Antena Meniu Search
x

Seism 2018. Principalele prevederi ale exercițiului de simulare a intervenției în caz de cutremur de 7,5

Seism 2018, cel mai mare exercițiu în caz de calamitate naturală din Europa ultimilor 20 de ani, a fost declanșat în România. ISU simulează salvarea în cazul unui cutremur de 7,5 pe Scara Richter.

Echipaj ISU la o operațiune în Rahova, în cadrul exercițiului Seism 2018 Vezi și

Seism 2018, cel mai mare exercițiu în caz de calamitate naturală din Europa ultimilor 20 de ani, a fost declanșat în România. ISU simulează salvarea în cazul unui cutremur de 7,5 pe Scara Richter.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a dat detalii, într-un comunicat, despre prevederile exercițiului Seism 2018.

1. Cel mai mare exercițiu în caz de dezastru din ultimii ani

Seism 2018 e cel mai mare exercițiu în caz de calamitate naturală din ultimii 20 de ani, nu doar din România, ci și din Uniunea Europeană. Aplicația se concentrează asupra Municipiului București și a județului Ilfov, dar implică participarea echipelor ISU și din alte județe.

Pe acelaşi subiect

Seism 2018 se desfășoară pe durata a 5 zile.

2. Scopul exercițiului

ISU vrea să testeze astfel reacția echipelor de urgență, dar chiar și a populației, în cazul unui dezastru natural care ar produce multe victime și pagube materiale în România.

”SEISM 2018 își propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare și răspuns, la nivel local, regional și național, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple”, transmit oficialii IGSU.

3. Scenariul exercițiului Seism 2018

 Exercițiul Seism 2018 a fost construit pe scenariul producerii, în dimineața de 14 octombrie 2018, la ora 08.37, în zona Vrancea, a unui cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter. Unda seismică a avut ca axă de deplasare București- Alexandria – Sofia și Iași – Chișinău.

 ”Seismul a dus la distrugerea și avarierea a numeroase clădiri ale administrației publice centrale și locale, unități medicale, clădiri de locuit, obiective sociale precum și a infrastructurii (rețele de alimentare cu energie electrică, gaze, stații de tratare și de epurare, sisteme de transport și distribuție carburanți, căi de transport rutiere, feroviare)”, explică IGSU, într-un comunicat.

Conform scenariului, Bucureștiul e grav afectat de cutremur, de aceea e teatrul principal de operațiuni în cadrul exercițiului.

 4. Forțe participante la Seism 2018

Imediat după declanșarea exercițiului, la ora 09.00, sâmbătă, toate unitățile ISU au fost puse în alertă, iar unele echipaje au pornit spre București. Nu doar efectivele ISU sunt implicate.

”Pentru asigurarea intervenției în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost mobilizate și efective ale Poliției, Jandarmeriei și ale Inspectoratului General de Aviației al MAI, precum și forțe din cadrul Ministerului Apărării Naționale”, precizează IGSU.

 5. Centru de comandă al operațiunii

Imediat după declanșarea exercițiului, a fost activat Centrul de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani, comanda acțiunii fiind asigurată de către șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

6. Ajutor internațional la operațiunile de salvare

Exercițiul Sesim 2018 prevede și solicitarea de asistenţă internațională prin Mecanismul de Protecţie Civilă, precum și înștiințat Centrul Euroatlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre din cadrul NATO.

”În cadrul exercițiului, pe componenta solicitării de sprijin internațional, Mecanismul de Protecție Civilă va răspunde cu capabilități medicale internaționale, toate acestea fiind înglobate în cadrul exercițiului international EU-MODEX 2018”, explică ISU.

 7. Observatori internaționali

Amploarea exercițiului a atras și interes extern.  La Seism 2018 vor asista reprezentanți ai Comisiei Europene, NATO, OMS, Departamentul de Situații de Urgență din Statele Unite ale Americii și din alte aproape 30 de țări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Seism 2018. Principalele prevederi ale exercițiului de simulare a intervenției în caz de cutremur de 7,5