Antena LIVE

Curs valutar

Scandalul ouălor contaminate. FIPRONILUL, folosit ca tratament pentru câini şi pisici, provoacă probleme la tiroida sau rinichi

Noi detalii ies la iveală în scandalul ouălor contaminate. Specialiştii au făcut un studiu asupra efectelor pe care le-ar putea avea insecticidul fipronil asupra oamenilor, după ce supermarketuri din Germania, Olanda, Belgia, Suedia şi Elveţia au retras de pe rafturi milioane de ouă contaminate cu o substanţa potenţial periculoasă pentru oameni.

De la 11.08.2017, 14:00
WhatsApp

Noi detalii ies la iveală în scandalul ouălor contaminate. Specialiştii au făcut un studiu asupra efectelor pe care le-ar putea avea insecticidul fipronil asupra oamenilor, după ce supermarketuri din Germania, Olanda, Belgia, Suedia şi Elveţia au retras de pe rafturi milioane de ouă contaminate cu o substanţa potenţial periculoasă pentru oameni.

Insecticidul fipronil prezintă un risc de intoxicaţie 'foarte improbabil' la oameni care, chiar şi la nivelurile detectate în Belgia şi Olanda, ar trebui să consume mii de ouă contaminate de-a lungul vieţii pentru a suferi reacţii adverse, relatează vineri EFE.

Este ceea ce a declarat pentru EFE, Alfred Bernard, un expert şi toxicolog de la Universitatea Leuven din Belgia, potrivit căruia consumatorii trebuie să fie liniştiţi. El a mai spus că măsurile de precauţie luate până în acest moment răspund mai degrabă unei fraude legale decât unui 'pericol' real de intoxicaţie.

'Nu există risc pentru populaţie deocamdată. Este limitat şi potenţial foarte improbabil', a asigurat expertul.

Pe acelaşi subiect

Bernard a subliniat că actualele niveluri detectate ar trebui să depăşească o perioadă îndelungată de timp pentru a prezenta un risc de intoxicaţie cronică şi asigură că nu s-a semnalat niciun deces în Europa din această cauză.

'Riscul este aproape inexistent, deoarece durata expunerii este limitată şi există o marjă de securitate foarte mare, iar probabilitatea ca o persoană să consume în fiecare zi ouă contaminate este foarte redusă', a precizat el.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) clasifică fipronilul ca 'moderat toxic' pentru oameni, considerând că doar în cantităţi mari poate genera afecţiuni hepatice, sau la nivel de tiroidă sau rinichi.

Potrivit cifrelor furnizate de expert, o persoană ar trebui să consume cel puţin 10.000 de ouă contaminate, într-o perioadă scurtă de timp, pentru a-şi pune în pericol sănătatea, deşi el propune să fie alternaţi producătorii de ouă cumpărate pentru a reduce la minimum expunerea.

Din Olanda, expertul în nutriţie Martijn Katan împărtăşeşte părerea că o persoană ar trebui să consume 'mii de ouă pentru a fi supusă unui risc'. 'Chiar dacă a consumat patru ouă pe zi în ultima lună, nu este dăunător. Nu trebuie să-l preocupe decât colesterolul', a declarat expertul postului olandez de televiziune NOS.

Dincolo de securitatea alimentară, cazul fipronil presupune o fraudă, având în vedere că uzul său alimentar nu este legal în Uniunea Europenă (UE) şi simpla lui prezenţă în alimente, chiar şi la nivel scăzut, reprezintă o infracţiune.

Totuşi comercializarea acestui insecticid este autorizată din 1993, când compania farmaceutică franceză Rhone-Poulenc l-a introdus pe piaţă; de atunci este utilizat ca tratament pentru eradicarea paraziţilor la seminţe sau animale domestice, precum câini şi pisici, dar este limitat ca urmare a contribuţiei sale la declinul populaţiilor de albine.

Potrivit expertului consultat de EFE, există şi alte insecticide care ar putea înlocui fipronilul. De fapt, licenţa sa de comercializare în UE se încheie la 30 septembrie şi se prevede să nu fie reînnoită, deşi Alfred Bernard notează că va fi 'probabil' înlocuit cu o substanţă alternativă pe piaţă.

Olanda şi Belgia colaborează pentru a afla originea acestei fraude, care potrivit primelor estimări vizează compania belgiană Poultry Vision, furnizorul care a vândut sub eticheta 'bio' un tratament pentru păsări care conţinea fipronil.

Compania ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanţa activă fipronil, produs şi de firma germană BASF. Această substanţă, utilizată în mod obişnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, este interzisă la tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările.

Totuşi cea suspectată este acum societatea olandeză Chickfriend, una din fermele care a utilizat tratamentul cu fipronil pentru eradicarea paraziţilor la păsări şi unde au fost arestaţi doi administratori. Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chickfriends a folosit această substanţă pe care a achiziţionat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision.

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, a convocat o întâlnire cu miniştrii şi organismele naţionale pentru a discuta efectele negative ale contaminării ouălor cu substanţa toxică denumită fipronil, care a dus la dispute între statele membre.

Sursa: Agerpres

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

eveniment reactii adverse
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, pe care prea puțini români o...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Cum vede diaspora anul electoral din Europa și alegerea lui Trump. „Extrema...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își...
Useit
Publicat 22.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
SUA au o nouă armă care ar putea zdrobi armata lui Putin, dar ar fi mai puțin...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024