Șef de poliție de frontieră, ”angajat” al interlopului Dudaşu Saizu. Alți 4 agenți închideau ochii la infracțiunile comise
Vestul sălbatic al contrabandiştilor. La graniţa cu Serbia, ţigările fără timbru erau aduse în ţară cu ajutorul poliţiştilor. Şeful Poliţiei de Frontieră Mehedinţi este acuzat că primea periodic bani de la traficanţi să lase să treacă maşinile pline cu ţigări. 1000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine au descins azi în locuinţele traficanţilor, dar şi a celor care le ofereau protecţie.
De Redactia Observator la 01.07.2021, 00:02- Zeci de persoane au fost audiate într-un dosar de trafic de ţigări.
Ţigările fără timbru erau aduse din Serbia, Ucraina și Republica Moldova. Poarta de intrare era bucata de frontieră din judeţul Mehedinţi, unde frăţia dintre poliţiştii de frontieră şi contrabandişti era de notorietate.
Contrabandiştii, spun anchetatorii, erau organizaţi în mai multe celule care acţionau independent, dar care erau subordonate clanului Saizu din Brezniţa- Ocol, localitate aflată în vecinătatea frontierei. Fiecare celulă plătea o taxă pentru fiecare transport, iar din aceşti bani, liderul clanului, Dudaşu Saizu, plătea poliţiştii de frontieră pe lângă care strecurau ţigările. Parte din bani, potrivit investigaţiilor de până acum, ajungea şi la şeful Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, comisarul Sorin Coman.
Acesta a fost numit şef la Frontieră la doar 31 de ani. Gruparea era protejată de alţi patru poliţişti. Printre ei, un agent de la rutieră care închidea ochii când treceau maşinile cu ţigări.
Zeci de persoane au fost audiate în dosarul de trafic de ţigări
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Este trist că se întâmplă acest lucru în continuare cu poliţişti. Dar cum am spus de fiecre dată, sunt determinat să fac curăţenie în Ministerul Afacerilor Interne.
Procurorii DIICOT şi ofiţerii DGA au descins în 150 de locuinţe. Acasă la contrabandişti au găsit săbii, macete, dar şi o grenadă. 90 de persoane au fost aduse la audieri în Bucureşti. Prejudiciul în acest dosar se ridică la patru milioane de lei. Marfa e vândută la colţ de stradă sau pe internet. În cele mai multe cazuri, dealerii trimit pachetele prin curier.
Piaţa neagră a ţigaretelor ocupă 10 la sută din totalul consumului. Cele mai mari creşteri ale pieţei negre s-au înregistrat în sud-vest şi nord-vest. Chiar şi aşa, nord-estul ţării continuă să fie cel mai important punct pe harta contrabandei. În 2019, companiile de tutun au virat la bugetul statului în jur de 3,6 miliarde de euro. Practic, 1,6% din PIB. Iar anul trecut, cel mai mare contributor la buget a fost tot o companie din domeniul tutunului cu taxe, impozite şi accize de aproape două miliarde de euro.