Premieră la Şcoala de Subofiţeri Pompieri din Prahova. Pentru prima dată în istorie au fost admise şi cinci femei
Cinci tinere sunt primele femei care au fost admise la unica şcoală de subofiţeri pompieri din România. Cele cinci şi-au dorit din tot sufletul să lupte cu focul şi să salveze vieţi, încât s-au antrenat până când au reuşit să fie primite în şcoală, alături de cei 295 de colegi bărbaţi.
De Redactia Observator la 05.02.2020, 17:31Cinci tinere sunt primele femei care au fost admise la unica şcoală de subofiţeri pompieri din România. Cele cinci şi-au dorit din tot sufletul să lupte cu focul şi să salveze vieţi, încât s-au antrenat până când au reuşit să fie primite în şcoală, alături de cei 295 de colegi bărbaţi. Sunt convinse însă că se vor descurca la fel de bine ca şi ei.
Magdalena, Nicoleta, Alina, Ana- Maria şi Claudia se pregătesc, cot la cot cu băieţii, să devină suboofiţeri de pompieri. Sunt singurele fete care au fost admise pe cele 300 de locuri disponibile în această serie la Şcoala de Subofiţeri şi Protecţie Civila de la Boldeşti.
Se trezesc zilnic la şase dimineaţa, iar imediat ce termină cursurile, încep antrenamentele dure de rezistenţă fizică şi învaţă cum să intervină în misiuni. Asta însă nu le sperie, ci le motivează.
Magdalena Hetea are 20 de ani şi a venit tocmai din Cluj. Dorinţa şi determinarea de a deveni pompier i-au fost insuflate de fratele ei, tot pompier.
Magdalena Hetea- elevă: El atunci când ieşea din turele de lucru, mereu îmi povestea prin ce senzatii a trecut şi ce sentiment a avut atunci cand a terminat misiunea. Şi am spus ca terbuzie să merg aici că îmi place.
O fire sportivă, pasionată de ciclism, alpinism şi motoare, Claudia Mocanu a fost îndrumată de prieteni să meargă la şcoala de pompieri din Prahova.
Claudia Mocanu- elevă: În momentul în care am îmbrăcat uniforma a fost... e o senzaţie unică, automat te simţi un om mai drept şi emoţii, foarte multe emoţii.
Reporter: Ce crezi că îi trebuie unei femei ca să practice această meserie.
Claudia Mocanu- elevă: Ce-i trebuie şi unui bărbat: fortă, putere. Spirit civic, spiritul de echipă, o atitudine curajoasă.
Ana Maria Gheorghe s-a făcut pompier din dorinţa de ajuta oamenii.
Ana Maria Gheorghe- elevă: În primul rând mă simt foarte bine când ajut oameni şi am o ruda care este pompier şi mi s-a părut foarte interesant.
Reporter: Te-a speriat ceva din ce ai văzut până acum, te-a dat un pic înapoi?
Ana Maria Gheorghe- elevă: Nu.
Şi Alina Popescu visa să poarte uniformă încă de când era mică. Acum visul i s-a împlinit.
Alina Popescu- elevă: Mi se pare că colectivul este foarte unit şi eu şi celelalte fete am încercat să ne intregrăm, fiind cinci între atâtea persoane masculine. Mi se pare că meseria de pompier este cea mai frumosaă dintre toate din MAi.
Este o premieră ca la şcoala de la Boldeşti să fie şcolarizate fete. De aceea şi colegii lor, cei 295 de băieţi le privesc cu uimire.
Aproape 1.200 de candidaţi s-au luptat pentru unul dintre cele 300 de locuri disponibile la Scoala de Subofiţeri de la Boldeşti, din care 140 de fete..
Col. Cristian Ioan Constantin – Comandantul SSPCPZ Boldești: A fost intr-adevăr o povocare. Rata de pomovabilitatae numai al băieţi a fost 53-54% Au dat dovadat de ambişie, implicare şi foarte foarte muca. Şi pentru noi este o povocare.
Mr. Nicoleta Barna- Instructor Militar Principal: Cred ca sunt nişte fete foarte puternice care voir reuşi cu brio să meragă în teritoriu şi să-şi dovedesaca cunoştinţelel şi abilităţil.
Seria curentă de subofiţeri pompieri va încheia cursurile în luna noiembrie. O altă sesiune de înscriere va avea loc, cel mai probabil, în luna august.