Antena LIVE

Curs valutar

Greșeli în lanț au transformat spitalul din Suceava în cel mai mare focar de infecție cu noul coronavirus (Video)

La spitalul din Suceava, coronavirusul a circulat nestingherit dintr-o secţie în alta. O bombă medicală care a dus la infectarea a sute de pacienţi şi cadre medicale. Doctorii şi asistentele au fost chemaţi la serviciu fără să fie testaţi şi fără să se autoizoleze.

De la 31.03.2020, 20:57
WhatsApp
Vezi și:

La spitalul din Suceava, coronavirusul a circulat nestingherit dintr-o secţie în alta. O bombă medicală care a dus la infectarea a sute de pacienţi şi cadre medicale. Doctorii şi asistentele au fost chemaţi la serviciu fără să fie testaţi şi fără să se autoizoleze. Şi au tratat bolnavi fără măşti şi echipamente de protecţie. Şi chiar şi fără medicamentele prevăzute în schema de tratament, pentru că acestea nu mai există în spital.

În 21 martie, România afla că Suceava a devenit cel mai mare focar de coronavirus din ţară. La data aceea, în Spitalul Judeţean erau deja 11 cadre medicale şi zeci de pacienţi infectaţi. Situaţia escaladase deja, astfel că autorităţile nu au reuşit să afle nici până azi cine a fost pacientul zero. Ancheta epidemiologică s-a blocat înainte să înceapă.

Manuela Trifan, director DSP Suceava: Înţeleg că era vorba de un bărbat, dar asta se întâmpla undeva în data de 16, 17, nu mai ştiu exact. Vă spun sincer, acordăm atenţie situaţiei actuale şi vrem ca lucrurile să meargă foarte bine. 

Două zile mai târziu, spitalul era închis, iar managerul suspendat din funcţie. Într-un haos general, cadrele medicale au început să fie testate pentru COVID-19. Zilnic, în centrul de testare din faţa spitalului, medici şi asistente posibil purtători ai virusului stăteau la cozi, unul lângă altul, fără măşti sau echipamente de protecţie. În interiorul spitalului, virusul se răspândea incontrolabil şi ajungea în majoritatea secţiilor. Pacienţii despistaţi pozitivi erau internaţi alături de cei suspecţi, în timp ce personalul medical care ar fi trebuit să se autoizoleze era chemat obligatoriu la serviciu. 

Cadru medical Suceava: Ne-au spus că nu mai sunt teste. Sunt teste, dar nu vor să ne testeze ca să venim să lucrăm. Pentru că dacă ne testăm suntem obligaţi să stăm 14 zile în autoizolare. Şi atunci spitalul nu mai are oameni.

Cadru medical Suceava: Avem măşti simple, ni s-a dat câte o mască. Asistentelor, pe o secţie, li se dădeau cutii de măşti. 30 de măşti pe o tură de 10 -20 de asistente, câte erau, pe care trebuiau să le ţină 12-24 de ore o mască. Indiferent că îţi scuipa unul în faţă sau nu.

Cum s-au făcut anchetele epidemiologice? De ce nu au fost testate toate cadrele medicale nici până acum? Un doctor depistat pozitiv face mărturii dramatice despre modul în care a funcţionat spitalul-focar în plină pandemie. Şi care, teroretic, ar fi trebuit să ia măsuri după dezastrul similar produs la Spitalul Gerota din Bucureşti.

Mircea Dinu Bordiniuc, medic în Spitalul Județean Suceava: Pot doar să vă spun că mijloacele de protecție au fost insuficiente, s-au dat doar măști chirurgicale care sunt concepute pentru a proteja placa operatorie în timpul actului chirurgical. Pacienții au venit, în continuare, la Spitalul Județean Suceava în număr destul de mare și nu s-a implementat nicio măsură pentru a încerca să limiteze doar la cazurile care sunt oarecum urgențe și au nevoie de tratament. Nu există nicio informație prin care să ni se spună că în Spitalul Suceava are loc o transmitere comunitară deoarece nu se testau decât pacienții care veneau din țări aparținând zonei roșii sau galbene sau pacienții care aveau contact cu o persoană simptomatică. 

Spitalul Judeţean Suceava este unul dintre cele mai mari din ţară, cu peste 1.300 de angajaţi. Chiar preşedintele Iohannis a participat, anul trecut, la inaugurarea noului ambulatoriu de specialitate. Tot şeful statului a conferit spitalului ordinul "Meritul Sanitar" în grad de cavaler, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii. 

După contaminarea în masă, Nelu Tătaru, pe vremea aceea secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a plecat la Suceava pentru a analiza situaţia fără precedent. Chiar el a cerut să se refacă anchetele epidemiologice după ce a descoperit greşeli grave, făcute cu bună ştiinţă de autorităţile locale. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Am văzut anchete terminate la jumate sau incomplete care nu urmăresc cazurile în sine, nu urmăresc contacţii şi care se pierd la un moment dat.

Medicii din Suceava spun că nici până acum nu au fost toţi testaţi, deşi merg în continuare la spital, unde îngrijesc pacienţii cu mâinile goale şi chiar şi fără tratament. Cele două medicamente prevăzute în schema de tratare pentru COVID-19 lipsesc. 

Manuela Trifan, director DSP Suceava: Înţeleg că din Spitalul Judeţean lipsesc nişte medicamente din schema de tratament a COVID? Da, da, dar deja spitalul, prin demersurile pe care le-a făcut de ieri începând are promisiunea că azi - mâine ajunge o cantitate suficientă. Dar vorbim de medicamentele care sunt din schema de tratament pentru COVID, da? Exact. S-au cerut două, cele două care au devenit o problemă în toată ţara. Şi fără el acum ce fac bolnavii? Ei mai au, dar nu au suficient.

Spitalul care trebuia să fie adăpost pentru bolnavi a devenit focar de infecţie. Iar în plin scandal, a rămas şi fără medic epidemiolog. Situaţia reală ar putea fi mult mai gravă decât cea comunicată oficial, spun medicii din primul oraş al României care a intrat în carantină. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

suceava spital medic pacient coronavirus infectie focar
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024