Studiu: 8 din 10 români din mediul urban intră zilnic pe reţelele sociale, iar peste jumătate folosesc filtre pentru poze
România, cu filtru pe rețele de socializare! Un studiu recent arată că opt din zece români de la oraș recunosc că folosesc zilnic diferite platforme de social media și mai bine de jumătate dintre aceștia folosesc filtre înainte să posteze poze sau videoclipuri pe internet. Specialiștii avertizează că, folosite în exces, aceste filtre pot dăuna.
De Diana Speretoiu la 12.02.2025, 08:07- Moştenirea lui Iohannis, după 10 ani la Cotroceni: "Dumnezeu să binecuvânteze România". DETALII la Observator 19:00
- Klaus Iohannis îşi încheie astăzi mandatul de preşedinte, printr-o ceremonie la Palatul Cotroceni
În mod surprinzător, datele arată că bărbații sunt mai activi decât femeile. 20% dintre bărbații care au rețele de socializare fac postări zilnic, arată acest studiu. Procentul, în dreptul femeilor, este 15%. Dacă e să ne referim la vârste, conduce acest clasament generația Z. 76% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani postează zilnic poze sau clipuri video.
Majoritatea utilizatorilor se simt presaţi să folosească filtre
Filtrele sunt folosite îndeosebi de femei, 25% comparativ su 20% în cazul bărbaților. Studiul mai arată că, în total, mai bine de jumătate dintre românii care au conturi pe rețelele de socializare s-au simțit presați să folosească aceste fitre din cauza standardelor sociale. Psihologii ne avertizează, totuși, că utilizarea excesivă a filtrelor poate avea un impact negativ asupra percepției de sine.
Atenția trebuie să fie sporită și în ceea ce privește copiii. O cercetare recentă a concluzionat că șase din zece copii sunt afectați de experiențele negative avute online. Sunt sute de mii de copii care au căzut victime ale cyber-bullying-ului, au fost insultați online ori au fost expuși public prin distribuirea de imagini intime. Specialiștii sfătuiesc părinții și profesorii să se implice în prevenirea acestui fenomen.