Șeful diplomației maghiare îi trage de mânecă pe austrieci: "Îi invit politicos, ca să nu spun că îi somez, să nu blocheze din nou aderarea României"
Ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto i-a prezentat Austriei o ''cerere fermă'' de a nu bloca aderarea României la Spaţiul Schengen, relatează vineri MTI.
De Redactia Observator la 01.09.2023, 13:03Aflat vineri la Timişoara, şeful diplomaţiei ungare a declarat într-o conferinţă de presă comună cu ministrul transporturilor român Sorin Grindeanu că le ''cere ferm prietenilor austrieci'' să nu ''obstrucţioneze aderarea României'' la Schengen în toamna acestui an şi că decizia ar trebui să fie luată pe baza faptelor, transmite Agerpres.
El a explicat că zece şosele ce leagă cele două ţări sunt deschise doar o zi pe săptămână pentru că intrarea României în Spaţiul Schengen a fost blocată, indică un comunicat al diplomaţiei ungare.
''Îi invit politicos pe colegii austrieci, ca să nu spun că îi somez, ca în această toamnă să nu blocheze din nou şi să fie de acord cu aderarea României, a prietenilor noştri români, la spaţiul Schengen. Interesul naţional al Ungariei este ca România să adere la spaţiul Schengen din acest an; din acel moment vom avea 10 noi puncte de trecere a frontierei comune şi nu va trebui să avem timpi de aşteptare la niciunul din punctele de trecere a frontierei. România este a treia cea mai importantă piaţă de export pentru noi, este un loc preferat de investiţii pentru capitalul maghiar, avem comunităţi maghiare care trăiesc şi locuiesc pe teritoriul celor două ţări. A venit momentul să nu deranjăm legătura şi colaborarea dintre cele două ţări prin puncte de trecere a frontierei. Sperăm că decizia din această toamnă privind aderarea României la spaţiul Schengen se va baza pe fapte reale, iar pentru finalul lunii septembrie am convocat şedinţa Grupului de lucru pentru transporturi dintre cele două ţări, unde se va stabili calendarul pentru cele două acorduri semnate azi'', a menţionat Peter Szijjarto, adăugând că pe teritoriul Ungariei trăieşte o minoritate de români şi pe cel al României o minoritate maghiară.
În decembrie anul trecut, Austria a blocat aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, argumentând că nu poate susţine extinderea zonei de liberă circulaţie atât timp cât aceasta nu este funcţională.
- Austria se opune în continuare intrării României în Schengen. Reacţia oficialului austriac după întâlnirea cu...
- Austria se laudă cu scăderea numărului de imigranţi ilegali, dar tot se opune aderării României şi Bulgariei...
- Viktor Orban: "MAE român mi-a spus despre ce să nu vorbesc. Atrag atenţia că Ungaria va prelua preşedinţia UE"
- Siegfried Mureşan speră că până la finalul anului Austria "îşi va ridica obiecţia nejustificată". Pierderile...
Austria, singura piedică în calea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen
În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepţia Bulgariei, Ciprului, Irlandei şi României, fac parte din spaţiul Schengen de liberă circulaţie, care include, de asemenea, state din afara UE (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).
Comisia Europeană a evaluat că Bulgaria şi România sunt pregătite să adere la Schengen, iar Parlamentul European a sprijinit în mod repetat aderarea acestora, cel mai recent într-o rezoluție extrem de dură împotriva Austriei din cauza veto-ului pe Schengen.
Rezoluţia solicită Consiliului UE să aprobe aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen până la sfârşitul anului 2023. România a acuzat Austria de discriminare și a invocat pentru prima dată pierderile cauzate de blocarea aderării ţării noastre la spaţiul Schengen.
Este a cincea rezoluţie în care cerem aderarea României la Spaţiul Schengen. Aceste rezoluţii nu au forţă juridică, fiind doar instrumente de presiune politică.