Şantier de termoficare pe străzi abia modernizate din Capitală. Lucrări de peste 1 milion de lei, distruse
Compania de termoficare din Bucureşti va umple, de mâine, conductele de apă caldă şi căldură şi va începe probele pentru sezonul rece. Lucrările pentru înlocuirea ţevilor vechi se împotmolesc, însă, în situații neprevăzute. Conductele trec pe sub curţile oamenilor sau pe sub zone modernizate de primării cu mulţi bani.
De Andreea Milea la 17.09.2024, 19:50În Sectorul 3 al Capitalei, lângă şoseaua Mihai Bravu, o conductă veche de termoficare trece pe sub curtea unor bucureşteni. Muncitorii ar trebui să dărâme gardul casei pentru a continua lucrările.
"Suntem la o schimbare de direcţie a reţelei. Aici schimbăm direcţia în unghi de 90 de grade şi constatăm faptul că galeria este sub acest gard. Suntem obligaţi să scoatem plăcile iar plăcile sunt sub acest gard", arată muncitorii
"Nu are cum să treacă prin curte.Nu există nicio ţeavă acolo şi eu nu sunt de acord să spargă pentru că eu am muncit la gardul ăla acolo şi l-am făcut ca lumea", spune însă Tudorel Ţupea, proprietar.
Ţevi vechi, probleme noi
- Termoenergetica începe probele pe circuitul de încălzire din Capitală. Ce sunt sfătuiți bucureștenii
- Nicuşor Dan estimează când vor fi finalizate lucrările la reţeaua de termoficare. Cartierele unde ţevile au...
- Peste 1500 de blocuri din Capitală rămân fără apă caldă. Termoenergetica anunţă lucrări la reţeaua de...
Ca să lase gardul neatins şi să nu oprească lucrările, inginerii vor aplica o soluţie de compromis, care va întârzia, însă, şantierul câteva săptămâni. "O să facem segmente de conductă mai mici, conductele au 12 metri, o să săpăm mai puţin si o să debităm conductele la jumate şi o să băgăm segmente de 6 metri în aşa fel încât să nu afectăm", a declarat Dumitru Stanciu, director de producţie Compania Energetica Bucureşti.
Trei străzi mai departe, un şantier de termoficare va distruge o stradă abia modernizată, cu piatră cubică şi un spaţiu verde. Primăria Sectorului 2 s-a grăbit să reamenejeze zona în primăvară, chiar dacă ştia că vor urma săpături. Lucrările şi mobilierul stradal au costat 1.300.000 de lei.
Vechile ţevi de termoficare ce vor fi schimbate trec fix pe sub noul spaţiu de relaxare făcut de Primăria Sectorului 2. Spaţiu ce va fi distrus odată cu deschiderea şantierului. Reţeaua veche traversează această stradă şi îşi continuă drumul zeci de metri pe alee, de-a lungul Parcului Obor. "Bani aruncaţi în vânt", comentează un bucureştean.
Lucrările vor fi amânate până anul viitor. Apoi, strada şi zona verde vor fi refăcute de firma care le-a amenajat, pentru că sunt încă în garanţie. Primăria înlocuieşte conductele de termoficare în 15 zone din Bucureşti. Problemele cu apa caldă şi căldura vor dispărea abia peste 10 ani, când întreg circuitul va fi nou, dar situaţia se va îmbunătăţi simţitor din 2028.