Se întâmplă ACUM: ECLIPSA TOTALĂ DE SOARE! Cel mai spectaculos fenomen astronomic din istorie, vizibil şi în Europa. AVERTISMENTUL oamenilor de ştiinţă (VIDEO)
A venit ziua cea mare, a celui mai important eveniment astronomic al anului, Marea Eclipsă Americană, aşteptată de 99 de ani. Conform previziunilor CNN, va fi cel mai urmărit fenomen ştiinţific, depăşind în audienţă primul pas al omului pe Lună.
De Redactia Observator la 21.08.2017, 19:22- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
A venit ziua cea mare, a celui mai important eveniment astronomic al anului, Marea Eclipsă Americană, aşteptată de 99 de ani. Conform previziunilor CNN, va fi cel mai urmărit fenomen ştiinţific, depăşind în audienţă primul pas al omului pe Lună.
Eclipsa va dura 2 minute şi 40 de secunde şi va putea fi văzută de milioane de locuitori din vestul până în estul SUA, de-a lungul unui coridor de 4.000 de kilometri lungime şi 113 kilometri lăţime, ce traversează 14 state americane. O eclipsă parţială va putea fi văzută în 48 de state americane.
- ACCIDENT TERIBIL în Vrancea! OPT VICTIME, între care doi copii, în urma unui carambol produs pe DN2. Intervin...
- Trei maşini s-au făcut praf în Buzău, în urmă cu puţin timp! Sunt doi MORŢI şi trei RĂNIŢI, drumul este...
- Merkel, mesaj de ultimă oră pentru Ankara!
- ACCIDENT GRAV în MAMAIA. Doi pietoni au fost SPULBERAȚI de un șofer care a FUGIT după accident - FOTO
- ANAF verifică două bănci ce activează în România și care nu sunt pe profit
- Donald Trump pune la punct noua strategie americană pentru Afganistan! Când va fi făcută publică
Marea Eclipsă Americană este cea de-a 11-a eclipsă totală de Soare din secolul 21, dar a 13-a trecere a umbrei Lunii peste Pământ, în acest secol. O eclipsă de Soare se produce când Luna trece între Pământ şi Soare, ceea ce întunecă total sau parţial Soarele văzut de pe Pământ.
Această eclipsă face parte din seria Saros 145, cea care a produs şi Eclipsa de Soare din 11 august 1999, care a traversat Oceanul Atlantic de Nord, Europa (în România, la Ocnele Mari producându-se faza maximă) şi Asia. Ea ar putea să egaleze, în număr de observatori, recordul absolut al "eclipsei eurasice" din august 1999, cât şi al celei din 22 iulie 2009.
Următoarea eclipsă solară totală se va produce pe 2 iulie 2019 şi va fi vizibilă deasupra Oceanului Pacific.
Punctul de maximă vizibilitate a eclipsei - faza de eclipsă totală - va avea loc la ora 20.43, ora României. Ultima dată când o eclipsă a fost văzută de-a lungul Pacificului până la Atlantic a fost pe 8 iunie 1918, când o eclipsă totală a fost vizibilă din Washington până în Florida.
O eclipsă parţială va putea fi vizibilă luni, de pe coasta de nord-vest a Statelor Unite, puţin după ora locală 16.00. Ea va deveni totală trecând pe deasupra coastei Oregonului, la ora locală 17.16, apoi va urma traiectoria diagonală până la ora 18.48, în Carolina de Sud, pe coasta Atlanticului, în sud-estul ţării.
Fenomenul va fi vizibil şi în Europa
Fenomenul complet va fi văzut pe această traiectorie, dar o eclipsă parţială se va vedea şi mai departe. În Nord, ea poate fi zărită până în provincia canadiană Alberta şi în Sud, până în Brazilia, dacă vremea o va permite. Chiar şi britanicii şi francezii care locuiesc în vestul ţării vor surprinde o mică parte din eclipsă la apus.
În Europa, eclipsa va fi vizibilă în Europa de Nord-Vest în cursul serii sau la apusul Soarelui. Doar în Islanda, Scoţia şi în Irlanda eclipsa va putea fi văzută de la început până la sfârşit. În restul Regatului Unit, în Norvegia, în Ţările de Jos, în Belgia, în Franţa, în Spania şi în Portugalia, eclipsa va fi vizibilă doar înainte de apusul Soarelui.
