Anunț important al premierului Orban despre salariile bugetarilor: "15 zile vor primi 75% din salariul de bază" (Video)
Din pricina carantinei, la privat salariile s-au tăiat sau s-au suspendat contracte. Pentru bugetari, de două zile se vorbește, de asemenea, despre tăierea salariilor. Premierul Ludovic Orban ne-a oferit, în exclusivitate pentru Observator, mai multe detalii despre această situație.
De Redactia Observator la 10.04.2020, 21:19- Premierul a prezentat mecanismul prin care vor lucra angajații din sectorul public pe perioada stării de urgență.
- Premierul anticipează reducerea veniturilor bugetare.
Din pricina carantinei, la privat salariile s-au tăiat sau s-au suspendat contracte. Pentru bugetari, de două zile se vorbește, de asemenea, despre tăierea salariilor. Premierul Ludovic Orban a oferit, în exclusivitate pentru Observator, mai multe detalii despre această situație.
Alessandra Stoicescu: Bună seara, domnule prim-ministru!
Ludovic Orban, prim-ministrul României: Bună seara!
Alessandra Stoicescu: Prima întrebare este cea de pe buzele tuturor. Salariul dumneavoastră îl tăiați?
Ludovic Orban, prim-ministrul României: Pregătim o Ordonanță de Urgență care urmărește introducerea unui mecanism pentru starea de urgență, perioada în care ne vom găsi în stare de urgență, prin care, în sectorul public, jumătate dintre angajați să lucreze 15 zile sau zilele lucrătoare din cele 15 zile, iar cealaltă jumătate restul de 15 zile, urmând ca jumătate din timp să stea acasă, perioadă în care vor primi 75% din salariul de bază. Este o măsură pe care o adoptăm având la bază mai multe motive. În primul rând, un motiv de natură epidemiologică. Practic, oamenii stând acasă 15 zile, se știe că și izolarea durează 14 zile, în această perioadă, dacă cineva este infectat, va avea simptome și se va manifesta, eliminând riscul să-și infecteze colegii în perioada respectivă. Al doilea motiv este unul care ține de solidaritate. Se știe că epidemia a afectat afacerile, a afectat foarte mulți angajați din companii, din sectorul privat. S-au suspendat aproximativ un milion de contracte de muncă și noi considerăm că trebuie să existe solidaritate în împărțirea greutăților născute din această epidemie. Această greutate trebuie să stea și pe umerii angajaților din sectorul public, inclusiv a celor care conduc instituțiile publice, respectiv demnitarii.
Alessandra Stoicescu: Așadar luați în calcul tăierea salariilor cu ce procentaj pentru demnitari, pentru dumneavoastră, pentru miniștri?
Ludovic Orban, prim-ministrul României: Dumneavoastră folosiți o sintagmă nepotrivită. Nu este vorba de tăierea salariilor, nu va fi afectat practic salariul ci o perioadă de timp, în perioada stării de urgență, v-am spus, din considerente epidemiologice, de solidaritate, dar și datorită unui fapt evident pentru toată lumea, că vor fi reduse veniturile bugetare și că trebuie să administrăm cu extrem de multă chibzuință fiecare leu care vine la bugetul de stat, aplicăm această măsură ca jumătate din timp angajații din sectorul public, cu câteva excepții notabile pe care le-am prezentat, să aibă această formă de plată.
Alessandra Stoicescu: Am înțeles. Aș vrea, pentru că asta este știrea momentului, detaliile pe care le-ați dat despre bugetari, dar și salariile celor care se află la conducere, înțeleg că și al dumneavoastră și al celorlalți miniștri, aș vrea aici să-mi spuneți cum va funcționa și când, de când se întâmplă? Deci pe perioada stării de urgență cum veți face ca să veniți la serviciu? Nu puteți veni doar 15 zile. Practic cu cât vă veți tăia salariul, între ghilimele?
Ludovic Orban, prim-ministrul României: Cu siguranță că cei care conduc instituțiile publice nu pot să lipsească și eu nu am lipsit în niciun moment din îndeplinirea atribuțiilor pe care le am ca și premier și la fel și colegii mei din Guvern și din instituțiile administrației publice centrale. Pur și simplu operăm această reducere de venit care va fi aplicată și la ceilalți angajați din instituțiile publice.
Alessandra Stoicescu: Deci cu 25%.