea înapoi. M-am folosit de aplicaţia de localizare a telefonului”, a declarat Eliza.
Ce obiecte pierd românii
Portofelele, gențile, telefoanele și actele sunt obiectele pierdute cel mai des în spațiile comerciale și în mijloacele de transport în comun. ”Își mai uită telefonul. Vin probează se așează și apoi pleacă se întorc după. Copiii își uită jucăriile, cumpărăturile de la alte magazine. O dată pe săptămână își uită cineva ceva. Le ținem la casă, într-o oră două se întorc după ele. Am avut o situație în care o doamnă și-a uitat telefonul la închiderea magazinului și a venit următoarea zi să îl recupereze”, a declarat Cristina Jangu, reprezentant magazin.
Legea spune clar: cine găseşte bunuri personale are obligația să le predea autorităților în termen de 10 zile. ”În cazul în care nu va duce bunul riscă deschiderea unui dosar penal pentru însuşirea bunului găsit. Dacă polițistul și procurorul au probe, vă trimit în judecată. Poate dispune o amendă penală sau o condamnare cu amânare, dacă are deja o condămănare cu suspendare poate atrage condamnarea cu executare efectivă. Amenda poate fi cuantificată de la câteva sute de lei la zeci de mii de lei”, a explicat Cristian Ene, avocat.
Bunurile aduse la poliție, păstrate 6 luni
În cazul în care obiectul pierdut a fost adus la poliție, acesta va fi păstrat timp de 6 luni și postat pe site-ul oficial, la secțiunea bunuri găsite. În raportul care poate fi accesat vedem exact când a fost adus, descrierea produsului și locul unde a fost găsit.
Sociologii spun că nivelul scăzut de trai ne face să ne bucurăm de ghinionul altcuiva. ”La noi funcționează principiul ce e la un metru de mine și doi de tine e al meu. În alte țări oamenii indiferent de valoare sunt învățați să îl ducă într-un loc. Nu avem mecanismele și mentalitățile pentru a face un lucru ca ăsta. Nu mă aștept ca în următorii 15-20 de ani să vedem modificări substanțiale”, a precizat Dan Petre, sociolog.
Specialiştii în drept atrag atenţia că şi în cazul în care ni se livrează din greşeală un pachet trebuie să îl returnăm. În caz contrar, sancţiunea poate varia între câteva sute şi câteva zeci de mii de lei.