Schema prin care proprietarii maşinilor de lux s-au trezit fără bolizi în mai puţin de un minut. Hoţii nici nu mai ating autoturismele
Maşinile inteligente, pradă uşoară pentru hoţi. Tot mai mulţi proprietari de autoturisme scumpe s-au trezit cu garajele goale. Găştile specializate în furturi folosesc dispozitive performante ca să descuie şi să pornească orice autoturism. Experţii auto spun ca producătorii s-au concentrat prea mult pe tehnologie şi au lăsat deoparte siguranţa.
De Redactia Observator la 28.02.2024, 21:24Hoţii care te lasă fără maşină în mai puţin de un minut folosesc echipamente inteligente cumpărate de pe piaţa neagră din Rusia, spun specialiştii auto.
Cristian Goga, specialist auto: Deţin un emulator care citeşte frecvenţa cheii iar după aceea, cu frecvenţa aceea, este recunoscută de sistemul start stop. Automat, autorizează pornirea maşinii.
Dispozitivul este conceput pentru mașinile de ultimă generație, care folosesc sistemul keyless-go. Șoferul nici nu trebuie să scoată cheia din buzunar ca să deschidă mașina sau să o pornească.
Hoţii copiază cheia de la distanţă
- Grupare specializată în furtul de aparatură medicală, destructurată: prejudiciu de peste 4,5 milioane de euro....
- Seif, furat de la o casă de pariuri. Suspect e unul dintre angajaţi. A mai comis un jaf, iar cu banii şi-a...
- Jaf mascat într-o farmacie din Timiș. Doi tineri cu cagule au pătruns în clădire şi au furat 16.000 de lei şi...
Cristina Filip, reporter Observator: Asta înseamnă că sistemul copiază frecvență oricărei chei auto, chiar și de la o distanță de 10 metri. Totul, în câteva secunde. Apoi, cheia falsă emite exact aceleași unde cu cea copiată, astfel că mașina o recunoaște și permite să preia comenzile.
Dan Babu, expert auto: La maşini mai vechi de 2013, 2014, cheia transmite un semnal şi semnalul ăsta nu se repetă foarte des şi astfel este mai uşor de captat. La maşini mai noi este mai greu de captat semnalul ăsta pentru că se transmite mai des şi cu o frecvenţă mult mai mare, care nu este repetitivă.
Majoritatea maşinilor furate sunt scoase ilegal din ţară şi vândute cu acte false. Restul, ajung la Dezmembrări şi sunt vândute pe bucăţi.
Dan Babu, expert auto: De exemplu, foarte des se fură volane. Se fură componente care nu sunt identificabile. Un volan poate sa coste 1000 de euro, poate să coste 1200, depinde de ce butoane are, depinde de la ce model este. O navigaţie cred că, pe piaţa neagră între 500 de euro.
Atenţie! Dacă vi se fură autoturismul trebuie să ştiţi că...
Cristian Goga, specialist auto: Sunt despăgubite doar maşinile care au CASCO, atât. Condiţia este să rămână toate actele în original, la proprietar.
Soluţii împotriva hoţilor
Pentru a vă feri de hoţi, există pe piaţă câteva soluţii: cutii sau huse care bruiază semnalul, special concepute pentru telecomenzile auto.
Crina Eşanu, poliţia Capitalei: Este recomandat să montaţi un sistem de alarmă antifurt. Montarea unui sistem GPS în locurile ascunse din autoturism poate ajuta la localizarea maşinii în cazul în care aceasta este sustrasă.
Pentru mai multă siguranţă, trebuie să ştiţi că multe dintre autoturismele noi vin şi cu aplicaţii pentru telefonul mobil care permit monitorizarea permanentă a maşinii.