Antena LIVE

Curs valutar

Şerban Bucur, 3 ani de închisoare cu suspendare după ce a luat mită de 146 ori. Fostul manager al Spitalului Clinic CF 2 primea şpaga la birou, apoi ardea plicurile

Fostul manager al Spitalului CF 2 din Capitală, Şerban Bucur, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Managerul a fost prins în luna iulie a acestui an de procurorii DNA. Anchetatorii au descoperit că din decembrie 2019 şi până în iunie 2024 ar fi luat mită de 146 de ori de la oameni de afaceri.

De la 24.10.2024, 13:28
WhatsApp
Galerie (2)
Fostul manager al Spitalului Clinic CF 2 primea şpaga la birou, apoi ardea plicurile

Fostul manager al Spitalului CF 2 din Bucureşti Şerban Bucur, suspectat că a luat mită de la mai mulţi oameni de afaceri aflaţi în relaţii contractuale cu unitatea medicală, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi va face trei ani de închisoare cu suspendare. Suma totală primită ca mită este de aproximativ 764.370 de lei. Şi ceilalţi patru inculpaţi au semnat astfel de acorduri cu procurorii.

Şerban Bucur va face trei ani de închisoare cu suspendare

Procedeul prin managerul lua şpagă era de destul de simplu. Avea o înţelegere cu mai mulţi oameni de afaceri care aveau contracte cu spitalul şi vorbim, atenţie, de anii pandemiei în care nevoia de materiale sanitare şi consumabile pentru spitale era extrem de mare.

Astfel, oamenii de afaceri îi dădeau managerului între 5 şi 10% din valoarea fiecărei facturi emise de unitatea sanitară către firma de materiale sau servicii medicale deţinută de oamenii de afaceri corupţi.

Pe acelaşi subiect

Şerban Bucur primea banii în plic, chiar în biroul în care stătea în spital. După ce număra banii, distrugea plicurile. În luna iulie a acestui an a fost prins de procurori şi plasat sub control judiciar. Acum a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, astfel că a primid 3 ani de închisoare cu suspendare şi va trebui să muncească 120 de zile în folosul comunităţii. De asemenea, i-a fost confiscată suma de 800 de mii de lei, prejudiciul total din acest dosar.

Acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au fost încheiate şi 4 dintre oamenii de afaceri care-i dădeau mită managerului.

Mită de sute de mii de lei, procent din valoarea facturilor plătite de spital

În 12 iulie 2024, Şerban Bucur, la data faptelor manager al Spitalului CF nr. 2 din Bucureşti, procurorii DNA l-au pus sub control judiciar pentru şase infracţiuni de luare de mită, din care cinci în formă continuată, şi a unei infracţiuni de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, el ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri aflaţi în relaţie contractuală cu unitatea medicală pe care o conducea sume de bani, reprezentând un procent variabil cuprins între 5% şi 10% din valoarea fără TVA a fiecărei facturi plătite furnizorului/prestatorului de servicii de către unitatea medicală.

”Sumele de bani ar fi fost primite direct de inculpat, în biroul acestuia, iar, după plecarea oamenilor de afaceri, managerul Bucur Şerban ar fi verificat cu atenţie plicurile primite şi ar fi procedat la numărarea sumelor de bani, de regulă sub birou, distrugând, ulterior, plicurile”, precizau anchetatorii.

Joi, procurorii Secţiei de Combatere a Corupţiei din DNA au sesizat instanţa de judecată despre acordul de recunoaştere a vinovăţiei în cazul inculpatului Şerban Bucur, aflat sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (146 de acte materiale). În aceeaşi cauză, au fost încheiate acorduri şi cu alţi patru inculpaţi, reprezentanţi ai unor societăţi comeriale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată, respectiv dare de mită.

"În perioada decembrie 2019 - iunie 2024, inculpatul Bucur Şerban, la data faptelor manager al Spitalului Clinic CF nr.2 Bucureşti şi ordonator de credite, ar fi pretins şi primit de la inculpaţii B.E, E.S.A, O.M, M.P.A, precum şi de la alte două persoane (martori), toţi fiind reprezentanţi ai unor societăţi comerciale aflate în relaţii contractuale cu spitalul, foloase necuvenite, respectiv, suma totală de aproximativ 764.370 de lei, reprezentând un procent cuprins între 5% şi 10 % din valoarea fără TVA a facturilor plătite de unitatea medicală în perioada decembrie 2019 - iunie 2024 inclusiv”, informează DNA.

Potrivit sursei citate, banii ar fi fost primiţi de managerul spitalului în legătură cu atribuţiile sale de serviciu şi anume, pentru asigurarea bunei desfăşurări a relaţiilor contractuale şi plata facturilor.