Acoperirea parţială va atinge, pe insula São Miguel din Azore, circa 28%, la Madeira circa 33%. În Las Palmas circa 40% poate fi obţinută la apusul Soarelui. Pe coasta de vest a Peninsulei Iberice o acoperire între 13% şi 22%, în Nord şi în Sud, este atinsă la apusul Soarelui. Pe coasta franceză a Atlanticului, acoperirea maximă este semnificativ inferioară, de circa 10%, pe coasta de vest a Insulelor Britanice, la fel. În Germania, începutul eclipsei poate fi văzut la apusul Soarelui la nord-vestul extrem, la Borkum şi doar în condiţii atmosferice perfecte.
Autorităţile avertizează
În faţa entuziasmului al astronomilor amatori, autorităţile atrag atenţia asupra pericolelor, căci razele solare pot arde retina. Cei care vor privi trebuie să poarte ochelari speciali, nu doar simpli ochelari de soare.
"100 de milioane de oameni vor urmări eclipsa, dar pericolele la care sunt expuşi dacă privesc direct Soarele sunt reale şi serioase", a avertizat Vincent Jerome Giovinazzo, directorul secţiei de Oftalmologie de la spitalul Universităţii Staten Island. "Sechelele pot fi permanente", a explicat el pentur AFP.
După mai multe alerte false privind apariţia pe piaţă a ochelarilor contrafăcuţi, autorităţile au pus în gardă consumatorii cu privire la accesoriile care nu corespund normelor ISO-12312-2. Cei care preferă să nu observe direct Soarele îşi pot fabrica proiectoare din hârtie sau carton pentru a vedea imaginea retransmisă a fenomenului.
Eclipsa de soare de pe data de 21 august, transmisă ÎN DIRECT pe Internet de 50 de BALOANE cu heliu
Eclipsa totală de Soare de pe 21 august va fi transmisă în premieră mondială pe internet printr-un streaming live, cu ajutorul unor baloane cu heliu care vor decola din mai multe zone din Statele Unite pentru a oferi internauților imagini inedite, pe măsură ce Luna va bloca discul solar, informează Reuters.
Cercetătorii de la Montana State University au încheiat un parteneriat cu NASA pentru a participa la Space Grant Ballooning Project, o inițiativă ce prevede lansarea a peste 50 de baloane la altitudinea de 24.384 de metri, cu scopul de a capta imagini ale eclipsei solare, pe măsură ce fenomenul va deveni vizibil pe teritoriul Statelor Unite.
În timpul eclipsei, Luna se va interpune între Soare și Terra, de la vest către est, iar umbra ei va fi proiectată pe Pământ.
De pe coasta de est americană, în Charleston, un oraș din statul Carolina de Sud, ultimul loc din America continentală unde va fi vizibilă eclipsa, Cassandra Runyon și echipa sa de profesori și studenți vor lansa baloane cu heliu de la bordul unei nave aparținând U.S. Coast Guard, care se va afla la o distanță cuprinsă între cinci și șase mile marine (9-11 kilometri) față de țărm.
Specialiștii se așteaptă ca umbra eclipsei să se deplaseze la nivelul solului cu o viteză de 2.000 de mile pe oră (3.218 kilometri pe oră) în Oregon, în nord-vest, și să încetinească la 1.500 de mile pe oră (2.414 kilometri pe oră) în Carolina de Sud, a precizat Cassandra Runyon.
Baloanele din latex, ce au înălțimea de 2,7 metri și sunt umplute cu heliu, vor fi echipate cu camere video de înaltă rezoluție, camere fixe și computere. Ele vor fi lansate din peste 50 de localități americane și vor transmite imaginile captate către Pământ.
Baloanele vor fi umplute cu o cantitate suficient de mare de heliu pentru a putea să urce în atmosferă cu viteza de 305 metri pe minut și pentru a atinge altitudinea de 23.384 de metri.
Utilizând un sistem de antene aflate la sol, cercetătorii vor transmite eclipsa pe internet, prin intermediul unui streaming live, la adresa https://stream.live/.
Fenomenul din 21 august este prima eclipsă totală de Soare de după anul 1979 care va fi vizibilă în 48 de state americane.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și