Operaţiune spectaculoasă în subteran, exerciţiu de salvare în Peştera Cetăţile Ponorului
O operaţiune spectaculoasă a avut loc în Peştera Cetăţile Ponorului, din Munţii Apuseni! 30 de speologi din ţară au participat la unul dintre cele mai grele exerciţii de salvare a victimelor rănite în subteran.
De Redactia Observator la 29.07.2019, 17:19O operaţiune spectaculoasă a avut loc în Peştera Cetăţile Ponorului, din Munţii Apuseni! 30 de speologi din ţară au participat la unul dintre cele mai grele exerciţii de salvare a victimelor rănite în subteran. Exersează an de an acest lucru, mai ales că salvarea unui om accidentat într-o peşteră este foarte complicată. Mai ales dacă este traversată de un râu subteran, iar - în unele locuri - apa depăşeşte doi metri adâncime.
Pentru a fi pregătiţi să intervină în orice moment, speologii organizează anual exerciţii care să îi ajută să acţioneze organizat, ca echipă, pentru salvarea posibilelor victime.
Ciubotărescu Cristian - medic: Practic pentru a putea supravieţui unui accident nefatal în peşteră, echipa de suport trebuie să transporte accidentatul într-o zonă mai uscată, să o schimbe dacă se poate cu haine uscate.
Acţiunea s-a desfăşurat în peştera Cetăţile Ponoroului, una dintre cele mai înalte peşteri din România. Indiferent de anotimp, temperatura nu depăşeşte şase grade Celsius.
Tudor Rus - salvamont Bihor: Evacuarea s-a făcut de la o distanţă de 800 de metri, circa 100 de metri diferenţă de nivel. A fost o evacuare destul de complexă, pe un râu destul de medic ca debit, a fost o evacuare acvatică în care salvatorii au avut nevoie de costum de neopren.
Timp de cinci ore, speologii s-au luptat să salveze victima care ar fi suferit un traumatism cranio cerebral, în urma căderii unei pietre. La exerciţiu, au participat 30 de salvatori din toată ţara.
Daniel Bibarţi - Arad: Exerciţiul a decurs destul de bine, victima a fost scoasă cu succes din subteran.
Faţă de accidentele de la suprafaţă, unde o echipă poate să intervină cu elicopterul şi să preia victima, în subteran nu există semnal şi nici posibilitatea de evacuare pe verticală.
Peştera Cetăţile Ponorului din Munţii Apuseni are cel mai mare portal din România şi peste şapte kilometri de galerii.