Seism 2018. Amplu exercițiu ISU în caz de cutremur, desfășurat la scară națională
Inspectoratul pentru situații de urgență a declanșat ”Seism 2018”, un amplu exercițiu național, care vizează reacția în caz de cutremur major. Toate unitățile IGSU au fost puse în alertă.
De Redactia Observator la 14.10.2018, 00:52Inspectoratul pentru situații de urgență a declanșat ”Seism 2018”, un amplu exercițiu național, care vizează reacția în caz de cutremur major. Toate unitățile IGSU au fost puse în alertă. Nu există motiv de panică, este mesajul autorităților către populație: exercițiul se desfășoară 5 zile, timp în care vor fi auzite frecvent sirene și vor fi văzute echipaje ISU.
Iată principalele momente ale primei zile a exercițiului Seism 2018:
Actualizare 22.30: La Spitalul Floreasca a fost declanșată o amplă operațiune. Este testată reacția pentru cazul primirii a zeci de răniți, după un cutremur major.
Actualizare 22.05: Conform scenariului exercițiului Seism 2018, Ministerul de Interne anunță că Președintele a decretat starea de urgență.
Actualizare 21.30: Potrivit simulării Seism 2018, un bilanţ la nivelul Capitalei arată că există peste 1.000 de victime, dintre care peste 400 decedate, 200 de clădiri prăbuşite, 800 de clădiri afectate grav şi alte 1.200 de imobile afectate mediu.
"Sprijinul internaţional care o să ajungă în curând, o să vedeţi că pe această parte va fi axată mai mult, o să fie mai mult sprijin internaţional axat pe furnizare de spitale sau puncte medicale mobile şi bineînţeles pe evacuare medicală aeriană. Astea vor fi testate în cadrul exerciţiului", este anunţul făcut de Raed Arafat.
Actualizare 17.30: Următoarea declarație de presă va avea loc la ora 21.00, de la sediul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției – Ciolpani, când secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, va veni cu ultimele detalii privind exerciţiul naţional 'Seism 2018'.
Actualizare 16.40: Ministerul Apărării Naţionale a început instalarea unui spital de campanie ROL2 în poligonul Centrului 70 Geniu Aviație din Pantelimon, în cadrul exerciţiului naţional 'Seism 2018'.
Actualizare 16.10: Raed Arafat a anunţat ultimele date estimate privind numărul victimelor de către organizatorii exerciţiului Seism 2018. Toate autorităţile sunt alertate.
”În urma cutremurului produs în această dimineaţă, se preconizează peste o mie de victime, dintre care peste 400 de persoane decedate. S-au înregistrat peste 200 de clădiri prăbuşite, 800 afectate grav, peste 1.400 afectate mediu, fiind necesasă efectuarea de expertize. Clădirile afectate aparţin instituţiilor publice de la nivelul municipiului Bucureşti, dar şi imobile de locuit, printre care şi clădiri cu grad de ocupabilitate mare, astfel încât se prognozează un număr mare de victime”, a declarat Raed Arafat.
Actualizare 16.00: Raed Arafat a prezentat primele concluzii ale exercițiului, care se află în continuă desfăşurare. Ca paşi urmaţi pentru buna desfăşurare a intervenţiei, a fost aprobată trimiterea către președinte a unei solicitări de decretare a situației de urgență pentru o perioadă de 15 zile.
'Am stabilit că vom apela la asistență internațională la nivelul UE și NATO', a mai transmis Arafat.
Actualizare 14.40: Elicopterele MAI au intrat în acțiune în cadrul operațiunilor din exercițiul Seism 2018.
Sâmbătă, aparatele de zbor survolează, conform scenariului, zonele care ar fi fost afectate de cutremurul major.
Actualizare 14.34: Raed Arafat și Viorica Dăncilă au făcut declarații după vizita Premierului, la comandamentul de la Ciolpani.
”Sper ca acest exercițiu să fie un semnal de alarmă și pentru populație”, a declarat Premierul Viorica Dăncilă.
Actualizare 13.59: Un spital mobil va fi instalat în București, în zona Căii Rahova, în apropiere de Parcul Grădina Palatul Bragadiru.
Actualizare 13.30: Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la Centrul de Comandă instalat la Ciolpani. Aici are loc o ședință a celulei care gestionează criza, conform scenariului exercițiului Seism 2018.
Actualizare 13.00: Un nou scenariu este simulat în București, în piața din fața Academiei Române. Este testată reacția în cazul producerii unor victime în zona clădirlor vechi.
Actualizare 12.25: O serie de imagini arată cum s-a desfășurat simularea din zona Rahova, în cadrul exercițiului ISU. Conform scenariului, pompierii au intervenit pentru salvarea a 20-30 de persoane, după un cutremur major.
Actualizare 11.30: La această oră se desfășoară, în paralel, două simulări în cadrul exercițiului Seism 2018, în București. O intervenție este simulată la Fabrica de Bere Rahova, iar cealaltă pe strada Veseliei.
Pe strada Veseliei din Capitală e simulat scenariul în care o clădire este dărâmată și cuprinsă de incendiu. 8 persoane sunt evacuate, iar pompierii intervin pentru a salva din dărâmături alte două persoane. De asemenea, scenariul prevede și arestarea unei persoane recalcitrante.
Actualizare 11.10: ISU Ialomița detaliază forțele trimise către București pentru a participa la Seism 2018: 3 autospeciale de munca operativa, 3 autospeciale de stingere, 1 Descarcerare grea, 4 ambulante tip B2, 1 autospecială CBRN cu remorcă, 1 autospecială pt.transport victime multiple, 2 camioane, 1 microbuz și 3 autoturisme încadrate cu 2 ofițeri și 85 de subofițeri.
Actualizare 11.03: Pompierii implicați în exercițiul Seism 2018 au intervenit și la Serviciul de Ambulanță București, unde au fost surprinse primele imagini din această aplicație.
(Actualizare): La ora 10.30 la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a început o conferință de presă, în care secretarul de stat Raed Arafat oferă detalii despre exercițiul Seism 2018, desfășurat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Exercițiul Seism 2018 a fost declanșat sâmbătă dimineață, la ora 09.00. Unitățile IGSU din țară au fost alertate, iar mai multe echipaje de pompieri se îndreaptă spre București.
Seism 2018, exercițiu ISU pentru un cutremur de 7,5
Seism 2018 vizează reacția unităților de intervenție în cazul unui cutremur major, de 7,5 pe Scara Richter, care ar putea fi urmat de mai multe replici.
”Începând cu ora 9.00 s-a declanșat exercițiul national „SEISM 2018” care constă în punerea în aplicarea a Concepției naționale de răspuns post-seism”, transmite IGSU.
La Ciolpani a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.
Cel mai mare exercițiu în caz de cutremur din ultimii 20 de ani
Seism 2018 se va desfășura, în principal, în București, dar va implica și alte județe cu unități specializate. Este cel mai mare exercițiu în caz de cutremur desfășurat în România în ultimii 20 de ani.
În cadrul aplicației, România va cere inclusiv ajutor internațional, pentru scenariul unei calamități naturale cu efecte distrugătoare.
La Seism 2018 vor participa observatori ai Comisiei Europene, NATO, OMS, Departamentul de Situații de Urgență din Statele Unite ale Americii și vizitatori din aproape 30 de țări.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și