Antena LIVE

Curs valutar

Bărbatul care amenința pasagerii în scandalul din avion, pe Otopeni, încă nu a fost, oficial, identificat

Scandalul din aeronava Tarom, în care o familie este luată pe sus de poliţişti şi de angajaţi ai companiei, a declanşat o amplă anchetă. Oficial, încă se încearcă identificarea unui bărbat cu ecuson la gât care, în timpul conflictului, a ameninţat pasagerii că le sparge dinţii.

De la 19.07.2019, 20:24
WhatsApp
Vezi și:

Scandalul din aeronava Tarom, în care o familie este luată pe sus de poliţişti şi de angajaţi ai companiei, a declanşat o amplă anchetă. Oficial, încă se încearcă identificarea unui bărbat cu ecuson la gât care, în timpul conflictului, a ameninţat pasagerii că le sparge dinţii. Neoficial, este angajat al echipei de securitate TAROM. Conflictul scoate însă la iveală proceduri şi reguli stricte pe care mulţi pasageri nu le cunosc. Echipajul are întotdeauna ultimul cuvânt!

Sunt imagini suprinse de un pasager într-un avion TAROM cu destinaţia Cairo. În faţa unor copii şi a altor oameni speriaţi, câţiva poliţişti şi angajaţi ai companiei aeriene încearcă să debarce o familie de străini în Bucureşti.

Viorica, pasager din avion: Am înţeles că, înainte de a se muta, doamna a scuipat pe cineva din securitate sau altă persoană din aeronavă

Conflictul escaladează când pasagerii încep să ceară socoteală forţelor de ordine. Se lasă cu ameninţări. 

"Nu pune mâna că-ţi rup dinţii! Nu pune mâna că-ţi rup dinţii! Stai cuminte!", este mesajul violent transmis de bărbatul cu ecuson.

Are legitimaţie la gât, dă ordine şi încearcă să blocheze filmarea. Oficial, nimeni nu ştie cine este acest om, neoficial, este angajat al securităţii TAROM. Surse din anchetă susţin că ar fi unul dintre "mareşalii aerului", oameni dedicaţi securităţii aeronavelor, pentru toate companiile mari, care ar trebui să aibă grijă tocmai de siguranţa pasagerilor. 

Sorin Stoicescu, fost şef al Aviaţiei Civile: Avem la un moment dat un domn, cu o legitimaţie la gât. Spune că îi rupe dinţii cuiva. Nu prea se vorbeşte cu rupt dinţii, nu ştiu de cine aparţine. Pe vremea când aveam toate puterile, un astfel de om nu mai avea ce căuta într-un avion

Avionul în care s-a întâmplat conflictul venea de la Amsterdam şi trebuia să ajungă în Cairo, una din destinaţiile din Orientul Mijlociu, unde regulile sunt mai stricte. 

Indiferent de zbor, într-o aeronavă - căpitanul este comandantul suprem. Are rol de ofiţer judiciar, iar deciziile lui sunt incontestabile. 

Paul Mitu, fost pilot: Comandantul de aeronavă are voie să lesteze, să delesteze, să aresteze şi să ceară ajutorul organelor în drept 

Sorin Stoicescu, fost şef al Aviaţiei Civile: Putea fi făcută mai decent, mai puţin forţat, dar ca să existe decenţă trebuie să existe şi reciprocitate

De la ce a izbucnit scandalul

Totul a pornit în momentul în care echipajul de bord ar fi încercat să instruiască persoanele din dreptul ieşirii de urgenţă să reacţioneze corect atunci când este nevoie.

Cei de la TAROM susţin că "pasagera perturbatoare nu înţelegea şi nu vorbea nici limba română, nici limba engleză. Locul pe care îl ocupa nu îi fusese alocat şi a refuzat să se identifice".

Silviu Strâmbeanu, inginer: Este foarte important să înţelegem că ei au dreptul să aloce aceste locuri persoanelor pe care le consideră competente. Distanţa dintre cele două rânduri de scaune este pentru a crea spaţiu în caz de urgenţă. Este nevoie să o putem face în siguranţă şi în timp util

Din momentul în care mi-am asumat rolul de a face, cumva, parte din echipaj şi să stau aici, trebuie să respect câteva reguli clare. Să ascult instrucţiunile echipajului de bord şi să fiu capabil psihic să ajut ceilalţi pasageri şi fizic să scot uşa. Acest lucru se face aşa: mâna dreaptă aici, mâna stângă pe mâner, umărul în uşă. 

În mod normal, uşa se aruncă afară. Tot eu sunt persoana care iese prima din aeronavă şi ajută ceilalţi pasageri. Mai trebuie să ştiţi un lucru - e posibil să fiţi ultimul care coboară din aeronavă sau de pe ea.

Silviu Strâmbeanu, inginer: Configuraţia avioanelor este diferită şi uşile sunt diferite la fiecare tip de aeronavă 

De asta e important să ascultăm instructajul oferit de echipaj înainte de decolare. Sau, putem refuza, politicos, această responsabilitate. 

Sorin Stoicescu, fost şef al Aviaţiei Civile: Te muţi în altă parte şi vine altcineva care acceptă această situaţie sau, dacă nu, să fie lăsat locul gol pentru a acţiona în situaţia de necesitate un membru al echipajului

Într-un final, toţi pasagerii acestei curse au fost debarcaţi şi au plecat spre Cairo după câteva ore, cu altă aeronavă. O situaţie similară a fost, anul trecut, într-un avion United Airlines, în Chicago. Un medic a fost scos cu forţa din avion, târât pe jos, pentru că nu mai erau locuri. Situaţia a dus la anchete de proporţii care s-au lăsat cu amendarea aspră a companiei aeriene. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

tarom otopeni bucuresti avion pasageri barbat pasagera
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025