Elevii încep şcoala fără manuale, după scandalul greşelilor din cartea de geografie. 300 de mii de lei au fost cheltuiţi în zadar
Manualele de geografie pentru clasa a şasea sunt deja istorie. Înainte să fi ajuns pe băncile elevilor, reprezetanţii Ministerului Educaţiei au hotărât să le retragă pentru că sunt pline de greşeli.
De Redactia Observator la 27.08.2018, 21:08Manualele de geografie pentru clasa a şasea sunt deja istorie. Înainte să fi ajuns pe băncile elevilor, reprezetanţii Ministerului Educaţiei au hotărât să le retragă pentru că sunt pline de greşeli.
Cele 150 de mii de exemplare de geografie de clasa a şasea sunt acum în depozitele inspectoratelor şcolare şi urmează să fie reciclate. Valoarea lor totală este de 300 de mii de lei.
300 de mii de lei aruncaţi pe fereastră. Asta după ce reprezentanţii Ministerului Educaţiei au fost sesizaţi că în manualul de clasa a şasea există mai multe erori decât informaţii: Turnu Măgurele a migrat spre Vest şi a ajuns în locul oraşului Drobeta Turnu Severin, iar Marea Moartă a luat locul Mării Roşii. Părinţii şi elevii au fost primii revoltaţi:
Eugen Ilea, vicepreşedinte al Federaţiei Părinţilor: "Ne punem un mare semn de întrebare: Ce se întâmplă cu aceşti bani cheltuiţi din bugetul naţional pe nişte derrapaje. Nu este normal să ajungă astfel de manuale pe băncile şcolii."
Chiar dacă a trecut prin mâinile multor specialişti în educaţie, cărţile tot cu greşeli au ajuns la tipar. Manuscrisul a fost făcut de autor şi transmis mai departe către Ministerul Educaţiei. Acolo, patru profesori, trei doctori şi un profesor cu grad didactic 1 l-au evaluat.
Avizul final a fost primit din partea unui al cincilea, profesor doctor universitar. Apoi, manualul a ajuns la Editura Didactică şi Pedagogică. Unde a fost din nou, evaluat.
Maria Nistor, director Editurii Didactice şi Pedagogice: "Când vezi că 4 evaluatori si un profesor universitar iti lauda o carte in asemenea hal, iar cartea are atatea greseli, este, din punctul meu de vedere, impardonabil. Evident, culpa este comună."
Vină comună sau nu, greul tot pe elevi va cădea, atunci când în prima zi de şcoală nu vor avea pe bancă cel puţin cărţile de la geografie.
Plângeri au fost şi despre calitatea manualului de istorie, tot de la clasa a şasea, despre care reprezentanţii editurii spun că sunt nefondate.
Deocamdată, redactorul editurii a fost suspus Comisiei de Disciplină, iar Ministerul Educaţiei va face o anchetă şi în cazul celorlalte exemplare care trebuie tipărite. Vorbim despre o afacere de 24 de milioane de lei şi 105 titluri noi de carte.