"Cele 146 de acte materiale reprezintă tot atâtea împrejurări în care managerul spitalului ar fi primit sumele de bani, în numerar, de regulă în plic, de la reprezentanţii societăţilor comerciale, cu prilejul întâlnirilor care au avut loc la biroul său de la Spitalul Clinic CF nr. 2 din Bucureşti, în perioada menţionată. Contractele aveau ca obiect asigurarea hranei zilnice a pacienţilor, lucrări de reparaţii, întreţinere a instalaţiilor electrice, sanitare, termice şi de altă natură, inclusiv lucrări de reabilitare a unor secţii sau compartimente din cadrul Spitalului, servicii privind sistemul informatic de programare electronică online a pacienţilor, achiziţionarea de huse, halate, seturi sterile, produse de curăţenie şi dezinfectanţi”, explică DNA.

Închisoare cu suspendare şi interzicerea unor drepturi

"În prezenţa avocatului, Şerban Bucur a declarat expres că recunoaşte faptele, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 (trei) ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere,cu stabilirea unui termen de supraveghere de 4 (patru) ani, precum şi cu interzicerea, pe o perioadă de 4 (patru) ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; interzicerea dreptului de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv manager al unei unităţi sanitare publice şi interzicerea dreptului de a deţine, purta şi folosi orice categorie de armă”, precizează procurorii anticorupţie

Sursa citată a menţionat că fostul manager a declarat "expres” că este de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 120 zile şi să-i fie confiscată suma de 764.370 de lei.

Şi ceilalţi inculpaţi au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei

Şi ceilalţi patru inculpaţi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru dare de mită în formă continuată, respectiv dare de mită, cu pedepse de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare cu suspendare, respectiv 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de doi ani şi interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală şi acordurile de recunoaştere a vinovăţiei privindu-i pe Bucur şi pe ceilalţi patru inculpaţi au fost înaintate la Tribunalul Bucureşti.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea actului de sesizare instanţei competente, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Maria Rohnean

„Jurnalismul e un mod de viaţă!” Este principiul după care mi-am ghidat activitatea de reporter şi pe care caut să-l transmit şi mai tinerilor mei colegi pe care am ajuns să-i coordonez. ...

medic spaga mita inchisoare
Întrebarea zilei
Plănuiţi să faceţi cumpărături de Black Friday, în rate?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
A devenit oficial! Se interzic aceste ferme în România
Fanatik.ro
Publicat 24.10.2024
O turbină eoliană a fost transformată într-o căsuță primitoare
spotmedia.ro
Publicat 23.10.2024
O tehnologie unică va fi testată pe căile ferate din Elveția. Potențial...
spotmedia.ro
Publicat 22.10.2024
Codul Rutier 2024. Ce se întâmplă cu șoferii care nu au permisul auto asupra...
Gandul
Publicat 24.10.2024
Țara care închide Fiscul și concediază 3.100 de agenți: Nimeni nu trebuie să...
Adevărul
Publicat 24.10.2024
O creatură marină care arată îngrozitor a băgat spaima în localnici. Ce este...
A1
Publicat 23.10.2024
Horoscopul zilei de 25 octombrie 2024. Peștii primesc o veste bună. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.10.2024
Alina Ceușan reacționează după ce Oana Pellea a pus-o la zid pentru poza din...
spynews.ro
Publicat 24.10.2024
O vedetă din anii 90 parchează mașinile de sute de mii de euro ale...
GSP
Publicat 22.10.2024
Care era orașul unde Carol I a vrut să construiască Peleșul, dar nu a reușit....
Click.ro
Publicat 23.10.2024
James Webb a dezvăluit „monștrii cosmici” care pot schimba astronomia. Ce...
Useit
Publicat 24.10.2024
Ce trebuie să ai în buzunar de Sfântul Dumitru pentru a avea noroc în viață
Redacţia.ro
Publicat 24.10.2024
Fiica arădeanului ucis în atentatul cu bombă de la Arad, adusă la Parchet. Ce...
libertatea.ro
Publicat 23.10.2024
Zayn Malik și-a amânat turneul din SUA după moartea fostului său coleg de...
ZU
Publicat 24.10.2024
Rețetă de cremă de fistic. Conține doar 5 ingrediente
Hello taste
Publicat 24.10.2024
Frica de Halloween: cum îl poți ajuta pe copil să scape de ea
Deparinti
Publicat 24.10.2024
Comportamentul celor care merg în patru labe pe străzile din România,...
ziare.com
Publicat 24.10.2024
Meryem Uzerli din Suleyman Magnificul vorbește despre fiicele sale într-un...
Happy
Publicat 24.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce investigații se fac la perimenopauză și menopauză. Care sunt sfaturile...
Medicool
Publicat 24.10.2024