Antena LIVE

Curs valutar

Scandalul UNIFARM. Compania de stat a fost descalificată chiar şi la licitaţia Ministerului Sănătăţii. Fostul director, acuzat de procurorii anticorupţie de 5 infracţiuni | Video

Adrian Ionel este de astăzi fostul director UNIFARM. Fostul director al companiei de stat este acuzat de procurorii anticorupţie de cinci infracţiuni, printre care luare de mită şi trafic de influenţă. Acesta ar fi cerut aproape 800 de mii de euro, printr-un intermediar, de la o companie cu care urma să încheie un contract pentru echipamente de protecţie contra covid.

De la 24.06.2020, 20:49
WhatsApp
Vezi și:

UNIFARM trebuia să funcționeze ca un 112 al medicamentelor, pandemia a găsit compania de stat cu stocurile goale. 

Adrian Ionel, fost director UNIFARM (martie 2020): Să stea liniștiți colegii noștri din spitale. Ne ocupăm de aprovizionarea lor. Avem grijă de ei!

În starea de urgenţă s-au încheiat imediat contracte și materialele de protecție au început să sosească. Doar că banii au fost aruncați pe cârpe, spune cel care i-a sesizat pe procurori. 

Emanuel Ungureanu, deputat USR, martor-denunțător: O mască de cea mai proastă calitate era vândută cu 29 de lei plus TVA, un preț exorbitant pentru o bucată de cârpă care nu avea niciun fel de calități de protecție.

Transportul de echipamente era vital pentru sistemul sanitar. TIR-ul a fost descărcat în curtea UNIFARM, după un blocaj în vamă, iar mai departe echipamentele au plecat spre spitale. 

Furnizorul - o firmă înregistrată într-un apartament din Pantelimon. 

Proprietarul apartamentului: M-a rugat cineva, o contabilă, să facă pentru o firmă cândva, acum vreo doi ani. Am înțeles că este o persoană turcă. L-a căutat poliția. Când a venit poliția? Să fie vreo două săptămâni. Contractul a fost făcut pe un an de zile, sediul social normal că nu mai este la mine. 

Condițiile contractuale, prețul și mita ar fi fost discutate, potrivit procurorilor, chiar în acest restaurant din Sectorul 6 al Capitalei, de către directorul UNIFARM și un intermediar. 

Intermediarul, potrivit unor informaţii pe surse, este şi el pus sub acuzare pentru trafic de influenţă şi s-a transformat în denunţător în acelaşi dosar. 

La directorul UNIFARM trebuia să ajungă 780 de mii de euro. Intermediarul ar fi cerut pentru cele trei milioane de măști și 260 de mii de combinezoane, 18 la sută din valoarea contractului. În țară au ajuns doar un milion de măști și 26 de mii de combinezoane. Cum banii negociaţi nu ar fi ajuns la Adrian Ionel, acesta ar fi reziliat contractul. 

"Am urmărit în permanenţă şi în mod exclusiv doar rapiditatea livrării, decenţa preţului şi calitatea produsului, toate acestea raportate la nevoile interne imediate şi la contextul internaţional. Nu am solicitat în nicio împrejurare, niciunei persoane, vreo sumă de bani sau alte beneficii", se apără Adrian Ionel, printr-o declaraţie scrisă. 

Nu este singurul contract reziliat de către directorul UNIFARM. În pandemie, sunt mai bine de 20. Un exemplu este cel cu firma din Huşi care trebuia să livreze peste jumătate de milion de combinezoane în valoare de opt milioane de euro. 

"Am reziliat contractul pentru că materialele nu corespundeau din punct de vedere tehnic, la acea dată. Au revenit ulterior, dar aveam deja stocuri din altă parte și nu mai era nevoie. Registrele noastre sunt electronice, nu pot fi antedatate", susține Adrian Ionel.

Doar 15-20 la sută din tot ce a cumpărat compania de stat a ajuns în spitale. Echipamentele de protecție au fost cumpărate dintr-un credit făcut la Trezorerie. Scandalul achiziţiilor din pandemie este departe de a se fi încheiat. La licitaţia Ministerului Sănătăţii, UNIFARM a fost descalificată.

Prima firmă care a obţinut cel mai mare punctaj la achiziţia lansată de Ministerul Sănătăţii este firma Naguma, controlată de afaceristul canadian Michael Topolinsky. Aceeaşi firmă a participat si la achizitia de măşti de la Ministerul Educaţiei. Doar că atunci a fost descalificată pe motiv că măştile ofertate ar fi fost neconforme.

Potrivit unor informaţii obţinute de Observator, firma Naguma ar deţine doar 40 de milioane de măşti, în acest moment. 

Necesarul celor de la Ministerul Sănătăţii este de 115 milioane. Preţul este infim pentru o mască, 68 de bani fără TVA, iar termenul maxim de livrare este de o săptămână.

Pe locul al doilea, cu un punctaj mare, este o altă firmă în jurul căreia au fost numeroase scandaluri - Best Achiziții - care în pandemie a adus echipamente de protecţie pentru UNIFARM, din Turcia. 

O altă firmă de apartament, cu un singur angajat este pe locul al treilea.

Compania Ministerului Economiei, SAPE, care a importat măşti din Vietnam, este abia pe locul al cincilea în clasament. 

Bogdan Stănescu, președinte SAPE: Știți cum este, deocamdată nu putem spune că doar primul loc a câștigat având în vedere că toată cantitatea nu poate fi livrată de primul loc. Pot fi mai mulți câștigători, da. Că nu toți au ofertat cantitatea necesară Ministerului Sănătății. Pot fi mai mulți câștigători. Noi am ofertat toată cantitatea și, culmea, o și avem în țară. Nu pot să comentez ce au ceilalți, dar se poate verifica și la vamă și la Otopeni și peste tot dacă au sau nu au cantitatea respectivă.

Aproape două milioane şi jumătate de persoane defavorizate vor primi câte 50 de măşti de protecţie din partea Ministerului Sănătăţii. 

Bianca Iacob

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4. ...

unifarm adrian ionel ministerul sanatatii echipamente achizitii masti de protectie mita
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025